Lege în vigoare: Ciobanii pot ajunge la închisoare dacă mai îngroapă sau ard lâna
Roxana Dobre -Ciobanii care îngroapă sau ard lâna riscă amenzi sau chiar închisoarea. O decizie a Guvernului lovește direct în crescătorii de ovine care se văd nevoiți să dea bani din buzunar pentru a arde lână provenită după tunderea ovinelor, la un incinerator autorizat. Guvernul a aprobat un proiect care prevede că incendierea și îngroparea deșeurilor sunt fapte penale și se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 5 ani.
Pentru crescătorii români de ovine se apropie perioada în care oile trebuie tunse, luna mai. Oierii cu greu reușesc să valorifice acest produs, care altădată îi făcea bogați, iar acum, potrivit legii, nu pot arunca lâna nici măcar la gunoi. De la o oaie ciobanii obțin aproximativ două kilograme de lână.
Citiți și: OUG cu amenzi care îi vizează direct pe fermieri. Guvernul a aprobat noile sancțiuni
Autoritățile de mediu avertizează că lâna nu mai poate fi arsă
Marioara Gătej, comisar general la Garda Națională de Mediu avertizează oierii că nu mai pot arunca lâna la gunoi și nici nu o pot arde. ”Lâna este considerată conform legislației în vigoare un sub-produs de origine animală. Ar trebui, pentru o gestionare corectă, să meargă către o unitate autorizată de incinerare”, a spus Marioara Gătej pentru Știrile Pro TV.
Legislația invocată de șefa de Mediu a fost aprobată miercuri, 6 aprilie, de Guvern, care a decis incriminarea faptelor de incendiere și de îngropare a deșeurilor.
„Aceste practici afectează grav mediul înconjurător și a decis Guvernul astăzi ca pentru aceste fapte să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani. Am susținut de fiecare dată necesitatea înăspririi pedepselor în gestionarea nelegală a deșeurilor. Amenda pentru persoană fizică începe de la 10.000 de lei pentru deşeurile abandonate, până la 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 de lei până la 70.000 de lei, amendă contravenţională”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.
Conform acestuia, incendierea și îngroparea deșeurilor afectează aerul și calitatea apelor subterane. Și amenzile pentru arderea miriştilor au fost majorate de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată miercuri, pentru persoane fizice acestea fiind de minim 7.000 de lei şi maxim 15.000 de lei, în timp ce pentru persoane juridice sunt cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei.
Ce mai pot face ciobanii cu lâna
În țară, doar câteva centre transformă lâna. Operațiunea costă însă 800 de lei pe tonă, la care se adaugă și transportul, încă 500 de lei. La o turmă de 1.000 de oi, cheltuiala fermierului pentru a scăpa de lână depășește 2.000 de lei.
Fabricile de prelucrare a lânii sunt extrem de puține iar fermierii nu au acces la ele. Una dintre aceste fabrici se află în orașul Covasna, unde lâna este spălată, scărmănată și transformată în izolator termic pentru construcții. Costă 30 de lei metrul pătrat la o grosime de 10 centimetri.
Iar la Sibiu, cu o investiție de circa 250.000 de euro, doi tineri au înființat prima fabrică de îngrășamânt natural din lână. Grosul producției merge, însă, la export, pentru că fermierii români acceptă mai greu produsele inovative. Totuși, întreprinzătorii speră că vor reuși să le câștige încrederea.
Legislația – în vigoare din 7 aprilie
Ordonanţa de urgenţă nr. 38/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în vederea eficientizării gestionării deşeurilor a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare de la 7 aprilie. Aceasta arată că îngroparea sau arderea deşeurilor de orice fel este interzisă. Mai mult se arată că și abandonarea – aruncarea, inclusiv îngroparea de către o persoană fizică sau juridică a deşeurilor şi/sau substanţelor sau obiectelor în locuri sau spaţii, altele decât cele special amenajate pentru colectarea, depozitarea şi tratarea acestora, este de asemenea strict interzisă.