Răsadurile de roșii nu mai cresc. Cauze și soluții pentru a stimula creșterea răsadurilor de tomate
Mircea Olteanu -Răsadurile de roșii nu cresc și nu se dezvoltă. O problemă cu care se confruntă numeroși fermieri și ce poate fi cauzată de mai multe motive. Tratamentele sunt utile pentru ca răsadurile să intre într-un proces de creștere.
În acest articol:
Creșterea răsadurilor de roșii provoacă uneori dificultăți chiar și grădinarilor experimentați. Nu este întotdeauna posibil să creați condiții ideale pentru dezvoltarea plantelor: fie temperatura nu este potrivită, fie solul nu este adecvat și, uneori, pur și simplu nu înțelegeți ce le lipsește răsadurilor.
Citiți și: Cultura de roșii bio: cum obținem răsaduri perfecte fără intervenții cu chimicale
Așadar, care sunt principalele motive pentru dezvoltarea lentă a răsadurilor de roșii? Cel mai adesea, creșterea plantelor devine mai lentă după curățare și tăiere. În plus, schimbările bruște de temperatură, bolile și deteriorarea sistemului radicular, lipsa nutrimentelor din sol și structura sa slabă afectează negativ sezonul de creștere al tomatelor, informează portalul ogorod.ru.
Răsadurile nu cresc. Cauză: pământul este de calitate slabă
Dacă răsadurile de roșii au o creștere lentă după germinarea semințelor, atunci o cauză a problemei poate fi solul, substratul în care este înființat răsadul.
Pentru ca sistemul radicular să se dezvolte pe deplin și răsadul de tomate să primească toate mineralele necesare, solul trebuie să fie afânat, fertil, cu un grad ridicat de umiditate, să aibă o microfloră favorabilă și un nivel de aciditate neutru (în intervalul 6,5-7 pH). Aciditatea poate fi determinată cu ajutorul hârtiei de turnesol.
Citiți și: Cele 14 reguli de urmat în producerea răsadurilor de legume!
Dacă aciditatea solului este perturbată, unele nutrimente devin inaccesibile plantelor. Prin urmare, nici măcar fertilizarea nu va fi eficientă.
Solul pentru cultivarea tomatelor poate fi pregătit separat, prin amestecarea turbei cu compost sau bio-humus și adăugând 1/5 nisip, perlit, vermiculit horticol sau rumeguș putrezit. Acest lucru va ajuta ca solul să fie aerat, ceea ce este foarte important atât pentru dezvoltarea rădăcinilor, cât și pentru bacteriile benefice din sol, dintre care multe sunt aerobe.
Răsadurile de roșii nu cresc din cauza bolile rădăcinilor
Bolile tomatelor nu apar întotdeauna pe părțile aflate deasupra solului. Uneori, răsadurile și plantele adulte sunt afectate de procesul de putrezire a rădăcinilor și alte probleme la nivel radicular. Aceste probleme sunt provocate de fungi patogeni găsiți în sol. De îndată ce sunt create condiții favorabile, fitopatogenii încep să se înmulțească rapid și să afecteze plantelor. Creșterea plantei este întreruptă, iar frunzele inferioare devin galbene.
Următorii factori duc la dezvoltarea putregaiului:
– umiditate excesivă în sol,
– exces de umiditate stagnantă,
– răsaduri îngroșate,
– schimbări bruște de temperatură,
– sol acid
– absența componentelor de afânare în sol,
– utilizarea compostului nepregătit pentru plantarea tomatelor.
Pentru a preveni dezvoltarea putregaiului rădăcinilor, trebuie ca înainte de însămânțarea și transplantarea roșiilor să tratați solul cu produse biologice care conțin Bacillus subtilis, tricodermă și alte microorganisme benefice ale solului care au rol de combatere a microflorei patogene și vor ajuta la îmbunătățirea structurii solului și a nutriției plantelor.
Răsadurile de roșii nu cresc după curățarea și tăierea plantelor
Curățarea și tăierea roșiilor presupune ajustarea rădăcinii principale, iar acest lucru, desigur, este stresant pentru plantă. Chiar dacă nu intenționați să scurtați rădăcina, ci pur și simplu să transplantați roșiile în recipiente mai mari, sistemul radicular este cel mai adesea deteriorat, iar planta va avea nevoie de timp pentru a se înrădăcina și a se dezvolta din nou în mod activ. Cu cât bulgărul de pământ care înconjoară rădăcinile tomatei este mai puțin deteriorat, cu atât planta va face față mai repede stresului după transplantare.
Etapa de culegere și tăiere poate fi sărită complet dacă semănați imediat roșiile în recipiente separate sau într-un loc permanent.
Răsadurile de roșii nu cresc din cauza deficitului de nutrienți
Dacă frunzele răsadurilor de roșiilor pășesc, se îngălbenesc sau se brunifică, probabil că plantele nu au la dispoziție suficieți nutrienți în sol.
Azotul este elementul de bază inclusiv la stadiul de răsad al roșiilor. Acest macronutriment este necesar atât în stadiul incipient al creșterii răsadurilor, cât și înainte de înflorire. În lipsă de azot în sol, răsadurile se dezvoltă lent, frunzele devin mai mici, se îngălbenesc și cad.
Fosforul asigură dezvoltarea sistemului radicular, procesele de înmugurire și înflorire, precum și transportul nutrimentelor către toate părțile plantei. Lipsa fosforului se manifestă astfel: frunzele capătă o nuanță violet, iar pe partea inferioară devin purpurii-violete.
Potasiul ajută plantele să asimileze azotul, întărește rezistența în condiții nefavorabile, participă la metabolismul proteinelor și la absorbția dioxidului de carbon. În cazul în care tomatele nu au suficient potasiu, de-a lungul marginilor frunzelor apare un chenar galben pal. În caz de lipsă acută de potasiu, frunzele devin neregulate, în mijlocul lor apar pete maro, iar marginile devin maro închis.
Citiți și: Îngrășământ natural ușor de preparat pentru răsadurile de roșii și ardei
Deficiența de fier se manifestă prin faptul că frunzele devin verzi pal în partea superioară, iar în caz de lipsă de magneziu, frunzele inferioare încep să fie afectate de cloroza: îngălbenirea frunzelor și a mugurilor, ca urmare a pierderii clorofilei. Un semn al deficienței de bor este căderea florilor; vârfurile plantelor se îndoaie, iar nervurile principale ale frunzelor se întunecă, pe roșii se formează o mulțime de lăstari secundari.
Deficiențele de nutrimente se corectează prin fertilizare, făcând pansament foliar sau la rădăcină. Dacă roșiile prezintă semne de deficiență de mai multe substanțe atunci puteți aplica un îngrășământ mineral complex.