• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Forța Fermierilor a depus la Guvern și Parlament adresa privind redeschiderea PNRR!

    agrointeligenta.ro -

    Asociația Forța Fermierilor a depus, după conferința de presă susținută ieri, miercuri – 30 martie, o adresă oficială privind redeschiderea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în vederea finanțării obiectivelor de interes național din sectorul agricol – sistemul național de irigații și rețeaua națională de depozite regionale. Solicitarea AFF este adresată premierului Nicolae Ciucă și președinților celor două Camere din Parlamentul României – liderului PNL Florin-Vasile Cîțu, Președintele Senatului, și liderului PSD Ion-Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților.

    Iată, integral, conținutul adresei prezentate în conferința de presă de ieri și depusă ulterior de către Asociația Forța Fermierilor:

    Stimate Domnule Premier,
    Stimați Domni Președinți,

    Subscrisa Asociația FORȚA FERMIERILOR, prin prezenta adresă, în actualul context internațional în care infrastructura de irigații devine la fel de importantă pentru România precum autostrăzile, solicităm un consens al clasei politice pentru redeschiderea PNRR în vederea salvării României de seceta din agricultură.

    Membrii Asociației Forța Fermierilor consideră că România se află la o răscruce în ceea ce privește asigurarea securității alimentare a cetățenilor săi. Un drum duce, dacă nu se vor lua măsuri urgente, către prețuri uriașe la alimente pe termen mediu și lung, o clasă a producătorilor agroalimentari extrem de sărăcită și vulnerabilă, o dependență de produsele alimentare venite din afara țării și de prăbușire a satului românesc. Cealaltă cale, pe care AFF propune ca România să meargă în urma unor decizii înțelepte, conduce la asigurarea securității alimentare prin acoperirea consumului în mare majoritate din producție internă, la creșteri de prețuri suportabile pentru români, la fermieri prosperi, care să concureze pe picior de egalitate cu omologii lor din UE, la o creștere economică impresionantă pentru mulți ani de acum înainte și la un viitor bun pentru mediul rural. Cu alte cuvinte, avem șansa ca România să devină o putere agroalimentară a Uniunii Europene, dacă acționăm decisiv și acționăm acum!

    Asociația Forța Fermierilor solicită de urgență un acord politic național, între toate partidele parlamentare, pentru renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență în vederea introducerii finanțării agriculturii naționale. Reamintim că, deși au fost anunțate, de către fostul ministru al Agriculturii, două obiective majore care să fie finanțate din PNRR, și anume sistemul de irigații și rețeaua de depozite regionale, acestea nu s-au mai regăsit în documentul final. Din motive niciodată explicate clar. În actualul context internațional tulbure, cu războiul din Ucraina la granițele UE, considerăm că există o oportunitate evidentă ca oficialii Comisiei Europene să manifeste mult mai multă flexibilitate în a accepta modificarea PNRR, pentru asigurarea securității alimentare a României, în mod direct, și pentru a contribui la buna funcționare a piețelor agroalimentare europene, în mod indirect. Este nevoie doar de o acțiune politică hotărâtă și facem un apel la clasa politică să nu își bată joc de viitorul acestei țări, lăsând-o pradă secetei, scumpirilor necontrolate și lipsei de produse agroalimentare autohtone pe rafturile magazinelor. Nu este timp de pierdut!

    Avem încredere că toate datele tehnice privind nevoile din sectorul de irigații al agriculturii românești vă pot fi furnizate cu exactitate de către specialiștii din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care are în subordine Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – ANIF. De asemenea, referitor la proiectul rețelei de depozite regionale pentru produse agroalimentare, avem informații că acesta a fost pregătit și există finalizat la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    În final, avem speranța că veți răspunde pozitiv solicitării noastre care reprezintă, știm bine, o veritabilă provocare de mobilizare politică și diplomație în relația cu oficialii europeni, însă avem toată încrederea în forța actualei coaliții guvernamentale și în dorința de a asigura securitatea alimentară a României în actualul context geopolitic și economic extrem de dificil.


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă