Utilaje și tehnologii

Cultivarea căpșunilor cu folie: Costuri mai mari, dar scapi de grija buruienilor și a secetei

Fermele de căpșuni din România au trecut de câțiva ani la cultivarea căpșunilor cu folie de plastic, o găselniță care ușurează viața agricultorilor și chiar le poate indirect, mări profitul. Agrointeligența a aflat de la Alin Hotea, un cultivator de căpșuni din Halmeu, Satu Mare, care sunt avantajele, folosirii foliei, dar și care sunt riscurile la care sunt expuse plantele.

Avantaje

Protecție anti-buruieni

Primul avantaj este acela că folia lasă doar stolonul de căpșune să se dezvolte, acesta fiind ”scos” la suprafața printr-un orificiu tăiat, în timp ce buruienile și alte ierburi, nu mai au loc și lumină să răsară. Fermierul scutește, astfel, banii pe care îi dă pe produse de erbicidat.

Protecție anti-secetă

Sistemul de folie este, musai, completat de un sistem de irigație prin picurare, având în vedere că în alt mod, apa nu ar avea cum să ajungă în solul plantației. Astfel, cultura este independentă de precipitații și are nevoie doar de soare ca să se dezvolte și fructele să se coacă. Mai mult, folia nu lasă apa să se evapore ușor din sol, iar stolonii au mereu umiditatea de care au nevoie.

10321488_1448866815356181_8624881228795820300_o 10255695_1446228292286700_7184624062455480143_oRecoltă timpurie

Folia încălzită pe timpul zilei ajută stolonii să se dezvolte mai repede, așa că recoltarea fructelor în acest sistem se face cu cel puțin două săptămâni mai devreme decât la exploatațiile convenționale din câmp. Acest lucru ajută fermierul să aibă câștiguri mai mari, cunoscut fiind faptul că în prima perioadă în care fructele românești ajung în piețe, prețul lor este mai ridicat, scăzând drastic (cu peste 50%) în perioada de vârf, când piața e invadată.

Fructele mai curate

Căpșunile cultivate cu folie sunt protejate de a se murdări cu pământ, iar fermierul le va vinde mai repede, ele fiind mai arătoase și cu un aspect mai proaspăt. La fructele cultivate în câmp, când plouă, pământul ”sare” și acoperă căpșuna, fiind nevoie, uneori, chiar de spălarea anterioară vânzării.

Dezavantaje

Costuri mai mari

Pentru un hectar cultivat cu căpșuni, costurile instalării sistemului cu folie este de circa 15000 de lei, la care se poate adăuga și folie care să acopere plantele și să grăbească coacerea – alți 5.000 de lei. În mare parte, folia nu poate fi refolosită anul următor.

10272667_1448737635369099_4280139490630399987_oStolonii ”se trec” mai repede

Din cauza efectelor de accelerare cauzate de folie, stolonii au o durată de viață mai mică la astfel de exploatații decât la cele convenționale. Astfel, aceștia trebuie înlocuiți după 3 ani, cu un an mai devreme decât ar fi normal.

Foto: Facebook/Căpșuni Halmeu

 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

 1. O prostie numai in romania auzi de stoloni, oameni buni stolonii nu au productivitate si nici calitate, sint mereu plini de boli, in timpul vietii lor acumuleaza boli, plantele se obtin din seminte de capsuni, si trebuie sa fie liber de boli, adica se obtin intr un mediu steril, noi in romania nu avem astfel de tehnologie, noi punem capsuni inca cum puneau bunicii nostri acum 100 de ani, nu va lasati indusi in eroare cu stolonii, de asta nici nu a!vem productivitate si nici calitate, gust da avem ca ne ajuta solul, dar noi sincer nu stim sa facem agricultura, si nici statul roman nu are interes sa ajute agricultura romaneasca, avem ingineri de pe timpul comunistilor cu diplome furate si habar nu au ce e aia agricultura, imi pare rau dar trebuie sa recunoastem. Cine vrea sa ma contacteze putem vb .eu am un ha de capsuni si va pot ajuta cu un sfat, si chiar plante de calitate, succes. Tel:0740494463

  1. Nu trebuie să-i faci proşti pe cei care nu ştiu deşi, d-ta debitezi nişte enormităţi. Soiul de bază se păstrează numai prin înmulţire vegetativă şi nu prin seminţe.Înmulţirea prin seminţe se face când se urmăreşte crearea de noi soiuri. D-ta vrei să-ţi vinzi marfa, dar nu aşa se procedează inducând în eroare pe grădinarii amatori.

  2. Buna ziua
   desi nu lucrez in domeniu stiu ca orice planta inmultita prin butasi 8 inclusi stolonii) nu pastreaza calitatile plantei mama dar are bolile acumulate de acestea.
   Este foarte adevara ca trandafirii,, muscatele, capasunile, goji si multte altele nu trebuiesc inmultite prin butasire ci doar prin seminte. Este mult mai anevoios dar se ajunge la plante sanatoase si de calitate
   Felicia

 2. Parerile sunt impartite. In Germania, Polonia si tarile nordice capsunul se cultiva mai ales cu mulci de paie. In Spania, Franta, Italia se cultiva capsunii mai ales cu folie de mulci de plastic. Avantaje si dezavantaje are fiecare sistem.
  Cu stima.
  Dr. ing. Nelu Orlaie

Scrie un comentariu