• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cifrele momentului la APIA! Directorul Pintea – vești de ultimă oră pentru fermieri!

    Angelica Lefter -

    Campania de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2022 lansată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este în plină desfășurare! Până la momentul de față au fost depuse peste 150.000 de cereri unice de plată și sunt procesate zilnic între 15.000 și 17.000 de cereri la nivel național.

    Data până la care fermierii pot depune, fără penalități, cererea unică de plată la APIA este 16 mai 2022

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea, invitat în cadrul emisiunii ”FORȚA FERMIERILOR”, moderată de Vlad Macovei, reamintește fermierilor că pot depune cererile unice de plată până la data de 16 mai 2022, inclusiv. Toate cererile care vor fi depuse după data de 16 mai vor fi procesate cu penalități de 1%, a explicat Adrian Pintea la Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”În această perioadă, pe lângă plățile despre care vorbeam și pe care tot APIA trebuie să le facă în această perioadă, dar activitatea principală în fiecare an este campania de primire a cererilor unice pentru 2022. Reamintesc fermierilor că așa cum au fost anunțați prin comunicate de presă, în data de 1 martie am demarat această campanie de primire a cererilor unice de plată, care se derulează până la data de 16 mai inclusiv. 1 martie – 16 mai este perioada în care se depun aceste cereri unice de plată aferente anului 2022 fără penalități. După această dată se continuă cu încă 25 de zile calendaristice, cu penalități de 1% pe zi pentru fiecare zi de întârziere. Însă, ca în fiecare an, facem apel la fermieri să nu amâne depunerea cererii de plată, să o depună în termen, astfel încât să nu fie sancționați pentru că ar fi păcat, chiar și cu acei 1%, de ce să îi dea?”, a punctat directorul general al APIA.

    Primăriile vor transmite electronic către APIA adeverințele necesare fermierilor

    Adrian Pintea a mai adăugat că adeverințele necesare fermierilor, de la primării, vor fi transmise prin mijloace electronice, la solicitarea APIA, către centrele județene și locale.

    ”Ca și în anii precedenți, noi am reușit și am realizat demersuri pentru fermieri să obțină și în campania 2022…știm foarte bine că documentul de bază sau documentul de eligibilitate pentru o cerere este adeverința de la Primărie. De la primării se primesc aceste adeverințe prin mijloace electronice, online, în care, la solicitarea APIA, aceste adeverințe sunt transmise de către unitățile administrativ teritoriale de pe raza întregii țări către cele 265 de centre locale ale APIA, respectiv cele 42 de centre județene. Aceste adeverințe, cum spuneam, le emit primăriile, adeverințele privind dreptul de utilizare a terenurilor necesare la depunerea cererii la APIA”, a menționat șeful APIA.

    Pentru fermierii din sectorul zootehnic, angajații Oficiilor Județene ale ANZ vor transmite centrelor județene APIA documentele necesare

    La rândul lor, angajații Oficiilor Județene ale Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) vor transmite documentele specifice de plată pentru sectorul zootehnic către centrele APIA. La rândul lor, băncile la care fermierii și-au deschis conturi, vor transmite dovada contului bancar activ, a mai spus directorul general al APIA, Adrian Pintea.

    El a subliniat că, de la deschiderea campaniei, zilnic sunt procesate între 15.000 și 17.000 de cereri la nivel național.

    ”De asemenea, de la Oficiile Județene ale Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), prin mijloace electronice tot online, documentele specifice schemelor de plată pentru sectorul zootehnic, și acestea sunt transmise de către colegii noștri de la Oficiile Județene și aceștia le transmit către APIA, de asemenea, de la instituțiile financiare, aici mă refer la băncile comerciale unde fermierii noștri și-au deschis conturile bancare, dovada contului bancar activ. Și, cum am spus, până în momentul de față au fost depuse peste 150.000 de cereri, un lucru bun ca și număr de cereri. În fiecare zi undeva între 15.000 – 17.000 de cereri sunt depuse la nivel național”, a menționat Adrian Pintea.

    Zilnic fermierii depun cereri unice de plată la APIA pentru 80.000 și 100.000 de hectare

    În plus, între fermierii care au venit în acest an să își depună cererea unică de plată s-au aflat și fermierii mari. Șeful APIA crede că acest lucru se datorează facilității de a elibera imediat adeverință pe baza căreia fermierii pot obține credite de la bănci.

    ”Dacă în anii anteriori începutul de an era cumva mai greoi sau fermierii veneau într-un număr mai mic să-și depună cererea, poate că și această facilitate, că eliberăm imediat și adeverința să-și poată lua credit, cred că și acest lucru i-a impulsionat și ca suprafață….demonstrând că nu numai fermierii mici, și fermierii mari venind să-și depună aceste cereri, undeva între 80.000 și 100.000 de hectare se depun zilnic. Este un lucru bun, astfel încât apreciez că activitatea de depunere a cestei cereri unice de plată la nivel național, la toate centrele județene funcționează într-un ritm bun pentru că zilnic îmi sunt transmise monitorizările de la nivelul întregii țări, câți fermieri au fost programați pentru că funcționarii APIA își programează numărul de fermieri undeva în jur la 15-20 de fermieri pe zi, fiecare funcționar, astfel încât numărul programaților față de cei pe care noi îi primim în fiecare zi este la același nivel sau poate uneori chiar mai mulți”, a conchis directorul general al APIA, Adrian Pintea pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania