• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a votat în Parlament! Salariu de minim 3.000 de lei în agricultură și industria alimentară!

    Roxana Dobre -

    Vot final dat aproape în unanimitate pentru legea care instituie un salariu minim de 3.000 de lei pentru angajații din agricultură și industria alimentară. Deputații au decis astăzi, miercuri – 13 aprilie, să dea undă verde facilităților fiscale care fac posibilă impozitarea lucrătorilor din agricultură în mod identic cu cei din sectorul construcțiilor.

    Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene (Pl-x 35/2022) prevede că salariul de bază minim brut în domeniul agricol și industria alimentară va fi de minim 3.000 lei lunar.

    Noua lege, care este susținută de actualul ministru al agriculturii, Adrian Chesnoiu, și președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Florin Barbu, ambii aflându-se printre inițiatorii proiectului, prevede că până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră.

    Vă reamintim că, în luna iunie anul trecut, fermierul Vasile Balcan, membru în Senatul Asociației Forța Fermierilor, a propus public ca agricultura să beneficieze de același regim fiscal de salarizare cu sectorul construcțiilor. Pe 13 octombrie anul trecut, deputatul PSD Adrian Chesnoiu, în prezent ministru al Agriculturii, a anunțat că PSD a inițiat în Parlament un proiect de lege prin care să se acorde salariu minim de 3.000 de lei în agricultură, dar și regim fiscal ca în construcții.

    Salariul minim de 3.000 lei, aplicabil până la 31 decembrie 2028

    În perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol și industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minim 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună.

    În proiect se mai menționează că perioadele lucrate în sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare.

    Scutiri de la plata impozitului pe venit

    Conform articolului 60 din legea votată astăzi, vor fi scutiţi de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art.76 alin.(1) – (3), în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt îndeplinite următoarele condiţii:

    a) angajatorii desfăşoară activităţi în sectorul agricol definite de următoarele coduri CAEN: Cod CAEN 01: Agricultură, vânătoare şi servicii anexe, 011 – Cultivarea plantelor nepermanente, 012   – Cultivarea plantelor din culturi permanente, 013   – Cultivarea plantelor pentru înmulţire, 014   – Creşterea animalelor, Activităţi în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creşterea animalelor) și 016   – Activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare. De asemenea, în lege este inclus și CAEN 10 – Industrie alimentară.

    b) angajatorii realizează cifră de afaceri din activitățile menționate la lit. a) în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală. Pentru angajatorii nou-înființați, respectiv înregistrați la registrul comerțului/înregistrați fiscal începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cifra de afaceri se calculează cumulat de la data înregistrării, inclusiv luna în care se aplică scutirea, iar pentru angajatorii existenți la data intrării în vigoare a prezentei legi se consideră ca bază de calcul cifra de afaceri realizată cumulat   de la începutul anului, respectiv cumulat de la data înregistrării în cazul celor constituiți/înregistrați în perioada cuprinsă între începutul anului și data intrării în vigoare a prezentei legi, inclusiv luna în care se aplică scutirea.

    Pentru angajatorii existenți la data de 1 ianuarie al fiecărui an ulterior intrării în vigoare a prevederilor prezentei legi, cifra de afaceri din activitățile menționate la lit. a)  se calculează cumulat pentru perioada corespunzătoare din anul curent, inclusiv luna în care se aplică scutirea.

    Această cifră de afaceri se realizează pe bază de contract sau comandă și acoperă manoperă, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotări, precum și alte activități auxiliare necesare activităților menționate la lit. a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv producția realizată și nefacturată;

    c) veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 30.000 lei, obținut din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depășește 30.000 lei nu va beneficia de facilități fiscale;

    d) scutirea se aplică potrivit procedurii aprobate prin ordin al ministrului finanțelor care se emite în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei legi.

    Legea intră în vigoare și se aplica începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022, după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

    Creșterea salariului brut în agricultură face parte și din programul „Sprijin pentru România”, adoptat de coaliţia de guvernare pentru a contracara efectele crizei economice.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA