• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege pentru subvențiile APIA – promulgată de președintele Klaus Iohannis!

    Roxana Dobre -

    Lege pentru plățile către fermieri și depunerea cererii unice pentru subvenții, promulgată luni – 7 martie de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a semnat proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăţi şi a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 şi 2022.

    Documentul semnat de președintele Klaus Iohannis aduce mai multe modificări și completări privind subvențiile agricole din 2022. Astfel:

    La articolul 9, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: „(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), în cazul în care Comisia Europeană adoptă un regulament de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 în ceea ce priveşte data finală de depunere a cererilor unice şi data finală pentru notificarea modificărilor aduse cererii unice aferente unui anumit an calendaristic, se procedează astfel:
    a) cererile unice de plată, precum şi modificările la cererile unice de plată se depun, fără a se aplica penalităţi de întârziere, până la data finală de depunere a cererilor unice, şi respectiv, până la data finală de depunere a modificărilor la cererile unice de plată, date prevăzute de regulamentul respectiv sau de ordinul emis potrivit prevederilor lit. b);

    b) în cazul în care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale decide stabilirea datei-limită de depunere a cererilor unice de plată şi a datei de depunere a modificărilor la cererile unice de plată, în condiţiile prevăzute prin regulamentul respectiv, data-limită de depunere a cererilor şi data-limită de depunere a modificărilor la cererile unice de plată se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

    2. La articolul 11, litera b) a alineatului (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

    „b) orice suprafaţă care a dat dreptul la plăţi în anul 2008 în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă şi care pe durata angajamentului relevant al fermierului individual este împădurită prin măsura 221 «Prima împădurire a terenurilor agricole» din cadrul PNDR 2007 – 2013, sau în temeiul prevederilor art. 22 din Regulamentul (UE) nr. 1.305/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.698/2005 al Consiliului sau în temeiul unei scheme naţionale ale cărei condiţii respectă dispoziţiile art. 22 din Regulamentul (UE) nr. 1.305/2013.

    3. La articolul 21, litera e) a alineatului (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
    „e) terenuri împădurite prin măsura 221 «Prima împădurire a terenurilor agricole» din cadrul PNDR 2007 – 2013, prin submăsura 8.1 «împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite» din cadrul PNDR 2014 – 2020 sau în temeiul unei scheme naţionale ale cărei condiţii respectă dispoziţiile art. 22 din Regulamentul (UE) nr. 1.305/2013;”

    4. La articolul 26, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
    „Art. 26. – (1) Plafoanele alocate, sectoarele şi producţiile prevăzute la art. 25 alin. (1), culturile şi speciile de animale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, cu respectarea prevederilor titlului IV cap. 1 din Regulamentul (UE) nr. 1.307/ 2013.”

    5. La articolul 44, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (2) cu următorul cuprins:
    „(2) Neconformitățile referitoare la identificarea și înregistrarea animalelor, constatate în cadrul controalelor efectuate indiferent de scopul acestora, sunt transmise electronic către baza națională de date (BND) a Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin intermediul unui sistem informatic, în vederea remedierii acestora de către utilizatorii Sistemului Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA) recunoscuți de către ANSVSA.

    Art. II. – Obligația de rambursare a accesoriilor aferente sumelor deduse/recuperate sau ce urmează a fi deduse/recuperate din drepturile cuvenite sub forma ajutorului acordat pentru motorina utilizată în agricultură în baza Hotărârii Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 965 din 30 decembrie 2014, cu modificările și completările ulterioare, identificate în cadrul misiunii de audit financiar 2019 – 2020, ca fiind plăți în exces efectuate de APIA pentru anul 2019, nu se aplică.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius