• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Secetă instalată din iarnă. Fermier: ”Pierderile în acest moment sunt de circa 50%!”

    Roxana Dobre -

    Lipsa zăpezii a afectat culturile agricole, iar România înregistrează o iarnă în care seceta s-a instalat deja, avertizează meteorologii. Conform acestora, în ultimele luni au căzut cele mai puține precipitații de când se fac măsurătorile la noi.

    Rezervele de apă din sol arată alarmant pentru fermierii care nu au văzut pic de zăpadă pe culturile lor. În aproape jumătate din țară este deja secetă, iar în zona de sud a Moldovei este cel mai rău. În ultimele șase luni a plouat foarte puțin.

    Secetă în plină iarnă

    Alexandru Daniel, șeful departamentului de agrometeorologie, din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) spune că pentru zona Moldovei au fost atât de reduse cantitățile încât fenomenul de secetă s-a instalat deja în plină iarnă. ”E atipic pentru că în istoria măsurătorilor agrometeorologice, în care luăm umiditatea solului în 68 de puncte de la stațiile din câmp, pentru principalele culturi de toamnă, am avut practic prima iarnă în care am avut secetă”, a punctat meteorologul pentru www.stirileprotv.ro.

    Practic, din cele șase luni de când a început anul agricol, în patru nu a plouat sau nins mai deloc. În multe zone din țară, însămânțatul la culturile de toamnă s-a făcut în condiții foarte dificile, din cauza pământului uscat. În județul Vaslui, de pildă, aproape jumătate din aceste culturi au răsărit neuniform sau deloc.

    Până la finalul lunii februarie nu se anunță ploi sau zăpezi

    Iar prognozele meteo nu sunt optimiste. Până la finalul acestei luni, nu sunt anunțate ploi sau ninsori abundente. Luna martie poate veni cu episoade scurte de îngheț care ar afecta şi mai mult culturile. Daniel Radu, fermier din Ilfov și prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor spune că, în cazul rapiței, singurul ajutor vine de la temperaturile cu minus din timpul nopții care țin planta pe loc.

    ”Atât că mai avem temperaturi cu minus noaptea și încă o mai ține pe loc. Temperatura din sol (20 de grade la nivelul solului n.r) este foarte mare pentru jumătatea lunii februarie. Eu aș fi preferat să avem 50 de centimetri de zăpadă și – 5 grade”, a precizat fermierul.

    Vlad Macovei, președinte al Asociației “Forța Fermierilor” a explicat la rândul său că toamna, din păcate, a venit cu un dublu șoc, mai ales pentru cei din sectorul vegetal. ”A venit șocul scumpirilor la utilități, gaz, electricitate, combustibil. Și șocul scumpirii inputurilor, mai ales la îngrășăminte”, a spus acesta.

    Zona Moldovei, la fel de afectată

    Și zona Moldovei este afectată de secetă încă din lunile de iarnă. Iuri Leteanu – fermier din Bacău spune că zăpadă nu a fost, iar vânturile bat foarte puternic favorizând vaporizarea apei din sol.

    ”După cum vedeţi, avem praf. Culturile cel mai afectate vor fi cele de grâu şi de rapiţă. Grâul arată foarte rău, la acest moment ar trebui să fie înfrățit dar este afectat de geruri şi producţiile vor fi foarte mici”, a spus Iuri Leteanu.

    În județu Vaslui fermierii se plâng că la această dată, parcele întregi semănate cu grâu nu au răsărit, iar pierderile estimate în acest moment sunt de circa 50% din producție. Dacă în următoarea lună nu vor cădea precipitații și culturile răsărite în prezent vor fi compromise.

    Viorel Humă, fermier în zona Ștefan cel Mare, a spus că situația din agricultură este critică atât la cultura de grâu, cât și la rapiță, din cauza secetei din toamna anului trecut. „Plantele nu au răsărit uniform. Cele care au avut umiditate aproape sunt dezvoltate normal, iar cele pe care le-a prins gerul au cam înghețat. Să vedem ce dă Domnul cu ploile, dacă va fi o primăvară-vară tot la fel fără ploi. Pentru irigații nu sunt posibilități, totul este la mila Domnului! Anul trecut a plouat prin noiembrie, atunci vegetația a plecat. Cultura dacă nu are umiditate nu te poți aștepta la producții bune, nu poți să îți acoperi nici cheltuielile”, a spus Viorel Humă, pentru www.estwnews.ro.

    Vântul ”usucă” și bruma de apă care mai există în sol

    Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi precipitații, pe fondul vântului de primăvară și rezervele actuale de apă din sol vor dispărea.

    „Grâul a răsărit pe ici pe colo, el trebuia să fie acum ca gazonul. Așa, cu o răsărire în februarie, nu ne așteptăm la recolte bune. Spre 50% pierderi avem acum din cauza secetei și vom vede ce e de a cum încolo. Avem credite la bănci pentru a ne achiziționa tehnica necesară. Nu ne dă nimeni gratuit, luam utilajele cu ceea ce facem noi”, a mai spus Viorel Humă pentru sursa citată.

    La rândul lui, Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, a spus că rezerva de apă din sol este mică, dar nu trebuie să intrăm în panică. Dacă în următoarea perioadă nu vor fi precipitații, atunci procesele de creștere și dezvoltare a plantelor vor avea de suferit.

    „Producătorii locali au experiență și își asigură hibrizi rezistenți la secetă. Vor fi întoarse culturi la rapiță, deoarece condițiile de semănat au fost dificile. Plantele au răsărit neuniform și 2.000 de hectare semănate cu rapiță au fost întoarse în mai multe zone ale județului”, a explicat Gigel Crudu.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații