• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețurile îngrășămintelor au crescut cu trei cifre la nivel mondial!

    Mircea Olteanu -

    Prețurile ureei au crescut cu 200 de dolari peste noapte. Prețurile potasiului sunt, de asemenea, în creștere bruscă. Panica domină piața.

    Piața globală a îngrășămintelor reacționează la invazia Ucrainei de către Rusia cu o creștere masivă a prețurilor, informează site-ul de știri din domeniul agricol agrarheute.com.

    Rusia este un exportator major de îngrășăminte cu azot, potasiu și fosfor. Prin urmare, piețele au reacționat imediat de temă că ar putea apărea problemele de aprovizionare: „După o scădere a prețurilor în ultimele săptămâni, am văzut acum că prețurile globale ale ureei au crescut peste noapte cu peste 200 de dolari pe tonă. Pe cel mai important portal comercial american NOLA, ureea a crescut joi cu 150 până la 200 de dolari pe tonă. Aceasta înseamnă că prețul ureei a crescut cu o treime în mai puțin de 12 ore. Sfârșitul acestei evoluții nu este în previzibil”, a explicat Josh Linville, director pentru îngrășăminte la firma americană de analiză StoneX, citat de portalul online american Brownfield.

    Cu toate acestea, potrivit lui Linville, „oferta și cererea globală nu s-au schimbat cu adevărat ca urmare a atacului, dar piața funcționează sub presiunea fricii”.

    Rusia a fost cel mai mare exportator mondial de produse cu azot în 2021, a declarat analistul Alexis Maxwell, de la Green Markets într-un raport citat de Bloomberg. „Ofertă mai scăzută de export ar afecta mai întâi piețele agricole din emisfera nordică, deoarece sezonul de vârf al consumului este în al doilea trimestru”, a indicat Maxwell. Adică europenii și fermierii din SUA.

    Penurie de potasiu, costuri în creștere, producție de cereale mai redusă

    Creșteri ale prețurilor sunt, de asemenea, preconizate pentru alte îngrășăminte cheie, cum ar fi cele cu potasiu și fosfor, deoarece războiul dintre Rusia și Ucraina sporește temerile de penuriei la nivel mondial și provoacă îngrijorare cu privire la creșterea costurilor alimentelor.

    Rusia este un producător global major, care vinde la prețuri reduse aproape fiecare îngrășământ important și al doilea cel mai mare producător de potasiu, după Canada. Războiul din Ucraina și sancțiunile la adresa Rusiei (și Belarusului) ar putea afecta fluxurile comerciale.

    Prin urmare, producătorul american de îngrășăminte Mosaic Co. a avertizat miercuri cu privire la o penurie de potasiu. Totul indică o creștere suplimentară a costurilor pentru fermieri , care probabil vor trebui să limiteze utilizarea îngrășămintelor din cauza prețurilor ridicate și a penuriei.

    Acest lucru ar putea duce, de asemenea, la scăderea randamentelor culturilor și la creșterea suplimentară a prețurilor la alimente în întreaga lume. Prețurile alimentelor sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, potrivit rapoartelor lunare ale FAO.

    Temeri privind potențiale probleme de aprovizionare cu îngrășăminte în SUA și Europa

    „Prețurile globale ale îngrășămintelor au ajuns recent la maxime istorice și recent au scăzut oarecum. Acum prețurile cresc din nou brusc. Există o posibilitate foarte reală ca să vedem o penurie semnificativă pentru anul care vine, în special având în vedere că ne îndreptăm spre sezonul de vârf din America de Nord”, a spus un analist american

    Îngrășămintele sunt, de asemenea, în atenție, deoarece costurile de producție mai mari pentru fermieri au contribuit la creșterea semnificativă a prețurilor la alimente.

    Prin urmare, Departamentul Agriculturii din SUA a anunțat că producătorii de îngrășăminte „nu trebuie să folosească această situație ca scuză pentru a face ceva care nu este neapărat justificat de cerere și ofertă”.

    „Aceasta este cea mai mare și profundă preocupare a mea și, desigur, vom continua să o monitorizăm”, a declarat secretarul pentru Agricultură, Tom Vilsack, pe 24 februarie.

    Casa Albă a indicat că în unele industrii, cum ar fi procesatorii de carne și producătorii de îngrășăminte, marile companii și-au folosit poziția pe piață pentru a crește prețurile pentru fermieri mai mult decât ar fi justificat.

    Vilsack mai spune că este „prea devreme” pentru a evalua impactul conflictului asupra lumii și a piețelor agricole.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Ferma de sparanghel – afacerea cu care frații Toma au dat lovitura Preț miei de Paște vs. preț miei la export. Alegerea oierilor – dificilă! Fungicidul CUSTODIA a apărat de boli lanurile de grâu înființate de Mambet Nadir