• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prima salată cu roșii, castraveți și ceapă verde, toate românești, din solarul fermierului Ionuț Victor Radu

    Angelica Lefter -

    Roșii, castraveți, ceapă verde – ingredientele necesare pentru o salată sănătoasă, sunt disponibile în solarul familiei fermierului Ionuț Victor Radu din comuna Obârșia, sat Câmpu Părului din județul Olt. Primii care s-au bucurat de noua recoltă de legume românești au fost copilașii familiei, care au primit cu entuziasm ”sarcina” de a asista la prepararea primei salate cu roșii și castraveți din recolta anului 2022.

    Ionuț Victor Radu, un legumicultor în vârstă de 35 de ani, este membru al Asociației Forța Fermierilor și deține o fermă de legume-fructe convențională, de familie, în comuna Obârșia, sat Câmpu Părului din județul Olt, formată dintr-un hectar de solarii, dintre care 7.500 de metri pătrați sunt solarii încălzite. Totodată, mai cultivă 1 hectar de legume în câmp, 2.000 de metri pătrați de căpșuni și aproape 2.000 de metri pătrați de zmeură.

    În ferma lui Ionuț Victor Radu primele tomate s-au copt, la fel castraveții și ceapa verde, ingrediente necesare pentru o salată sănătoasă, numai bună de savurat de către cei mici, dar și cei mari.

    Ceapă verde din solarul legumicultorului oltean Ionuț Victor Radu

    Prima salată din legumele fermierului Ionuț Victor Radu

    Familia legumicultorului a degustat prima salată din propriile solarii încălzite chiar și în această perioadă, după cum a declarat fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”În trecut mi s-a întâmplat să cultiv doar roșiile în solariile încălzite și când ajungeam la Piața Centrală din Slatina, unde avem un stand, îmi era destul de greu să vând doar roșii, oamenii cereau și castraveți, cereau și o ceapă verde și așa m-am gândit să le pun pe toate în solarii încălzite. Am încercat să le ofer eu oamenilor posibilitatea să-și cumpere de la mine produsele pentru o salată și, iată, am ajuns la momentul acesta când am și realizat acest lucru. Încălzirea este destul de costisitoare, centralele merg și acum, chiar nu le pot opri. Este frig în toată țara, dar la noi sunt 5,6 sau 7 grade Celsius la acest moment, nu ai nicio șansă să coci tomatele fără căldură. Anul acesta chiar a fost un an aparte din acest punct de vedere. Facem și glume: probabil o să le culegem cu fesul pe cap!”, a menționat legumicultorul oltean.

    Fermierul Ionuț Victor Radu, legumicultor din comuna Obârșia, sat Câmpu Părului, județul Olt

    O salată pentru o familie de 4 persoane costă 30 de lei

    Legumicultorul din Obârșia a făcut costul unei salate în acest moment, cu legume culese din propriile solarii, pentru a demonstra că o familie poate consuma la această vreme legume proaspete, sănătoase și mai ieftine decât ar costa o salată pentru o singură persoană la un restaurant.

    ”Prima salată ne-a costat pe toți undeva la 30 de lei. Am folosit mai puțin de un kilogram de roșii, câțiva castraveți, câteva fire de ceapă. Să zicem undeva la 30 de lei din care am mâncat patru persoane. Mai ieftină decât la restaurant și mai gustoasă. În noi oamenii au încredere. Cei pe care îi avem clienți la piață nu contestă calitatea produselor, mai nou îmi trimit unii dintre ei mesaj că vor și ei câte 2-3 kilograme, dar le-am spus să le lase să se coacă mai bine. Eu cultiv varietatea de tomate Parris, ele sunt foarte bune, gustoase, parfumate, dar pentru că nu a fost soare, încă nu sunt atât de dulci, dar vor deveni, cu siguranță. Nu a fost foarte cald, dar sperăm să vină până la urmă și primăvara”, a menționat Ionuț Victor Radu.

    Primele tomate s-au copt în solariile legumicultorului Ionuț Victor Radu

    Primele tomate din serele lui Ionuț Victor Radu vor apărea pe piață înainte de Paști, la 25 de lei/kg

    Cu toate că temperaturile sunt fluctuante în această primăvară, fermierul speră ca vremea să-și revină și apreciază că într-o săptămână va ieși la piață cu primele tomate.

    ”Poate se mai încălzește vremea, eu mizam că într-o săptămână voi ieși la piață, probabil în 10-12 zile. Sigur până în Paști voi avea roșii de vânzare către piață. Așa, de salată voi găsi destule că s-au mai copt între timp. Prețul cred că va fi 25 de lei pe kilogram. Am înțeles că s-au vândut cu 25-26 de lei/kg chiar și la angros în București. Acum, piața din Slatina nu știu dacă va suporta prețuri mai mari de atât. Nu știu nici cu acest preț dacă va merge. În general, am vândut cantități mai bune când prețul cobora sub 15 lei și cel mai mult undeva la 10 lei/kg. De fapt, atunci avem și cantitățile cele mai mari. Acum ne ducem așa cu câteva lădițe, cu zecile de kilograme, nu tone. Nu sunt atât de multe coapte ca să recoltez cantități”, a punctat Ionuț Victor Radu.

    Prețurile foarte mari la tomatele timpurii, dictate de intermediari, nu de producători

    Investiția la hectar depășește undeva la 150.000 de euro pentru legumele cultivate de Ionuț Victor Radu, mai ales acum de când energia și inputurile s-au scumpit considerabil, iar din cauza vremii încălzirea este încă necesară în solarii.

    Cu toate acestea, spune legumicultorul, prețul de 40 de lei pe kilogramul de tomate este exagerat, iar de cele mai multe ori vinovați pentru aceste prețuri sunt intermediarii, nu producătorii.

    ”Noi nu avem un singur solar, avem mai multe. Când recoltezi 600 – 700 de kilograme de roșii nu ai nicio șansă să le vinzi pe acelea într-o zi la tarabe sau în piețe, cauți să le vinzi la angros. Că eu vând și la piață, eu vând în paralel față de angros, dar cantitățile mari se duc la angros, iar prețul acela de 40 de lei nu are nicio legătură cu prețul de producție. Este exact ce se întâmplă și la lapte, pleacă cu 1,4 lei pe litru și în market îl cumperi cu 7 lei. Deci vina nu trebuie aruncată pe producător, comerciantul își adaugă cât crede de cuviință, nu aș pune în cârca producătorilor aceste prețuri. De exemplu eu când le vând la tarabă cu 25 de lei/kg, la angros, că îmi ia cantitate, le dau cu 20, 17, 18 lei/kg. Eu am interes să fac și profit, nu să fac dumping în piață, dar în general prețurile la angros sunt poate și cu jumătate față de ce se găsește în piețe, restul este adaosul comerciantului. Eu am îndrumat clienții să identifice producătorii în piețe. Problema este că ei nu au de obicei un loc la vad. Noi am investit și recoltăm tone zilnic și nu mai poți face față la piață, vinzi la angros. Le-am spus cumpărătorilor, ori identificați producătorii, ori faceți un grup, așa cum am vândut și eu în perioada de urgență în piață la București, în Berceni, aveam un grup, plasau comanda și eu le duceam o zi sau 2 pe săptămână legumele de care aveau nevoie și mâncau și proaspăt și mai ieftin”, a concluzionat legumicultorul oltean Ionuț Victor Radu.

    Castraveți din solarul legumicultorului oltean Ionuț Victor Radu

    Legumicultorul a punctat că este esențial ca oamenii să înțeleagă că la acest moment tomatele nu pot fi vândute cu 5-7 lei/kg, mai ales că sunt zone în țară unde a nins, este foarte frig, iar solariile au nevoie de încălzire, care înseamnă foarte mulți bani.

    ”Eu la 7.500 de metri pătrați de solar încălzit, am costuri în perioada iernii de 2.000 de lei pe noapte. Deci eu dacă încălzesc vreo 50 de nopți mă costă un miliard numai încălzirea, nu mai pujn facturile la curent. Este adevărat că suprafața este foarte mare, am 5 centrale, nu știu în ce măsură înțeleg oamenii aceste lucruri”, a completat legumicultorul, membru al Cooperativei Agricole Romanațiul Urzica, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Tomate timpurii aproape de coacere în solarul legumicultorului oltean Ionuț Victor Radu


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români