• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Udarea pomilor fructiferi: perioade, norme de udare în funcție de specie

    agrointeligenta.ro -

    Udarea sau irigarea pomilor fructiferi. Perioade în care se udă pomii. Metode de irigare pentru livezile de pomi fructiferi. Norme de udare în funcție de speciile pomicole și de vârsta pomilor.

    Orice plantă are nevoie de umiditate, iar pomii fructifer nu fac excepție și necesită și udare atunci când precipitațiile lipsesc și perioadele secetoase sunt extinse. Udarea pomilor fructiferi este o lucrare foarte importantă în livadă, o lucrare care nu trebuie neglijată. Cu toate acestea, înainte de umezirea solului în apropierea trunchiului, trebuie să vă familiarizați cu regulile de bază ale udării pomilor entru a nu dăuna plantațiilor.

    O serie de sfaturi privind udarea pomilor fructiferi au fost prezentate de către utilizatorul Pedros Dav pe grupul de Facebook Pepinierele Roman – sfaturi utile, întreținere pomi, arbuști fructiferi.

    Când se udă pomii fructiferi

    Când se udă pomii fructiferi – perioade

    Perioadele în care se udă pomii fructiferi se numesc și epoci de udare și coincid cu perioadele critice ale pomilor pentru apă.

    Iată care sunt perioadele din an în care trebuie să udați pomii sau să irigați livada:

    Prima udare a pomilor fructiferi se face primăvara devreme, în luna martie, înainte de dezmugurire. În această epocă se udă însă numai în cazul că solul nu are suficientă umiditate acumulată din zăpadă sau ploi.

    Udarea pomilor după legarea fructelor la sfârșitul lui aprilie (drupacee) sau începutul lunii mai (pomacee). În această epocă, udarea este obligatorie.

    Udarea pomilor în fenofaza creșterii intensive a lăstarilor, în luna iunie. La soiurile de drupacee cu coacere timpurie (cais, piersic), această udare trebuie aplicată cu 2-3 săptămâni înainte de coacerea fructelor pentru a se evita crăparea lor.

    Udarea în fenofaza de diferențiere a mugurilor de rod, în luna iulie. În această epocă, udarea este obligatorie.

    Udarea în fenofaza de sfârșit a creșterii fructelor pomaceelor, în lunile august și începutul lui septembrie.

    Ultima epocă de udare, numită și ”de aprovizionare” a solului este situată în luna noiembrie, în perioada de repaus, numai dacă toamna a fost secetoasă.

    Necesar de apă la pomi în funcție de vârsta acestora

    Norme de udare în funcție de vârsta pomilor

    Normele de udare a pomilor fructiferi țin cont de specie și de vârsta arborilor. De subliniat că nevoile de apă ale pomilor variază proporțional cu vârsta.

    La pomii tineri, abia plantați, necesarul de apă la o udare ar trebui să fie de 40-45 de litri de apă.

    Pomii de 5 ani, aflați pe rod, au nevoie de minim 60 de litri pentru o udare.

    Pomii cu vârsta peste 10 ani, au nevoie de 130-150 de litri de apă.

    Pomii bătrâni necesită 40 de litri de apă pentru fiecare metru pătrat al cercului apropiat de tulpină.

    Norme de udare în funcție de specia pomilor

    În plus față de vârsta pomului, aveți în vedere și specia acestuia. În funcție de speciile pomicole din livadă, veți putea adapta și udarea. Astfel, la speciile de pomi cu cu înrădăcinare mai superficială (măr altoit pe M9, păr altoit pe gutui, piersic) se poate merge pe o normă minimă de udare.

    Pentru speciile de pomi cu o înrădăcinare mai profundă (măr și păr altoit pe franc), la o udare se poate dubla cantitatea de apă.

    O atenție sporită se acordă udărilor de vară unde specia pomicolă trebuie luată în considerare.

    Citiți și: Cum protejăm pomii fructiferi pe caniculă – lucrări în livadă, soiuri rezistente

    Udarea la pomii de semințoase – măr, păr

    Merii și perii au nevoie de multă apă în sezonul de rodire – începutul verii (5-10 iunie). A doua udare se face la circa o lună distanță pentru a facilita fructificarea, pentru ca merele și perele să fie mari și suculente.

    Următoarea udare la aceste semințoase se face în ultimele zile ale lunii august, fiind foarte importantă mai ales în verile secetoase.

    Udarea la pomii de sâmburoase – cireș, vișin sau prun

    Pentru prun, cireș sau vișin, udarea de vară este de asemenea esențială. În timpul sezonului cald, prima udare se face la începutul lunii iunie.

    La mijlocul lunii iunie, pomii sunt udati cu apă în care puteți pune și puțină cretă –  3 linguri la 10 litri de apă. Acest lucru va ajuta nu numai la umezirea solului, ci și la evitarea căderii abundente a ovarelor.

    Cum se face udarea pomilor fructiferi

    Cum se face udarea pomilor fructiferi

    Irigarea este necesară pentru toate speciile pomicole în funcție de media anuale.

    La udarea pomilor se ia în considerare și tipul solului. Dacă acesta este nisipos, se vor crește udările, dar reducând ușor cantitatea de apă turnată la baza pomilor. Pentru un sol lutos, dimpotrivă, într-o udare se toarnă mai multă apă decât se indică în normă. De asemenea, merită să acordați atenție caracteristicilor peisagistice ale parcelei de livadă. Pe versanți, apa se scurge rapid și cultura poate primi mai puțină umiditate.

    Caracteristic pentru irigarea pomilor este faptul că la o udare trebuie umectat solul la mare adâncime de 0, 3 – 0,5 m în livezi tinere și 0,7-0,8 m în cele pe rod, pentru ca apa să ajungă la majoritatea rădăcinilor. Udările superficiale chiar dacă sunt mai dese provoacă ridicarea rădăcinilor pomilor mari la suprafață și favorizează distrugerea lor prin lucrări, ger sau secetă.

    În primele luni după plantare, se recomandă udarea culturii la fiecare 5-7 zile, inclusiv stropitorul timp de 90-120 minute la presiune scăzută.

    Metode de udare a pomilor fructiferi

    Metode de udare. Pentru administrarea apei de udare se folosește una din metodele:

    Udarea pomilor pe brazde

    Udarea pomilor pe brazde

    Udarea pomilor pe brazde este o metodă economică și folosită în livezile clasice.

    De-a lungul rândurilor de pomi se deschid cu plugul brazde adânci de 15-18 cm. Distanța dintre brazde va fi de 0,50 m în soluri ușoare și de 0,8- 1,0 m în soluri grele, iar brazda de lângă pomi trebuie să fie la 1,2-1,5 m.

    Pe aceste brazde se conduce apa, iar după ce s-a zvântat se nivelează și se pășește.

    Pe terenurile în pantă, brazdele se vor trasa de-a lungul curbelor de nivel.

    Udarea pomilor în cercuri la baza trunchiului

    Udarea în copci, cercuri sau inele se face în jurul pomilor

    Udarea în inele în jurul pomilor ajută ca apa să fie repartizată numai pe suprafața proiecției coroanei. Un diguleț circular va ajuta la reținerea apei.

    Pe mijlocul intervalului de pe rând se face un șanț de distribuire a apei legat prin rigole de cercurile din jurul pomilor.

    După udare și infiltrare, solul se va afâna pentru evitarea formării crustei.

    Udarea pomilor prin aspersie

    Udarea prin aspersiune (ploaie artificială)

    Această metoda este mai puțin folosită, dar are următoarele avantaje: utilizează mai bine apa, creează și umiditate în aer, spală frunzele de praf micșorând temperatura acestora.

    Udarea prin aspersiune se face în zilele înnorate, înainte de răsăritul soarelui sau seara, pentru a preveni arsurile solare.

    Acest tip de udare se poate aplica primăvara ca măsură preventivă împotriva înghețului tardiv. O astfel de lucrare permite creșterea rezistenței coroanei fără frunziș la o scădere bruscă a temperaturii. Cel mai bine este să stropiți pomul în scopuri preventive cu o noapte înainte de venirea înghețului.

    Citiți și: Protejarea pomilor de îngheț cu apă. ”Înghețarea” forțată a ramurilor dă rezultate în livezi

    Udare prin picurare la pomi

    Udarea prin picurare la pomi

    Udarea prin picurare este o metodă foarte folosită și relativ ieftină, ușor de utilizat, prin care apa este condusă prin tuburi de mase plastice la fiecare pom și distribuită prin picături, astfel solul fiind umed o lungă perioadă de timp, fapt ce determină realizarea unor sporuri mari de recoltă comparativ cu celelalte metode.

    Este cea mai eficientă metodă, iar apa este economisită în acest mod.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds