• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Codru Păun, Ciproma Sem: Soiurile noastre din platforma AGROSHOW și-au confirmat rezistența la secetă printr-o răsărire uniformă!

    Angelica Lefter -

    Soiurile vedetă din portofoliul companiei Ciproma Sem și-au confirmat rezistența la secetă și au o răsărire uniformă. Este o constatare făcută de specilialiștii companiei în cadrul unei vizite în câmp la platforma Forța Fermierilor AGROSHOW 2022 situată la 20 km de București, în ferma Agromad Crops.

    O firmă activă pe piața românească de semințe de peste 25 de ani, cu capital integral românesc, Ciproma Sem, vine în întâmpinarea fermierilor cu cele mai calitative produse. Directorul tehnic al companiei, Codru Codin Păun, a evaluat starea culturilor din cadrul platformei Forța Fermierilor AGROSHOW 2022, eveniment organizat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO și Asociația Forța Fermierilor și a venit cu precizări importante despre soiurile prezentate, dar și despre tehnologia care completează genetica.

    ”Focusul nostru este reprezentat de un portofoliu vast de semințe, dintre care cerealele păioase sunt reprezentate astăzi într-un mod foarte elaborat în platforma AGROSHOW 2022 realizată la ferma Agromad Crops, în cooperare cu partenerii noștri de la Agro-Est Muntenia, care ne sprijină pe partea de fertilizare și protecție a plantelor pe tot parcursul vegetației”, a menționat oficialul Ciproma Sem.

    Vedetele Ciproma Sem la AGROHOW 2022: Soiuri de grâu Promitor, Orloge și Musik

    La platforma AGROSHOW 2022, firma Ciproma Sem SRL prezintă 8 soiuri de grâu, un soi de orz și un hibrid de triticale. Pe partea de grâu, reprezentantul Ciproma Sem, Codru Codin Păun, a prezentat cele trei soiuri vedete: Promitor, Orloge și Musik.

    ”Vedetele portofoliului nostru pe partea de grâu sunt reprezentate de cele trei soiuri: Promitor, Orloge și Musik. Promitor este un produs deja foarte bine cunoscut în România, un produs cu genetică mixtă românească. Partea românească este reprezentată de genetică a legendarului deja soi Glosa și genetică franțuzească. Celelalte două soiuri foarte bine cunoscute în România, cu rezultate excepționale, sunt Musik și Orloge, soiuri cu genetică 100% franceză, cu rezultate excepționale în ceea ce privește calitățile de panificație și deja au fost premiate de Asociația Producătorilor de Pâine din Franța”, a punctat expertul.

    Rezistența la secetă, dovedită în câmpul AGROSHOW 2022

    Directorul tehnic al Ciproma Sem SRL, Codru Codin Păun, a menționat totodată că soiurile prezentate și-au confirmat rezistența la secetă în zona în care a fost înființat câmpul de testare și mai mult, acum se află în faza regenerativă.

    ”Cred că acest an așa cum a pornit el, cel puțin în zona în care am înființat câmpul de testare, din păcate nu are niște auspicii excepționale pentru că lipsa precipitațiilor și-a spus cuvântul și se poate observa acest lucru în câmp din stadiul vegetației. Cu toate acestea, soiurile pe care le prezentăm noi aici și-au confirmat rezistența la secetă printr-o răsărire uniformă acoperind bine terenul și de asemenea, faza regenerativă este în plină desfășurare. Sperăm ca regimul pluviometrului să se modifice în sensul bun al cuvântului și atunci ne putem aștepta chiar și pe acest teren la o producție bună, vorbim aici de producții de peste 7 tone, 7,5 tone, 8 tone la hectar. Este greu de tras o concluzie acum pentru că este devreme și suferința plantelor din cauza lipsei de apă se poate vedea cu ochiul liber. În ciuda faptului că, așa cum am menționat, pornirea vegetației s-a făcut în teren uscat ca și semănatul de altfel, pentru această etapă eu apreciez că se prezintă bine, spre foarte bine”, a opinat specialistul de la Ciproma Sem.

    Genetica fără tehnologie nu poate duce singură la succes

    Expertul Ciproma Sem a opinat că fără o genetică bună, toate aceste rezultate deosebite nu ar fi posibile, însă genetica nu înseamnă chiar totul. Succesul depinde și de tehnologia aplicată.

    ”Genetica este foarte importantă, dar nu reprezintă cheia succesului în proporție de 100%. Este foarte importantă tehnologia aplicată, este foarte importantă fertilizarea, bineînțeles protecția plantelor cu produse eficiente împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor principali ai culturilor de cereale păioase. Fără toate aceste verigi producțiile și calitatea menționate mai sus nu pot fi realizate pentru că genetica singură nu poate să completeze lipsa altor verigi tehnologice foarte importante. Doar că în această platformă și la această fermă tehnologia este pe primul loc și am toată încrederea că ceea ce va trebui făcut va fi făcut la momentele cheie”, a opinat directorul tehnic al Ciproma Sem.

    Calendarul de protecție a culturilor, aplicat în funcție de condițiile de temperatură și umiditate

    În zilele următoare, a menționat expertul, va fi stabilit un calendar de aplicare a produselor de protecție a plantelor, care va fi aplicat în funcție de temperatură și umiditate.

    ”Împreună cu partenerul nostru de la Agro-Est Muntenia am stabilit un calendar de aplicare a produselor de protecție a plantelor, un calendar ce urmează să fie desfășurat în zilele următoare. Calendarul de protecție a culturilor a fost stabilit de comun acord cu partenerul nostru de la Agro-Est Muntenia, urmând să aplicăm aceste produse în funcție de temperatură și în funcție de condițiile de umiditate. Dar cu siguranță vom avea grijă să protejăm cultura și de dăunători și de bolile principale ale bolilor păioase și bineînțeles, de buruieni. În momentul de față, stresul de primăvară se reflectă doar la nivelul plantelor de cultură pentru că seceta în cele din urmă ține un pic în spate și buruienile dar cu siguranță cu primele semne de umiditate vor exista probleme în ceea ce privește îmburuienarea și de aceea suntem pregătiți pentru a combate toate aceste probleme care pot apărea în viitor”, a adăugat directorul tehnic al Ciproma Sem.

    Forța Fermierilor AGROSHOW – pe 24 mai, în ferma Agromad Crops

    Totodată, acesta i-a îndemnat pe fermierii parteneri ai Ciproma Sem să vină la platforma Forța Fermierilor AGROSHOW 2022 pentru a putea trage singuri concluziile, dar și pentru a face o selecție a produselor din portofoliul Ciproma, care i-ar putea ajuta în culturile lor.

    ”Așteptăm cu încredere toți partenerii Ciproma, fermieri din toate zonele țării interesați în cultura cerealelor păioase, să vină aici la AGROSHOW 2022, pe 24 mai, pentru a putea trage o concluzie și pentru a putea face o selecție din produsele pe care le oferă portofoliul bogat al Cipromei”, a conchis directorul tehnic al Ciproma Sem SRL, Codru Codin Păun.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință

    Ultimele știri

    Alertă meteo de ploi, grindină și vijelii până joi seară. Cantitățile de apă – peste 40 l/mp Cargill va plăti fermierilor din Ucraina prime pentru calitatea solului Oportunitate de investiții în Timiș: Fermă de 1.500 de hectare, la vânzare