• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană a cerut Poloniei să acorde subvenția la îngrășăminte ca ajutor de minimis

    agrointeligenta.ro -

    Comisia Europeană a răspuns solicitării Poloniei privind acordarea unei subvenții la îngrășămintele folosite de către fermieri. Oficialii de la Bruxelles au spus să plata directă nu poate fi făcută decât sub forma unui ajutor de minimis – care este plafonat la 20.000 de euro pe fermă, și nu ca schemă nouă de ajutor de stat.

    În forma în care Polonia a elaborat proiectul de subvenționare aachiziției de îngrășăminte, acesta nu poate fi implementat, a transmis Comisia Europeană, potrivit farmer.pl. Astfel, Comisia Europeană nu a acceptat cererea Poloniei de autorizare a subvenționării îngrășămintelor, subliniind că un astfel de sprijin ar trebui implementat în cadrul unui ajutor de minimis, a informat miercuri, 7 aprilie, Henryk Kowalczyk, ministrul agriculturii, care a anunțat că va mai fi transmisă o cerere la Comisia Europeană în această chestiune.

    După cum a subliniat șeful Ministerului Agriculturii, problema este că acest tip de ajutor este posibil doar într-o sumă mică, limita fondurilor pentru acest an fiind de 520 milioane de zloți, echivalentul a circa 111 milioane de euro. Ca parte a acestui ajutor, Polonia finanțează și alte programe, cum ar fi subvenții pentru semințe sau ajutoare pentru dezastre. Prin urmare, în practică, există câteva zeci de milioane de zloți, în timp ce sunt necesare 3,9 miliarde de zloți (echivalentul a 835 de milioane de euro) pentru subvențiile la îngrășăminte.

    Kowalczyk a explicat că prima cerere de acord pentru subvenții pentru achiziționarea de îngrășăminte a fost trimisă în ianuarie anul acesta. ”A fost tratată destul de general, așa că Polonia a trimis pe 20 martie o a doua cerere în această chestiune, indicând fondul Covid ca sursă de finanțare. Banii provin din fonduri interne”, a explicat oficialul polonez.

    După cum a remarcat ministrul, este posibil să se finanțeze acest ajutor și din rezerva de criză a UE. A fost stabilit la 500 milioane de euro pentru toate țările UE, inclusiv 44,8 milioane de euro pentru Polonia, adică aproximativ 200 milioane de zloți. Cu toate acestea, aceste cantități sunt disproporționat de mici în raport cu necesarul de îngrășăminte, a subliniat el.

    Kowalczyk a adăugat că mai există o opțiune de finanțare pe baza comunicatului CE din 24 martie anul acesta. Este un ajutor pentru criza provocată de războiul din Ucraina. Cu toate acestea, atunci când Polonia a depus cererea, acest lucru nu a fost încă posibil.

    Este vorba despre Comunicarea Comisiei Europene din 24 martie anul acesta. (2022/C 131 1/01) privind cadrul de criză temporară al măsurilor de ajutor de stat pentru sprijinirea economiei după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. ”Consider că această comunicare oferă posibilitatea de a solicita aprobarea pentru subvenții pentru îngrășăminte, există, printre altele, subliniată creșterea prețurilor la materiile prime, inclusiv la gaz, limita superioară a ajutorului pe fermă este stabilită la 35.000 euro”, a spus Henryk Kowalczyk. El și-a exprimat, de asemenea, speranța că răspunsul CE va veni relativ curând.

    Vă reamintim că Polonia și-a exprimat intenția de a acorda o subvenție directă pentru compensarea majorărilor la prețul îngrășămintelor. Regulamentul întocmit de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale presupune că ajutorul va consta într-o subvenție pentru achiziționarea de îngrășăminte achiziționate de la 1 septembrie 2021 până la 16 mai anul curent. Subvenția va fi de până la 250 PLN/ha (53,56 euro/ha) de pajiști și pășuni pe teren arabil, cu excepția suprafețelor pentru care fermierii primesc plăți de agromediu în care fertilizarea este interzisă; pentru alte terenuri agricole, subvenția se va ridica la 500 PLN/ha (107,12 euro/ha). Subvenția ar urma să se acorde până la o suprafață de maxim 50 de hectare dintr-o fermă, adică ajutorul maxim ar ajunge la 5.350 de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd