• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ce spune ministrul Adrian Chesnoiu despre prețul record la porumb

  Angelica Lefter -

  Ce spune ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, despre prețul atins de porumb pe bursele internaționale, dar și direct la fermieri. Crescătorii se plâng că au ajuns să cumpere kilogramul de porumb cu 2 lei, în timp ce la bursele de la Paris și Chicago, cereale se tranzacționează la prețuri record pentru ultimul deceniu.

  Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a fost solicitat să comenteze, în cadrul unui briefeng de presă organizat, joi – 21 aprilie, despre situația scumpirii cerealelor, mai ales după ce prețul porumbului a ajuns la un nivel maxim pe piețele internaționale, cel mai ridicat din ultimii 10 ani.

  Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, șeful de la Agricultură a arătat că prețurile cerealelor, în actualul context creat de războiul din Ucraina, sunt reglate la nivel internațional, prin bursele de cereale.

  ”Prețurile la cereale au fost afectate din cauza faptului că Rusia și Ucraina sunt două state mari producătoare de cereale, iar prețurile, când vorbim de cereale, se reglează la nivel internațional prin bursele de cereale. Sunt cele două burse mari – la Chicago și în Franța, bursa Euronext – care reglează acest preț în funcție de cerere și de ofertă. Evident că suprafață agricolă a României destinată culturilor de primăvară este deja pregătită, a început însămânțarea și sper eu ca și factorii climaterici să fie în sprijinul fermierilor români astfel încât să avem un nivel de producție bun. Pentru că, dacă nivelul de producție rămâne relativ constant și nu apar perturbări mari sau diferențe mari de producție, atunci necesarul de consum intern, căci asta ne interesează în primă fază, este asigurat din țară. Nu am avut niciun an, în ultimii 20 de ani, în care să nu ne asigurăm necesarul de consum intern”, a mai arătat ministrul Agriculturii.

  Adrian Chesnoiu a punctat că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vine în sprijinul fermierilor cu programe, pentru a păstra o constanță în producție și pentru a nu genera alte situații care să pună presiune pe prețuri.

  ”Prețul nu îl stabilim la Ministerul Agriculturii, pentru că noi nu facem prețuri. Prețurile se reglează de piață și, în general, de bursele specifice. (…) Fermierii români produc și acesta este cel mai important lucru. Avem producție foarte bună la principalele tipuri de cereale sau de semințe și plante oleaginoase, comerțul cu cereale se realizează la nivel internațional. Ce e foarte important: noi să venim în sprijinul fermierilor cu programe, prin care nivelul producției să rămână permanent constant și să nu generăm alte situații, care să pună presiune pe prețuri din cauza lipsei de cereale sau de anumite produse agroalimentare”, a adăugat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

  Prețul grâului la Chicago pentru contractele cu livrare pe luna mai a crescut luni cu 2,2 la sută, ajungând la 411,71 dolari/tonă, adică o creștere de 71,4% față de cotația de acum un an, iar prețul porumbului pentru contractele pe luna mai a înregistrat o creștere 2,9 la sută, până la 320,16 dolari/tonă.


  Te-ar mai putea interesa

  Economiștii americani avertizează că prețurile la porumb urmează să mai scadă Traficul navelor pe canalul Sulina şi braţul Chilia s-a dublat în ultimii ani Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Spania este cel mai mare importator de cereale din Ucraina. România ocupă locul al treilea Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu