Cele 14 reguli de urmat în producerea răsadurilor de legume!
Mircea Olteanu -Producerea răsadurilor sănătoase de legume trebuie să țină cont de câteva reguli. Respectarea lor vă asigură o germinație bună și o viitoare cultură productivă.
Pentru toți grădinarii și legumicultorii, începutul de an debutează cu un cuvânt principal: „răsad”. Însă, în mod regulat, apar întrebări privind această practică – de unde să cumpărați semințele pentru răsadurile de legume, în ce pământ să le plantați, cum se udă, cât de mult lumină este necesară, când și cum să transplantați răsadurile.
Regula 1 pentru producerea răsadurilor: Atenţie de unde luaţi seminţele
Cumpărați semințe numai de la un producător de încredere, din magazine oficiale specializate sau centre de grădinărit. Dacă nu respectați această regulă și cumpărați semințe de la un magazin improvizat, în cel mai bun caz, veți obține semințe neasemănătoare sau plante din soiuri greșite (tip, culoare, dimensiune). În cel mai rău caz, riscați să contaminați lăstarii vecini, deoarece nu este clar de unde provin semințele achiziționate, cum au fost procesate și cum au fost depozitate înainte de a ajunge la dumneavoastră.
Cel puțin, ca măsură preventivă, înmuiați semințele suspecte într-o soluție concentrată de permanganat de potasiu după care trebuie clătite cu apă.
Regula 2 pentru producerea răsadurilor: Tratarea semințelor
Cele mai multe boli ale culturilor de legume și flori se transmit prin materialul săditor. Prin urmare, chiar și semințele de înaltă calitate trebuie selectate și tratate pentru a scăpa de posibilii patogeni și pentru a îmbunătăți germinarea lor. Metoda și durata tratamentului depind de cultură și vârsta semințelor. Semințele acoperite și deja tratate nu necesită prelucrare.
Citiți și: Soluție cu drojdie pentru stimularea răsadurilor
Regula 2 pentru producerea răsadurilor: Pământul de calitate pentru răsaduri
Aveți grijă dinainte de pregătirea adecvată a unui substrat nutritiv pentru însămânțarea semințelor. Pământul din grădină sau amestecul de sol rămas de la transplantarea florilor nu este ceea ce aveți nevoie. Nu numai că răsadurile necesită o compoziție complet diferită a solului față de o plantă adultă, dar fiecare cultură are propriile preferințe care vor trebui să luate în considerare.
Pământul pentru răsaduri poate fi achiziționat de la un magazin de încredere (vezi regula 1), sau îl puteți pregăti singuri acasă, fiind un proces ușor de realizat.
În orice caz, pământul pregătit va trebui în continuare cernut, iar apoi dezinfectat termic sau chimic înainte de însămânțarea semințelor – pentru că aveți nevoie de plante sănătoase!
Regula 4 pentru producerea răsadurilor: Sterilizarea
Regula purității absolute în ceea ce privește creșterea răsadurilor se aplică nu doar solului. Dacă este posibil, totul trebuie dezinfectat.
Și anume, trebuie sterilizate:
– recipientele în care vor fi cultivate răsadurile, indiferent de materialul din care sunt realizate (ghivece, cutii, căni etc.);
– uneltele care sunt folosite pentru udat și alte proceduri;
– locul unde sunt poziționate răsadurile, inclusiv suprafețele din apropiere (masă, pervaz, pereți, ferestre). Acest ultim punct este relevant în special pentru spațiile în care sunt cultivate și plante de casă, care pot deveni cu ușurință o sursă de contaminare pentru răsadurile tinere.
Pentru dezinfecție, puteți utiliza cele mai simple mijloace, de exemplu, o soluție cu o concentrație redusă de permanganat de potasiu.
Regula 5 pentru producerea răsadurilor: Momentul plantării semințelor
Respectați momentul plantării semințelor pentru răsaduri, astfel încât răsadurile să se dezvolte armonios, să nu se întindă, să nu crească excesiv și să fie în cea mai bună formă până la momentul plantării. Acest lucru este în mod special relevant pentru plantele destinate cultivării în teren deschis.
S-ar părea logic – cu cât semințele sunt semănate mai devreme, cu atât mai devreme se va coace recolta mult așteptată. Cu toate acestea, nu uitați cât de capricioasă este vremea, așadar este necesar să urmăriți prognoza meteo pe termen lung, să studiați condițiile climatice din anii trecuți din zona dumneavoastră.
Atunci când calculați momentul semănatului, luați în considerare caracteristicile speciale ale soiului de plante, caracteristicile pământului de grădină, condițiile pentru creșterea ulterioară a plantelor și capacitățile dumneavoastră. De exemplu, dacă semințele sunt semănate prea devreme, răsadurile vor trebui ca inițial să fie iluminate – sunteți pregătiți din punct de vedere tehnic pentru asta?
De asemenea, este important să nu exagerați cu răsadurile. Cu cât plantele tale sunt mai mari, cu atât vor tolera mai rău transplantarea și cu atât va dura mai mult până vor prinde rădăcini într-un loc nou.
Regula 6 pentru producerea răsadurilor: Recipiente pentru plantare
Sănătatea viitoarelor răsaduri depinde nu doar de un substrat bine selectat și de semințe bine pregătite, ci și de un recipient bun pentru cultivarea răsadurilor. În prezent, gama de recipiente este una diversă, pentru fiecare cultură puteți alege cel mai potrivit recipient – alveole, vase din plastic, pahare de plastic, pastile sau cuburi din turbă etc.
Înainte de selectarea recipientelor în care veți semăna semințelr, se recomandă să luați în calcul o serie de elemente, precum dimensiunile semințele sau cum se va dezvolta sistemul radicular al răsadurilor în viitor.
Tipul, dimensiunea și volumul recipientelor pe care intenționați să le utilizați pentru viitoarele răsaduri depind de toți factorii menționați mai sus.
Regula 7 pentru producerea răsadurilor: Adâncimea la semnat
Însămânțarea pentru răsaduri trebuie, de asemenea, să fie efectuată într-un mod corect: rețineți că semințele diferitelor culturi, din cauza diferențelor de dimensiune sau a caracteristicilor de dezvoltare, pot necesita o metodă diferită de însămânțare, în ceea ce privește adâncimea la care sunt puse în pământ sau în substrat.
De obicei, semințele mici sunt pur și simplu așezate pe suprafața substratului și peste ele se pulverizează apă. În plus, pentru a ușura munca de semănare, sunt adesea amestecate cu nisip fin uscat.
Semințele de dimensiuni medii sunt încorporate în șanțuri mici – însă grosimea stratului superior nu trebuie să depășească dimensiunea seminței de mai mult de două ori – și acoperite cu puțin cu pământ.
Pe de altă parte, semințele mari pot fi îngropate mai adânc.
De asemenea, este important să se respecte densitatea de plantare a semințelor pentru fiecare cultură specifică, deoarece, în cazul unei densități excesive, răsadurile vor interfera între ele și vor concura pentru substanțe nutritive, umiditate și lumină.
Citiți și: CÂND ȘI LA CE DISTANȚĂ se plantează RĂSADURILE DE LEGUME!
Regula 8 pentru producerea răsadurilor: Temperatura
Nu uitați de regimul de temperatură pentru creșterea răsadurilor, care este un element ce influențează rezistența culturilor la boli și condiții meteorologice nefavorabile.
Deși este clar că temperaturile excesiv de ridicate sau de scăzute sunt la fel de dăunătoare pentru răsaduri, același regim de temperatură este departe de a fi întotdeauna potrivit pentru toate soiurile de răsaduri.
Unele plante (tomate, vinete, ardei) sunt termofile și necesită temperaturi în timpul zilei în intervalul 22-25°C și nu mai puțin de 18°C noaptea. Altele (cartofi, țelină, salată verde) necesită 14-18°C în cursul zilei si 12-14°C noaptea. În schimb unele plante sunt în general rezistente la frig (toate tipurile de varză) și tolerează temperaturi nocturne de chiar 6 ° C, iar în timpul zilei au nevoie de 13-16 °C.
Regula 2 pentru producerea răsadurilor: Lumina
Asigurați-vă că răsadurile au parte de lumină pentru o perioadă optimă în timpul zilei astfel încât condițiile de creștere să fie similare cu cele naturale. La urma urmei, semănând în februarie, încercăm să ocolim legile naturii.
Dacă data de însămânțare este destul de târzie, atunci lumina naturală a soarelui este suficientă pentru răsaduri, însă trebuie să le amplasați pe un pervaz luminos. Însă, în cazul semănării timpurii, va trebui să iluminați răsadurile cu lămpi special. În general, clima temperată nu este foarte însorită, astfel că este util să avem cel puțin o astfel de lampă „pentru orice eventualitate” dacă doriți să creșteți răsaduri puternice.
Amintiți-vă că în cazul achiziției unei lămpi va trebui să înțelegeți diferențele între nuanțe – deoarece, în diferite stadii de dezvoltare a plantelor sunt necesare moduri de iluminare diferite în ceea ce privește intensitatea și durata. Așa că studiați instrucțiunile oferite de producător.
Regula 10 pentru producerea răsadurilor: Umiditatea optimă
Asigurați-vă că solul este în mod constant ușor umed. În stadiile incipiente de creștere, răsadurile de legume sunt deosebit de sensibile la udarea excesivă și apa care rămâne. De asemenea, udarea insuficientă, la suprafață, a plantelor poate cauza probleme.
Răsadurile trebuie udate atunci când stratul superior al solului se usucă. Înainte de apariția răsadurilor, pământul este umezit cu un pulverizator și trebuie acoperit cu folie pentru a crea un microclimat special. În primele zile după răsărirea plantelor, folia trebuie îndepărtată, iar răsadurile sunt udate sub rădăcină prin pulverizare sau cu o pipetă – pentru a nu deteriora plantele încă aflate într-un stadiu incipient de creștere. După apariția a 2-3 frunze, necesarul de apă a răsadurilor crește, așa că trebuie să vă asigurați că apa ajunge în stratul de sol cel mai de jos. În această etapă, puteți pune apa în farfuria ghiveciului pentru a stimula formarea sistemului radicular.
Atenție la apa cu care udați răsadurile. Ar trebui să fie filtrată și întotdeauna călduță (aproximativ 20 °C).
Regula 11 pentru producerea răsadurilor: Îngrășăminte la nevoie
Nu uitați că, pentru a se dezvolta, răsadurile necesită în mod regulat substanțe nutritive – chiar și cel mai bogat sol în ceea ce privește compoziție nu este capabil să ofere nutrimentele necesare pe toată perioada de creștere.
Dacă nu optați pentru un amestec de răsaduri care să conțină compost și/sau mraniță, atunci puteți opta pentru un îngrășământ din comerț. Atunci când alegeți îngrășământ pentru răsaduri (și astăzi există multe tipuri, atât complexe, cât și simple – pentru orice necesități), acordați atenție informațiilor de pe ambalaj, deoarece, concentrația substanței active în dozele pentru adulți și pentru răsaduri poate diferi semnificativ.
Prima fertilizare se efectuează după ce planta prinde rădăcini. Indiferent de tipul de îngrășământ, intervalul de fertilizare a răsadurilor ar trebui să fie de cel puțin o săptămână. Pentru ca planta să se dezvolte armonios, alternați fertilizarea cu substanțe minerale și organice.
Fertilizați dimineața când vremea este înnorată. Aplicați soluția de îngrășământ sub rădăcină, asigurându-vă că substanța nu cade pe frunzele fragede și pe tulpinile răsadurilor, deoarece va arde zonele afectate.
Citiți și: Trei îngrășăminte naturale pentru răsadurile de roșii și castraveți
Regula 12 pentru producerea răsadurilor: Transplantarea
Decideți când să transplantați răsadurile – este vital pentru unele culturi, altele se pot descurca fără acest proces, iar pentru altele este foarte dificil. Recent, teoria conform căreia toată munca mecanică ar trebui redusă la minimum a devenit din ce în ce mai comună printre grădinari.
Trebuie să țineți cont că transplantarea răsadurilor dintr-un recipient comun în recipiente separate se efectuează de obicei în stadiul în care plantele au 1-2 frunze (cu cât planta este mai veche, cu atât tolerează mai rău transplantarea). Îndepărtați toate plantele slabe, răsucite, palide, lăsându-le doar pe cele mai puternice și frumoase.
În primele 5-6 zile după curățare, răsadurile nu sunt udate pentru ca planta să prindă mai bine rădăcini (în căutarea umidității, rădăcinile se vor întinde și vor crește).
Regula 13 pentru producerea răsadurilor: Alungirea răsadurilor – periculoasă!
Nu permiteți alungirea răsadurilor. O plantă alungită și, prin urmare, slabă și fragilă, poate muri sau nu va oferi o recoltă bună.
Semănatul prea devreme al semințelor, lipsa luminii, temperatura necorespunzătoare și chiar excesul de umiditate sau îngrășăminte, sunt factori care pot duce la alungirea răsadurilor – prin urmare, este extrem de important să respectați toate regulile de mai sus pentru îngrijirea plăntuțelor.
Dacă alungirea s-a produs deja, încercați să minimizați consecințele – ajustați programul de udare și fertilizare, mutați răsadurile într-un loc mai răcoros și mai luminat, transplantați plantele în recipiente mai mari.
O altă soluție poate fi utilizarea de preparate speciale care suprimă creșterea excesivă a rădăcinilor și lăstarilor prin reglarea sintezei fitohormonului de creștere. Ele suprimă expansiunea celulelor stem în timpul creșterii lor, dar și sporesc diviziunea pe direcția transversală. fără a compromite alte procese fiziologice elementare.
Regula 14 pentru producerea răsadurilor: Întăriți rezistența răsadurilor
Nu uitați de rezistența răsadurilor care trebuie întărită înainte de transplantare. Această procedură ajută plantele tinere să se adapteze la noile condiții de viață (diferență de temperatură, luminozitate etc.).
Pentru a reduce stresul transplantărilor viitoare, răsadurile trebuie să fie întărite în prealabil. Cu una sau două săptămâni înainte de plantarea viitoare a răsadurilor în pământ trebuie să deschideți ferestrele pentru o perioadă de timp. Treptat, această perioadă este crescut la 6-8 ore, iar cu trei până la cinci zile înainte de transfer, recipientele cu răsaduri trebuie transportate afară (de preferință când vreme este calmă), astfel încât răsadurile să se obișnuiască cu aerul liber.
Este important de reținut că pentru plantele rezistente la frig și cele care au nevoie de căldură, temperatura recomandată poate varia semnificativ.
Desigur, există nuanțe – fiecare cultură necesită o abordare individualizată, condiții speciale de creștere. Prin urmare, recomandările noastre nu sunt exhaustive, dacă doriți să obțineți un rezultat cu adevărat bun, trebuie să studiați problema mai profund.