• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Răspuns MADR: 700.000 de euro plătiți deja de la bugetul de stat pentru reprezentarea Alianței pentru Agricultură și Cooperare în COPA-COGECA

    Oana Timar -

    O sumă de de 692.597 euro, aproape 700.000 de euro, s-au achitat deja din bugetul Ministerului Agriculturii pentru reprezentarea Alianței pentru Agricultură și Cooperare în COPA-COGECA, se arată în răspunsul primit de Agrointeligeța din partea MADR la o solicitare transmisă în data de 3 martie.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a solicitat în mod oficial Ministerului Agriculturii să facă publice toate informațiile legate de plățile din bani publici efectuate către Copa-Cogeca. Publicația noastră a cerut informații și despre baza legală a acestor plăți, persoanele care le-au autorizat, dar și dacă au existat sau există controale și anchete penale cu privire la aspectele menționate.

    Solicitarea integrală a Agrointeligența poate fi consultată, integral, AICI, în timp ce răspunsul MADR la întrebările adresate le găsiți mai jos:

    ”La solicitarea dumneavoastră privind furnizarea situației plăților făcute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru COPA-COGECA, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă comunicăm următoarele date:
    MADR a efectuat două plăți către COPA-COGECA, astfel:
    – 191.854 euro – cotizație Copa-Cogeca iulie 2020-decembrie 2020, achitată la data de 25.09.2020, referință factură COTI (20)119
    – 500.743,33 euro – cotizație Copa-Cogeca ianuarie-decembrie 2021, achitată la data de 07.06.2021, referință factură COTI(21)41

    Actul normativ în baza căruia au fost efectuate plățile către organizația interprofesională internațională este Legea nr. 72/2020 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 10/2019 pentru modificarea Legii nr. 52/2015 privind aprobarea plăţii anuale a cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar. Acest act normativ nu prevede organizarea unei proceduri de selecție a organizațiilor interprofesionale neguvernamentale beneficiare ale plății de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a cotizațiilor.

    Conform legii, beneficiare ale sprijinului financiar sunt organizațiile profesionale membre sau care au un acord prealabil de aderare la organizațiile de profil din cadrul Uniunii Europene, organizații stabilite ca făcând parte din toate grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

    Astfel, Alianța informală constituită din cele patru organizații, respectiv LAPAR, PRO AGRO, UNCSV și APPR, a fost singura entitate care, urmare a intrării în vigoare a Legii 72/2020, respectând criteriile de eligibilitate prevăzute în această lege a solicitat plata de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a cotizației la organismul european.

    Facturile emise de COPA COGECA ce au stabilit obligațiile de plată au ca titular pentru anul 2020 cele patru organizații reunite sub Alianța informală pentru Agricultură și Cooperare, iar, în anul 2021, Federația Națională a Producătorilor din Agricultură și Servicii Conexe din România, prin președintele Ionel ARION, având și calitatea de reprezentant legal al alianței informale anterior menționată.

    Autorizarea la plată a acestor cheltuieli a fost efectuată în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu respectarea prevederilor legale aplicabile efectuării plăților de către instituțiile publice, respectiv OMFP 1792/2002 privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor, avizarea documentelor fiind efectuată de persoanele autorizate din cadrul structurilor de specialitate ale MADR pentru parcurgerea celor patru faze ale execuției bugetare, așa cum sunt acestea definite în ordinul Ministerului Finanțelor, precum și în Legea 500/2002 a finanțelor publice.

    Operațiunile implicate în efectuarea plății cotizației aferente anului 2020 au făcut obiectul misiunii de audit financiar al Curții de Conturi a României desfășurată la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în anul 2021, neexistând nereguli în acest sens.

    În ceea ce privește existența unor anchete penale corespunzătoare acestor plăți, vă comunicăm faptul că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu deține informații în acest sens.

    Plata corespunzătoare cotizației aferentă anului 2022 nu a fost efectuată până la această dată, aceasta urmând a fi operată după finalizarea procedurilor legale și administrative la nivelul structurilor de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale”.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor