• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul îngrășămintelor o ia razna după ce Rusia a suspendat exportul de azotat de amoniu

    agrointeligenta.ro -

    Preţul îngrăşămintelor cu azot este din nou sub presiune după ce Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de îngrășăminte din lume,  a impus o interdicție de două luni la exportul nitratului de amoniu. Ureea și azotatul de amoniu sunt cele mai utilizate îngrășăminte cu azot din lume.

    Noua interdicție a exportului de azotat de amoniu din Rusia esre în vigoare până la 1 aprilie și vine după interdicția Chinei de export a îngrășămintelor cu fosfat, care va dura până în iunie 2022, anunță agrarheute.com.

    Interdicția de export din Rusia va reduce considerabil oferta globală de îngrășăminte. Brazilia și Europa sunt deosebit de afectate. Țara din America de Sud este de departe cel mai mare importator de nitrat de amoniu din Rusia. A doua cultură de porumb din Brazilia (safrinha) este plantată după cultura actuală de soia și necesită cantități mari de îngrășământ cu azot .

    Dar o parte semnificativă a nitratului de amoniu din Rusia este exportată și în Europa, spune Chris Lawson, din cadrul firmei de consultanță CRU. Acest lucru va exacerba din nou deficitul de îngrășăminte în Europa și prețurile ar putea crește din nou, spune Lawson. Chiar și pentru țările care nu sunt cumpărători direcți ai nitratului de amoniu rusesc, noua interdicție de export a Rusiei ar putea crește prețurile îngrășămintelor cu azot, estimează majoritatea analiștilor.

    O invazie rusă a Ucrainei ar avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra pieței îngrășămintelor. Mai mulți factori, inclusiv sancțiunile care ar fi impuse Rusiei, ar putea afecta puternic piața îngrășămintelor. Potrivit majorității analiștilor, un posibil conflict în regiunea Mării Negre ar reduce semnificativ perspectivele de scădere a prețurilor la îngrășăminte în 2022.

    Samuel Taylor, analist de inputuri agricole la Rabobank Research, a declarat serviciului online american DTN: Un conflict militar ar avea un impact negativ imens atât asupra proviziilor globale de nutrienți , cât și asupra prețurilor îngrășămintelor. Mulți analiști din piața îngrășămintelor s-au așteptat, de fapt, la prețuri mai mici ale îngrășămintelor cel târziu în a doua jumătate a anului 2022.

    Chiar și în rândul fermierilor, puține probleme sunt la fel de aprins dezbătute ca prețul vertiginos al îngrășămintelor și preocupările legate de disponibilitatea acestora. ”Cum costurile cu îngrășămintele reprezintă aproximativ 15% din costurile totale pentru fermierii americani, prețurile îngrășămintelor sunt preocuparea numărul unu pentru fermierii din SUA, deoarece își planifică achizițiile pentru 2022”, raportează The American’s Shelby Myers Farm Bureau.

    Analiștii bănuiesc că fără perturbările masive actuale ale pieței și creșterea reînnoită a volumelor de aprovizionare, prețurile îngrășămintelor de pe piața globală ar fi scăzut și mai mult la începutul anului 2022. Acest lucru s-a aplicat mai ales la uree, dar și la îngrășămintele cu fosfor. Chris Lawson, șeful departamentului de îngrășăminte la firma de consultanță CRU, a observat: „Prețurile globale ale ureei au scăzut semnificativ în ultimele săptămâni”.

    Pe de altă parte, prețurile la îngrășămintele cu potasiu au continuat să crească în 2022 din cauza sancțiunilor SUA și europene împotriva Belarusului. Deja în iunie 2021, Uniunea Europeană a impus sancțiuni Belarusului . SUA și-au emis sancțiuni în decembrie 2021.

    Conform agrarheute.com, în porturile de import din Germania, prețurile la îngrășămintele cu potasiu au urcat la 408 euro pe tonă la începutul lunii februarie. În schimb, prețurile la uree au scăzut la 855 de euro pe tonă în februarie. Prețurile pentru cele două îngrășăminte cu azot azotat de calciu amoniu (KAS) și soluție de azotat de amoniu-uree (AHL) au rămas stabile la un nivel foarte ridicat, la 616 euro pe tonă și, respectiv, 603 euro pe tonă, iar pentru îngrășămintele cu fosfor (DAP) au rămas și ele. neschimbat, la prețurile cerute de 804 euro pe tonă.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”