• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Taxă unică pentru proprietarii de vie și producătorii de vin. Vezi pentru ce se aplică și la ce vor fi folosiți banii

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  O nouă taxă va fi aplicată în sectorul deținătorilor de vie și al producătorilor de vin. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat recent pe site-ul său o hotărâre prin care se arată că noul bir va finanța activitatea Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole. Cuantumul taxei nu a fost încă făcut public și modul în care ea va fi calculată.

  Impozitul ar urma să fie perceput pentru următoarele activități:

  a)autorizarea anuală a plantațiilor viticole destinate obținerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlată și vinuri cu indicație geografică;
  b) atestarea dreptului de utilizare a denumirii de origine controlată și a indicației geografice pentru comercializarea vinurilor cu denumire de origine controlată și/sau a vinurilor cu indicație geografică;
  c)acordarea drepturilor de plantare din rezervele județene și rezerva națională, dupã certificarea defrișării de către Inspecția de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol.

  Nivelul taxei vitivinicole pentru fiecare activitate prevăzută se stabileşte prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, se mai arată în documentul postat pe site-ul MADR.

  Simplifică impozitarea în acest sector

  Potrivit Guvernului, proiectul de act normativ urmăreşte reducerea numărului de taxe percepute ca venituri proprii ale O.N.V.P.V., rezultând obligativitatea colectării unei singure taxe intitulată “taxă vitivinicolă” percepută pentru activităţile menționate anterior. ”Instituirea unei singure taxe va conduce la: simplificarea procedurilor de colectare a taxelor, atât în beneficiul producătorilor vitivinicoli cât şi al funcţionarilor responsabili de această activitate; reducerea timpului aferent întocmirii actelor necesare precum şi al efectuării plăţilor; creşterea eficienţei procesului muncii”, apreciază membrii Cabinetului Ponta 3.

  Adoptarea noii taxe unice va duce la abrogarea actelor normative anterioare care stabileau impozitarea în sectorul viei și al vinului, adică Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1515/2013 privind aprobarea introducerii noului însemn de certificare a calităţii vinurilor cu denumire de origine controlată şi indicaţie geografică îmbuteliate şi stabilirea cuantumului taxei pentru autorizarea anuală a plantaţiilor viticole destinate obţinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlată sau cu indicaţie geografică, a cuantumului taxei pentru atestarea dreptului de utilizare a denumirii de origine controlată sau a indicaţiei geografice pentru comercializarea vinurilor și Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 164/2012 privind stabilirea nivelului taxei pentru acordarea drepturilor de plantare din rezervele judeţene şi din rezerva naţională.

  Care sunt atribuțiile Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole

  -gestionarea, la nivel naţional, a Registrului plantaţiilor viticole şi a declaraţiilor obligatorii;

  -coordonarea activităţii consilierilor Registrului plantaţiilor viticole din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, în scopul actualizării datelor cuprinse în Sistemul Informatic Naţional al Viei şi Vinului;

  -gestionarea, la nivel naţional, a potenţialului de producţie, a denumirilor de origine controlată, denumite în continuare D.O.C., a indicaţiilor geografice, denumite în continuare I.G. şi a menţiunilor tradiţionale pentru produsele vitivinicole;

  -autorizarea producătorilor de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu D.O.C. şi/sau producătorilor de struguri destinaţi obţinerii vinurilor cu I.G., la solicitarea acestora, prin verificarea respectării conformităţii cu caietele de sarcini pentru obţinerea vinurilor cu D.O.C. sau a vinurilor cu I.G.;

  -autorizarea producătorilor de vinuri cu D.O.C. şi/sau vinuri cu I.G., la solicitarea acestora, avându-se în vedere că dreptul de utilizare a denumirii de origine controlată sau a indicaţiei geografice pentru vinuri se acordă la cerere, după examinarea calitativă a vinurilor, în cadrul comisiilor de degustare şi a îndeplinirii condiţiilor stabilite în caietele de sarcini. Pentru autorizarea producătorilor de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu D.O.C. şi/sau producătorilor de struguri destinaţi obţinerii vinurilor cu I.G., precum şi autorizarea producătorilor de vinuri cu D.O.C. şi/sau vinuri cu I.G.Pentru acţiunile de autorizare menţionate, O.N.V.P.V. percepe taxe, care se fac venituri proprii ale instituţiei.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  MUSTUL ROZE și extinderea ariei de livrare, inclusiv BUCUREȘTI ȘI ILFOV – printre noutățile Campaniei VIN DE CASĂ DIN MUST DE LA JIDVEI 2018 Potențialul Republicii Moldova pentru export: mere proaspete și mere pentru procesare, prune și struguri de masă VIN DE CASĂ DIN MUST DE LA JIDVEI. Producție excepțională de struguri: „Ploile au venit la timp, vom avea o recoltă bogată și de calitate”

  Ultimele știri

  Funcționarii APIA pot începe plata subvențiilor! Cuantumurile, publicate în Monitorul Oficial! CRUISER 350 FS, produsul Syngenta recomandat pentru tratarea semințelor de porumb și sfeclă de zahăr Mână criminală la stână! Cioban disperat: ”Mi-au otrăvit caprele și oile pe izlazul comunal”

  Căutare în articole