• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii fac cozi la ANAF pentru a se asigura că nu rămân fără subvenție din cauza unei datorii de câțiva lei!

    Roxana Dobre -

    Fermierii, umiliți din nou de autorități! Producătorii agricoli care aplică în această lună pentru Ajutorul de stat pentru susținerea de legume în spații protejate și a producției de usturoi românesc sunt puși pe drumuri de autorități pentru obținerea unor documente emise de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), acte care sunt obligatorii pentru dosarul de înscriere în program. Slaba comunicare între instituții uimește din nou și în 2022, un an în care se promitea mai puțină birocrație sau măcar mai multe documente emise online, fără drumuri inutile și bani cheltuiți.

    Fermierii se află deja la jumătatea timpului pentru depunerea dosarului în Programul Tomata, un ajutor de stat care le aduce în 2022 o subvenție de până la 4.000 de euro/beneficiar. O noutate pentru acest an însă, care din informațiile obținute de AgrointeligențaAGROINTEL.RO a fost introdusă la cererea Ministerului Finanțelor (MF), este legată de emiterea a două documente de către ANAF care să ateste că fermierii nu au nicio datorie la bugetul consolidat al statului și nici nu au fraudat vreodată statul până acum, ceea ce se certifică printr-un cazier fiscal. Astfel MF ar fi solicitat ca pentru toate ajutoarele de stat și banii dați prin alte programe, să nu existe datorii la bugetul local adică Primării sau cel general, adică ANAF.

    După ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a sesizat pe 7 februarie, în premieră, că legumicultorii trebuie să prezinte în acest an, pentru ajutoarele de stat la legume, două documente care atestă că nu au datorii la momentul în care depun cererea de înscriere în program, certificatul de atestare fiscală şi, respectiv cazierul fiscal, MADR a informat printr-un comunicat oficial că a ”simplificat” procedura de depunere a dosarelor. Detalii aici: MADR a simplificat accesarea programului Tomata 2022! DAJ poate cere documentele fiscale direct de la ANAF!

    Legumicultorii au așteptat în ger la ANAF

    Fermierii, puși pe drumuri pentru datorii de 1 leu

    Ilie Ursu, cunoscut legumicultor din Rusănești, județul Olt, atrage atenția că legumicultorii sunt puși pe drumuri iar cozile la ANAF sunt interminabile, într-o perioadă în care chiar statul ne îndeamnă să evităm aglomerația și deplasările la instituțiile publice.

    ”Una e să zică și alta e să se facă (despre comunicatul MADR n.r.) Este o debandată de nota 20, pentru 1 leu datorie la ANAF. Am un vecin, a venit de la 35 de kilometri distanță, a pierdut o zi întreagă de lucru în solar, plus transportul sus și întors, pentru 1 leu. La fel alt prieten avea 3 lei de plată. Normal ar fi fost ca Direcțiile Agricole sau Primăriile să ceară la ANAF să trimită la Primăria din localitatea X ce datorii au legumicultorii care solicită ajutorul de stat. Vă spun că sumele datorate sunt derizorii, cred că maxim 40 de lei sunt datorați dar majoritatea sunt 3 lei, 5 lei chiar 1 leu. Sume din acestea rămase la cine știe ce recalculări, penalizări sau ce mai visează ei. Eu îmi amintesc că acum ceva ani, Primăria încheia protocol cu ANAF și noi mergeam și achitam direct la Primărie, în comună, să nu mai fim nevoiți să facem zeci de kilometri. Nu mai zic de aglomerație, acum când se recomandă să evităm deplasarea la instituții”, a declarat Ilie Ursu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO direct de la sediul ANAF unde la rândul său a mers pentru eliberarea certificatului fiscal.

    Cazierul fiscal necesită două deplasări la ANAF

    Un al doilea document pe care fermierii trebuie să îl obțină este cazierul fiscal, acesta necesitând mai mult timp pierdut pentru fermieri, o zi pentru depunerea unei cereri pentru eliberarea acestuia și achitarea unei taxe și a doua zi pentru ridicarea efectivă a documentului.

    ”Nu mai zic că pentru cazierul fiscal (al doilea document pe care fermierii trebuie să îl obțină de la ANAF și care certifică faptul că aceștia nu au săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, contabile, vamale n.r) trebuie să pierzi două zile pentru că astăzi dai buletinul și achiți o taxă și a doua zi trebuie să mergi să ridici documentul. Vă dau exemplul meu: eu nu am nicio datorie și am venit degeaba, doar să primesc o hârtie că nu au bani de luat”, a mai spus legumicultorul din Olt.

    Acesta ne-a precizat că fermierii au venit încă de la începutul săptămânii în număr mare la ANAF, având în vedere că până la 1 martie mai sunt puține zile pentru depunerea dosarului la DAJ.

    ”Când am ajuns eu era ceva mai lejer, nu cred că erau mai mult de 50 de persoane, dar dimineața când vin microbuzele este dezastru, vorbim de 100 de persoane-150 chiar pentru că toată lumea din comunele limitrofe vin aici la ANAF Corabia, nu au alte locații unde să meargă. Vă spun sincer că în acest moment, când mai avem circa 11 zile lucrătoare până la termenul limită, nici nu știm dacă ne încadrăm sau nu cu actele, pentru că termenul este foarte scurt. Noi nu vrem să prelungească termenul ci ne dorim să fie scoase aceste acte, așa ar trebui, sau să se găsească o modalitate să nu mai vii la oraș în aglomerația aceasta de sute de persoane”, a mai arătat dezamăgit fermierul.

    Liliana Ispas – consilier superior DAJ Olt: ”Noi am avertizat fermierii că nu trebuie să aibă datorii!”

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a obținut explicații și de la Liliana Ispas – consilier superior DAJ Olt, care ne-a precizat că Direcția poate cere documentele fiscale de la ANAF doar la finalul programului, iar asta pe ”riscul” fermierului. Adică dacă exista o mică probabilitate să aibă vreo datorie, dosarul devine neeligibil, iar fermierii pierd cei 4.000 de euro. Chiar și pentru un leu datorie către stat.

    ”Cine se prezintă la noi fără aceste două documente care trebuie eliberate de ANAF: certificatul fiscal care atestă că nu există datorii și cazierul fiscal care atestă că solicitantul nu a săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, noi la sfârșit de program întocmim un tabel pe care îl transmitem la ANAF în vederea eliberării documentelor. Ideea este în felul următor: cei care au datorii și în urma solicitării noastre ni se vor trimite certificate care atestă acest lucru, acele dosare devin neeligibile. Noi deja i-am atenționat pe fermieri că cei care se știu cu probleme, cu datorii, să meargă să rezolve astfel încât să nu aibă această surpriză neplăcută și să se trezească cu dosare neeligibile din cauza a 2-3 lei la ANAF”, ne-a explicat Liliana Ispas.

    Acesta a dorit însă să îi avertizeze pe fermieri că trebuie să aibă siguranța că nu au niciun debit restant. ”Repet, cei care știu sigur că nu au nicio datorie se pot prezenta oricând la DAJ să depună dosarul, și fără cele două documente de la ANAF. Chiar avem cazuri și în acest moment primim dosare și fără aceste documente de care, cum am explicat, ne ocupăm noi. Dar, încă o dată subliniez, există acest risc că dacă noi primim ulterior un certificat de atestare fiscală care prezintă datorii la ANAF atunci noi va trebui să declarăm acel dosar neeligibil, lucru evident neplăcut pentru fermieri.

    Pașii sunt în felul următor: fermierii își achită datoriile, solicită ulterior încă un certificat de atestare fiscală care certifică faptul că fermierul este pe zero la ANAF lucru care îl face eligibil pentru ajutorul de stat, sigur și cu respectarea celorlalte condiții. Nu știu dacă primăriile au încheiat protocoale cu ANAF, să achite în numele fermierilor, ceea ce știu este că atunci când trebuie să își achiți o datorie trebuie să o faci personal sau prin reprezentant legal. Dacă Primăriile au alte modalități, atunci sigur că este în beneficiul fermierilor. Dar Direcția Agricolă nu poate cu siguranță să plătească datoriile fermierilor prin nicio metodă”, a mai subliniat reprezentanta DAJ Olt.

    Acesta a reiterat că ultima zi în care se depun cererile rămâne așa cum s-a anunțat oficial 1 martie 2022, inclusiv.

    ”Documentele fiscale pe care fermierii trebuie să le depună sunt în număr de trei: certificat de atestare fiscală pe care îl eliberează Primăria și prin care se certifică faptul că solicitanții nu au debite la bugetul local adică impozit pe teren, utilaje, case, etc, apoi certificatul de atestare fiscală eliberat de la ANAF cum să nu există debite și în final cazierul fiscal”, a mai adus lămuriri Liliana Ispas.

    În final rămâne întrebarea de ce în 2022 colaborarea între instituții rămâne o necunoscută, plata sau eliberarea unui document online rămâne la fel de greu de obținut și mai ales de ce Ministerul Agriculturii nu impune măcar un plafon de 100 de lei pentru datoriile fermierilor astfel să nu riște să piardă un întreg sprijin pentru 1, 2 lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!