• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Roșiile românești, în piață la 25-30 lei/kg. Prețul cu care pleacă din solar e mult mai mic!

    agrointeligenta.ro -

    Cu costuri de producție mult mai mari decât anul trecut, roșiile românești vor avea un preț de vânzare în piețe de până la 30 de lei/kg. Sunt roșii de solar, iar cultivatorii spun că doar o parte din bani ajung la ei, restul este profitul intermediarilor.

    Prețurile record se vor menține cel puțin în primele săptămâni în care roșiile timpurii se vor afla la tarabă. „N-a trecut nicio noapte fără să băgăm foc, am început din 28 noiembrie. Chiar dacă a fost ziua cald, noaptea a fost frig. Ne-am produs răsadurile, pentru că dacă le mai cumpăram şi pe astea…“, a declarat pentru adevarul.ro Gheorghe Domnicu, un tânăr fermier din Scărişoara, judeţul Olt.

    A cultivat în solar pe 15.000 de metri pătrați, iar un preţ mare, conform experienţei din anii anteriori, nu poate obţine mai mult de 10-15 zile, atunci când sunt puţine tomate româneşti în pieţe. Dacă, însă, preţul scade sub 12-15 lei/kg (o medie pentru toată recolta de tomate extratimpurii) înseamnă că a muncit în pierdere, spune fermierul.

    Citiți și: Primele roșii românești, la tarabe în piață! Prețurile noilor tomate sunt între 23 și 25 lei/kg!

    Având în vedere cât le-au crescut cheltuielile, legumicultorii speră să poată vinde primele cantităţi de tomate cu 25 lei/kg, însă se tem că intermediarii, în dorinţa de a-şi maximiza, ca de obicei, profitul, ar putea să le pună pe piaţă la preţuri astronomice. Este, de altfel, una dintre problemele arzătoare ale producătorilor, pentru că, spun aceştia, îşi atrag pe nedrept nemulţumirea clienţilor.

    „Săptămâna trecută am fost la nişte colegi, la Marca, şi castraveţii se vindeau cu 10-11 lei de acolo, dar am auzit că preţul final la cumpărători ajunge la 25 lei. Intermediarii câştigă mai mult decât noi, mult mai mult. Pune şi tu adaos 20-30%, dar nu… Decât să vândă un kilogram, mai bine vinde două-trei, dar să vândă, să nu ne blocăm şi noi“, spune producătorul.

    În afară de intermediari, marea problemă a cultivatorilor români de tomate este importul mult mai ieftin. ”Dacă în supermarket un client alege adesea fără prea mari rezerve o caserolă cu roşii cherry sau alte specialităţi şi achită pentru 250 grame şi peste 10 lei, ceea ce înseamnă peste 40 lei/kg, la piaţă un preţ de 25 lei/kg este considerat deja mare. ”Vă sugerez să veniţi să vedeţi dacă aţi cumpărat voi vreodată roşii cu 30 de lei de la producător, direct. Ei tot insistă că sunt 30—35 lei/kg. Măi, omule, tu nu înţelegi că pleacă cu 15-16 -17 lei/kg, şi asta pentru o săptămână, nu mai mult?! Găseşte-ţi pe Facebook doi-trei producători şi te duci şi iei de la producător“, a reacţionat şi fermierul Ionuţ Vitor Radu, din Obârşia, Olt.

    Şi el va scoate pe piaţă, în cel mult două săptămâni, tomatele produse în solarii. Cea mai mare parte le va vinde în pieţele en-gros, însă clienţii săi se bucură de legumele sigure şi cu gustul de odinioară şi în piaţa din Slatina, unde preţul practicat nu poate depăşi la cu mult 20 lei, pentru că cei care ajung în piaţă nu şi-l permit, pe de o parte, dar şi pentru că nu există, în continuare, reguli clare care să-i separe pe producători de comercianţi şi marfa autohtonă de cea de import, ceea ce influenţează alegerile cumpărătorilor, pe de altă parte.

    Vă reamintim că, din acest an a fost reluat programul Tomata care, pentru primul ciclu de cultură le poate aduce legumicultorilor un sprijin de 3.000 de euro per beneficiar, cu condiția să fie cultivată o suprafață de minim 1.000 de mp.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale