• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crop360 îți monitorizează eficient culturile prin intermediul imaginilor satelitare

    Adrian Radu -

    Soluțiile digitale specializate pentru agricultură oferă suport și avantaje esențiale fermierilor, fiind un sprijin suplimentar în creșterea unor afaceri profitabile. Astfel, în doar câteva minute, fermierii vizualizează și analizează ce se întâmplă în fermă sau pe câmp, monitorizează simplu și rapid stadiul de creștere al culturilor, care este procentul de umiditate din sol sau sunt notificați atunci când există posibilitatea de apariție a bolilor și dăunătorilor.

    Crop360.ro este o platformă digitală integrată dezvoltată de Agricover Technology în parteneriat cu Microsoft. Platforma prelucrează informații și prezintă fermierilor detalii relevante în timp util, prin intermediul modulului Ferma.

    Cum funcționează modulul Ferma din cadrul platformei Crop 360

    Un avantaj important al platformei îl reprezintă importul rapid al parcelelor din APIA, astfel încât fermierii pot planifica ușor campaniile agricole. Prin intermediul imaginilor satelitare se observă rapid diferitele faze fenologice, fără a străbate la pas suprafața solelor. Intervalele relativ scurte de trecere ale sateliților pe deasupra fiecarei zone permit observarea dinamicii dezvoltării plantelor, schimbarea situației culturilor, modificări legate de densitatea plantelor, compoziție sau diferite condiții de creștere prin compararea hărților obținute la fiecare trecere, folosind valori ale diferențelor de modificare ale pragurilor ce se stabilesc.

    De ce este importantă monitorizarea prin satelit a culturilor

    Undele care scanează culturile din satelit detectează, mult mai repede decât poate percepe ochiul uman, orice modificare a situației covorului vegetal de la nivelul solului. Prin intermediul datelor analizate în platforma Crop360, fermierii sunt informați din timp pentru a se pregăti și acționa în zonele în care există alerte.

    Imaginile realizate sunt simple și schematice. Ele sunt reliefate prin nuanțe diferite și indică problemele care apar în timpul creșterii plantelor de cultură.

    Unul dintre cei mai utilizați indici este NDVI (Normalized Difference Vegetation Index), numit indice de vegetație, ce permite observarea acoperirii solului cu covor vegetal și dinamica sau volumul culturii în perioada activă de creștere. Așa cum se observă în imagine, se pot distinge diferențele existente în sola pe care o analizăm și interpretăm, cauzele care conduc la obținerea diferențelor de nuanță, cât și suprafața fiecărei zone diferențiate la nivelul solei.

    Zonele cu nuanțe de verde închis indică cea mai bună situatie de acoperire și dezvoltare a vegetației în sola analizată, iar virarea către nuanțe de galben indică o scădere a volumului și acoperirii cu strat vegetal care, dacă va continua spre nuanțe cu diferite grade de culoare roșie, poate indica lipsa totală de vegetație.

    Într-un câmp în care o cultură tinde să fie în același stadiu fenologic, zonele cu valoarea indicelui NDVI semnificativ mai mică decât media semnalează probleme în dezvoltarea vegetativă. Aceste diferențe au cauze diferite cum ar fi: stres nutrițional, atac parazitar, daune cauzate de îngheț, secetă, grindină sau au fost întâmpinate probleme de răsărire. Pentru a identifica zonele potențial problematice din fiecare domeniu, sunt indicate valori cromatice sau numerologice minime și maxime ale indicelui NDVI.

    Fermierii trebuie să analizeze și să interpreteze corect imaginile hărților satelitare și să le coreleze cu situația fiecărei sole în parte. Apoi, luarea deciziilor rapide și planificarea acțiunilor devine foarte ușoară și la îndemână.

    Un exemplu concret în imaginea satelitară prezentată a reliefat cu nuanțe de galben câteva zone cu probleme pe o solă cu rapiță. Aceste zone au fost surprinse în fotografia de mai jos și arată realitatea din teren: în centrul fotografiei există o suprafață cu vegetație moderată și neuniformă.

    În punctele respective, fermierul trebuie să analizeze cauza pentru care plantele sunt rare, neuniform dezvoltate și cu mult mai mici decât media lanului.

    Ce avantaje oferă utilizarea platformei digitale Crop360

    – Import facil al culturilor declarate la APIA
    – Urmărirea facilă a evoluției culturilor
    – Alerte dăunători în timp real
    – Localizarea flotei
    – Administrare operațională facilă
    – Acces rapid la serviciile Agricover
    – Ușor de folosit

    Înregistrează-te ACUM în platforma Crop360 și beneficiază de oferta specială de 1 Euro* pentru partenerii Agricover.

    *Valoarea abonamentului anual este de 500 Euro. Prețurile nu includ TVA.

    Pentru mai multe detalii contactează specialiștii Crop360 pe adresa de email supportcrop360@agricover.ro sau la telefon 0758.027.029.


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun”