• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lista finală APIA cu plata ANT-urilor. Fermierii care primesc subvențiile pe hectar și cap de animal!

    Roxana Dobre -

    Fermierii și numărul de hectare sau animale care au intrat pe lista finală a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) la plățile pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT). Subvențiile pentru agricultori și crescătorii de animale sunt în plin proces de autorizare iar Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat care este numărul final de beneficiari, suprafețe și animale pentru campania 2021.

    Plățile pentru ANT-urile sunt printre ultimele subvenții care intră la plata APIA pentru campania 2021. Iată ce scheme încasează fermierii dar și care este numărul de beneficiari și număr de hectare sau capete de animale, conform unei liste obținută de Agrointeligența-AGROINTEL.RO:

    ANT 1 va ajunge la 596.146 de fermieri 

    Pentru ANT 1 – teren arabil fermierii primesc în acest an, pentru campania 2021, 11,94 euro/ha adică 59,07 lei/ha. Banii vor ajunge în conturile a 596.146 de beneficiari eligibili și ”acoperă” sunbvențiile pentru 7.142.732,29 de hectare.

    Banii sunt plătiți fermierilor care cultivă următoarele culturi amplasate pe teren arabil: cereale (grâu comun, grâu dur, secară, orz, ovăz, porumb, sorg, orez, triticale, porumb dulce şi alte cereale),
    culturi proteice (mazăre, fasole, bob, lupin, linte, alte leguminoase pentru boabe), plante industriale (floarea-soarelui, rapiţă, soia, in şi cânepă pentru fibră, tutun, in pentru ulei, plante medicinale, alte plante industriale), rădăcinoase (sfeclă furajeră, sfeclă de zahăr), cartofi, legume, căpşuni, pepeni, flori şi plante ornamentale, plante de nutreţ, loturi semincere, alte culturi pe teren arabil.

    Atenție! Culturile permanente, pajiştile permanente, viile şi terenul necultivat nu fac obiectul acestei scheme de sprijin financiar.

    ANT 2 – achitat pentru 9 fermieri

    ANT 2 pentru in/cânepă și fibră are un cuantum de 8,60 euro/ha adică 42,54 lei/ha iar acest tip de subvenție a fost cerută de un număr relativ de fermieri, adică 8 beneficiari iar suprafața care primește subvenție este de 638, 89 hectare.

    Pentru această subvenție, culturile trebuie să fie amplasate pe parcele agricole de minim 0,3 ha iar  cererea unică de plată să fie însoţită de etichetele oficiale aplicate pe ambalajele seminţelor certificate oficial, în conformitate cu Directiva 2002/57/CE a Consiliului privind comercializarea seminţelor de plante oleaginoase şi pentru fibre, care se vor păstra la centrul local/judeţean sau al municipiului Bucureşti al APIA, după caz.

    În cazul în care semănatul are loc după data finală stabilită pentru depunerea cererii unice, etichetele sunt furnizate cel târziu până la 30 iunie. Dacă etichetele trebuie furnizate, de asemenea, altor autorităţi naţionale, APIA restituie originalele etichetelor beneficiarilor de îndată ce au fost prezentate în conformitate cu dispoziţiile de la litera menţionată. Etichetele înapoiate se ştampilează de către APIA ca fiind utilizate pentru o cerere unică de plată.

    180 de fermieri – pe lista beneficiarilor pentru ANT 4 – tutun

    Pentru ANT 4 pentru tutun fermieri primesc 2.584,54 euro/ha adică 12.787,01 lei/ha, cea mai mare subvenție plătită pentru ANT-uri. De această plată beneficiază 180 de cultivatori iar suprafața înscrisă la APIA, și eligibilă, este de 640,81 de hectare.

    Plata pentru această subvenție necesită mai multe condiții pe care fermierul sau grupul de producători trebuie să le îndeplinească. Aceștia trebuie să încheie un contract de cultură cu un prim-procesator, să îl inregistreze la DAJ şi ulterior să îl depună la centrul local/judeţean sau al municipiului Bucureşti al APIA. Contractul trebuie sa fie încheiat până la data de 30 aprilie a anului de recoltă și fie depus la APIA până cel târziu la data de 30 iunie a anului de recoltă inclusiv.

    Suprafeţele solicitate conform cererii unice de plată pe suprafaţă sunt supuse controalelor administrative și la fața locului de către structurile de control ale APIA, cu privire la respectarea suprafeţelor şi culturilor declarate şi ale MADR, cu privire la lucrările agrotehnice specifice, astfel încât la recoltare să se asigure o densitate medie de cel puţin 2 plante/mp.

    ANT 5 – achitat pentru 4 cultivatori 

    Cultura de hamei primește subvenție prin ANT 5 iar cuantumul stabilit de APIA este de 355,82 euro/ha adică 1.760,41 lei/ha. Banii sunt achitați către 4 cultivatori care lucrează în total 236,07 hectare. Subvenția pentru hamei se plătește numai fermierilor din zonele recunoscute pentru certificarea denumirii de origine. Acestea sunt:

    – zona I de cultură cuprinde plantaţiile de hamei din localităţile: Huedin-Gherla-Cluj-Napoca, din judeţul Cluj, Saschiz-Albeşti şi Acăţari, din judeţul Mureş, Rupea-Criţ, din judeţul Braşov;

    – zona a II-a de cultură cuprinde plantaţiile de hamei din localităţile: Dumbrăveni, Laslea, Valchid, Slimnic, Şura Mică, din judeţul Sibiu, Sighişoara, Daneş, Cheţani, din judeţul Mureş;

    – zona a III-a de cultură cuprinde plantaţiile de hamei din localităţile: Aiud-Rădeşti, din judeţul Alba, și Oraştie – Aurel Vlaicu, din judeţul Hunedoara.

    Parcela agricolă eligibilă este de minimum 0,1 ha.

    ANT 6 ajunge la 457 de cultivatori 

    ANT 6 pentru sfeclă de zahăr are un cuantum de 78,13/ha adică 386,54 lei/ha. Subvenția este achitată în acest an pentru 457 de cultivatori și 19.396,75 hectare. Suprafaţa pe care este amplasată cultura de sfeclă de zahăr este destinată exclusiv producţiei de zahăr. În plus, fermierii trebuie să deţină un contract de producere a sfeclei de zahăr cu o fabrică de zahăr recunoscută de MADR, întocmit conform modelului prevăzut în anexa la Acordul interprofesional pentru sfecla de zahăr. Contractul se înregistrează la DAJ şi se vizează de reprezentantul desemnat al DAJ pe a cărei rază teritorială se află terenul cultivat, numai dacă, pe baza verificărilor efectuate în perioada de vegetaţie, se constată respectarea condiţiilor agrotehnice, suprafaţa culturii şi asigurarea unei densităţi medii de cel puţin 6 plante/mp. Lipsa vizei DAJ pe contract determină neeligibilitatea la plată pentru ANT 6. Rezultatul verificărilor se consemnează într-un proces-verbal de verificare semnat de reprezentanţii DAJ, ai Federaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr şi ai fabricii de zahăr, care se păstrează la DAJ, în care se menţionează suprafaţa care respectă condiţiile agrotehnice şi de densitate a culturii.

    ZOOTEHNIE – subvenție plătită din bugetul de stat

    ANTZ 7 – plătită către 43.398 de crescători de animale, vaci lapte 

    ANTZ 7 pentru tona de lapte are un cuantum de 19,04 euro/tona adică 94,20 lei/ha. Subvenția ajunge la 43.398 de crescători și acoperă o cantitate de 972.239,045 de tone de lapte, livrat în 2021.

    Plata ANTZ 7-Lapte se acordă pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte produsă şi înregistrată ca livrări şi/sau vânzări directe în sistemul de administrare a cotelor de lapte, în anul de cotă de referință, pe o exploatație cu cod ANSVSA.

    ANTZ 8 – achitată de APIA către 119.322 de fermieri

    ANTZ 8 bovine carne are un cuantum de  66,28 euro/cap de animal adică 327,92 lei/ha. Subvenția pe cap de animale, care se achită atât vacilor de carne cât și cele de lapte, se plătește pentru 119.322 de fermieri eligibili și un număr de 1.174.298 capete.

    Plata ANTZ 8-Carne se acordă pentru minimum 3 capete bovine purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă şi/sau nepurtătoare de primă cu vârsta de minimum 16 luni, precum și pentru tineretul bovin mascul și/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploatație la data de referință.

    ANTZ 9 – plătită pentru  40.964 de crescători de ovine/caprine

    ANTZ 9 ovine/caprine are un cuantum stabilit pentru anul 2021 de  4,73 euro/cap de animal adică 23,40 lei/ha. Subvențiile ajung în conturile a 40.964 de crescători și 8.256.747 de capete.

    Plata ANTZ 9 se acordă pentru minimum 50 de capete de femele ovine eligibile la plată și/sau 25 de capete de femele caprine eligibile la plată, per exploataţia cu cod ANSVSA. ANTZ 9 se supune controlului la fața locului dar nu se supune aplicării de sancțiuni pentru nerespectarea normelor de ecocondiționalitate.

    Plățile se efectuează în lei, la cursul valutar de 4,9475 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2021 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 398 din 1 octombrie 2021. Termenul pentru finalizarea plăților este 30 iunie.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius