• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lovitură pe piața cerealelor! UE ar putea bloca exporturile către țările terțe! Măsura va afecta România!

    Mircea Olteanu -

    Pentru a asigura securitatea alimentară pe întreg teritoriul UE, Bulgaria consideră că ar trebui luate măsuri de suspendare pentru o perioadă a exporturilor unor materii prime de bază din Uniunea Europeană către țări terțe (cu excepția Ucrainei), a declarat ministrul bulgar al Agriculturii Ivan Ivanov, în cadrul unei ședințe a Consiliului pentru Agricultură și Pescuit al UE. O astfel de măsură ar afecta și România, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din Blocul comunitar.

    Ministrul Ivan Ivanov a declarat că sunt necesare măsuri comune la nivelul UE pentru garantarea suveranității alimentare, astfel cum se prevede la articolul 5 din capitolul „Măsuri de salvgardare” din Regulamentul nr. 479 din 2015 al PE și al Consiliului privind regulile comune pentru exporturi, informează portalul de știri agri.bg.

    Potrivit oficialului bulgar, în mod inevitabil, agresiunea rusă în Ucraina va afecta piețele europene. Ministrul a indicat că, în cazul imposibilității și/sau neparticipării Rusiei și Ucrainei la licitațiile de stat pentru cereale din Egipt, Algeria, Turcia, Arabia Saudită și altele, atunci va exista o creștere a cererii și un interes sporit pentru piețele cheie din UE.

    „Având în vedere imprevizibilitatea absolută a evenimentelor, având în vedere evoluția extrem de nefavorabilă a situației pieței, există posibilitatea de a propune UE să activeze și alte mecanisme prevăzute în Tratatul privind funcționarea UE, având în vedere art. 36. Comisia Europeană și statele membre ar trebui să depună toate eforturile pentru a preveni speculațiile cu produse agricole, alimente, îngrășăminte și preparate, ceea ce este tipic războiului”, a afirmat ministrul Agriculturii.

    Președinția franceză a Uniunii Europene organizează o întâlnire pentru a găsi soluții pentru agricultura europeană în această situație de război fără precedent pentru Europa.

    Ministrul bulgar al Agriculturii, care și-a exprimat simpatia pentru poporul ucrainean, a avertizat că agresiunea din Ucraina, combinată cu tendința constantă de menținere a unor niveluri relativ ridicate ale costurilor de producție, reprezintă provocări serioase pentru sectorul agricol și piscicol bulgar, iar pentru depășirea acestora va fi nevoie de acțiuni imediate, decisive și coordonate la nivelul UE, informează biroul de presă al ministerului.

    „Susținem Președinția cu privire la necesitatea de a identifica și activa, acolo unde este cazul, pârghii de reglementare în Politica Agricolă Comună și alte politici ale UE pentru a crește capacitatea europeană de producție agricolă și pentru a ne asigura suveranitatea alimentară”, a subliniat Ivanov.

    Grâul bulgăresc s-a ieftinit peste noapte

    Solicitarea Bulgariei a avut un impact imediat pe piața de cereale. La tranzacțiile de joi, 3 martie, în regiunea Mării Negre s-a ofertat doar grâu din Bulgaria și România. Grâul bulgarilor, cu 11,5 % proteină, s-a ofertat la 428 de dolari pe tonă FOB din Varna sau Burgas, traderii ajungând să coboare oferta la 405 dolari pe tonă pentru destinații din UE. De cealaltă parte, grâul românesc 12% a fost ofertat la 460-475 de dolari cu încărcare în această lună. Diferența de preț dintre cele două oferte a fost dată tocmai de presiunea internă din piața Bulgariei unde se așteaptă chiar introducerea unei cote de export în perioada următoare.

    Potrivit datelor publicate în luna ianuarie, România a fost al doilea cel mai mare exportator european de grâu și orz furajer. Astfel, până la 16 ianuarie 2022, țările UE au exportat aproximativ 16,1 milioane de tone de grâu către țări terțe; Franța fiind cel mai mare exportator este Franța, cu 4,15 milioane de tone, iar pe locul al doilea a fost România, care a exportat 4,08 milioane de tone.

    Comisia Europeană a estimat că exporturile totale de orz furajer s-au ridicat la aproximativ 4,9 milioane de tone până la 16 ianuarie 2022 – cu aproximativ 850.000 de tone mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Și în acest caz, cel mai mare exportator este Franța cu 2,2 milioane de tone, cu mult înaintea României, care a vândut doar 1,6 milioane de tone.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till