• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ”Aplicând produsul OMNERA®, eficiența economică este foarte bună” – Gabriel Novac, consilier tehnic Aldahra Agricost

    Adrian Radu -

    Grâul este o cultură de o importanță strategică pentru România și pentru fermierii români, ocupând în fiecare an suprafețe însemnate în țara noastră. Anul 2021 a adus fermierilor români producții foarte bune datorită condițiilor agro-meteorologice favorabile, dar și utilizării unor semințe de calitate, a unor strategii de fertilizare și tratamente fitosanitare adecvate.

    În contextul mondial actual, cultura grâului a căpătat o importanță deosebită și necesită o atenție mult mai mare, crescând astfel și mai mult presiunea asupra fermierilor de a obține recolte sigure și de a contribui la securitatea alimentară. În plus, odată cu creșterea prețurilor pentru majoritatea inputurilor, în mod special la îngrășăminte și combustibili, fermierii trebuie să-și optimizeze costurile și au nevoie de produse de protecția plantelor de calitate, sigure și eficiente, pentru a reduce pierderile cauzate de buruieni, boli și dăunători.

    Concurența buruienilor poate aduce pierderi de până la 40% (chiar mai mult în situații deosebite) din recolta de cereale păioase, iar printre cele mai păgubitoare buruieni cu frunză lată se numără turița – Gallium aparine, ce provoacă pierderi între 10 și 30 kg/ha pentru fiecare plantă/mp și mușețelul – Matricaria spp, care provoacă de asemenea pierderi între 4-12 kg/ha, pentru fiecare plantă/mp. Alte buruieni ce creează probleme în culturile de cereale păioase și sunt dificil de combătut sunt: hrișca – Polygonum convolvulus, veronica/șopârlița/doritoare – Veronica spp, traista ciobanului – Capsela bursa pastoris, volbura – Convolvulus arvensis sau pălămida – Cirsium arvense.

    În aceste condiții, combaterea buruienilor din culturile de cereale păioase prezintă o importanță mult mai mare decât de obicei, deoarece o mare parte din buruieni au răsărit încă din toamnă (în special Veronica spp.), iarna blandă ajutându-le să vegeteze în continuare, ajungând într-un stadiu avansat de vegetație la desprimăvărare. Acest lucru presupune erbicidarea de urgență a culturilor de cereale păioase, imediat ce condițiile din câmp o permit, astfel încât concurența buruienilor să fie eliminată cât mai rapid, iar elementele nutritive să fie utilizate doar de către plantele de cultură.

    Gabriel Novac, consilier tehnic Aldahra – Agricost, a folosit în anii trecuți erbicidul OMNERA® de la FMC pentru combaterea buruienilor problemă din culturile de grâu din Insula Mare a Brăilei, în special pentru combaterea turiței (Galium aparine), concluzionând astfel: “aplicând produsul OMNERA®, eficiența economică este foarte bună”. OMNERA® este un erbicid de ultimă generație, care conține 3 substanțe active (fluroxipir 135 g/l + tifensulfuron metil 30 g/l + metsulfuron metil 5 g/l), perfect îmbinate pentru a obține un efect rapid asupra buruienilor dicotiledonate anuale și perene, inclusiv asupra buruienilor dificil de combătut, precum turița, pălămida, hrișca, zârna, volbura și veronica dar și samulastra de rapiță și de floarea-soarelui rezistentă la imazamox și tribenuron metil. Inovația erbicidului OMNERA® constă în formularea LQM®, o tehnologie de vârf în materie de formulare, care este OD – dispersie în ulei și microcapsule în suspensie.

    Această tehnologie are avantaje deosebite pentru plante, cum ar fi: optimizarea aplicării erbicidelor și creșterea suprafeței de contact dintre erbicid și buruieni pentru o absorbție superioară, dar și reducerea driftului și impactului asupra mediului înconjurător.

    Alte beneficii care l-au determinat pe Gabriel Novac să aleagă erbicidul Omnera® de la FMC, sunt:
    – Combatere rapidă a buruienilor dicotiledonate
    – Eficiență foarte bună pe buruieni dificil de combătut precum: turița, volbura, veronica și samulastra de rapită și floarea-soarelui cu rezistență la imazamox și Express™;
    – Fereastra mare de aplicare – de la începutul înfrățirii și până la frunza stindard;
    – Doza flexibilă: între 0,5 și 1 L/ha;
    – Reduce rezerva de buruieni problemă
    – Reduce corpurile străine din recoltă determinate de impurificările cu semințe de buruieni
    – Fără fitotoxicitate asupra culturii;
    – Fără restrictii în rotație;

    Mai multe detalii despre erbicidul Omnera® precum și întregul portofoliu de produse de protecție și nutriție a plantelor dezvoltat de FMC poate fi găsit pe site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiți și datele de contact a reprezentanților de vânzări FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.


    Te-ar mai putea interesa

    O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid Alertă meteo în 18 județe unde sunt anunțate ploi torențiale, căderi de grindină și vijelii Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd

    Ultimele știri

    Romeo Șoldea este noul director al Autorității Naționale Fitosanitară Subvenție nouă pentru fermierii din vegetal care cresc și animale. Ce a dezvăluit comisarul Wojciechowski Ordinul subvențiilor, modificat. Schimbări la plata APIA pentru tinerii fermieri