• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vasile Balcan, AFF, despre legea salarizării în agricultură: ”Esențială este reducerea impozitării de la 45% la 21,5%!”

    Angelica Lefter -

    Facilitățile fiscale pentru angajatorii din agricultură și din industria alimentară. Noua lege privind salarizarea în acele domenii aduce nu doar venit brut de minim 3.000 de lei pe lună pentru salariat, dar și o reducere a impozitării de la 45% la 21,5% pentru angajator.

    Fermierul Vasile Balcan, membru în Senatul Asociației Forța Fermierilor și ”inițiator” al legii care prevede că salariul de bază minim brut în domeniul agricol și industria alimentară va fi de 3.000 de lei lunar și aduce anumite facilități fiscale pentru angajatorii din acest domeniu, atrage atenția că actul normativ este important nu neapărat pentru stabilirea unui prag de salariu minim, ci pentru reducerea impozitării angajatorilor din agricultură exact ca în sectorul contrucțiilor.

    ”La Legea salarizării am văzut comentarii pe toate posturile mass-media. Toată lumea se lega de salariul de 3.000 de lei – că este de ajuns? 3.000 de lei putea să pună orice firmă ca salariu minim, deci nu asta era, esențialul legii este facilitatea fiscală, reducerea impozitului de la 45% la 21,5%. Astfel, salariul net va avea o creștere de 23,5%, poate și mai mult, eu am dat o sumă absolută, dar el se calculează secvențial. Sub această lege intră cei care lucrează direct în agricultură, respectiv cultura vegetală, zootehnie, inclusiv industria alimentară care este Cod CAEN 10. Legea se aplică de la 3.000 de lei până la 30.000 de lei, 3.000 de lei este pragul de la care pornește”, a explicat fermierul.

    Fermierul Vasile Balcan

    Vasile Balcan a mai arătat că noua lege este cel mai bun lucru care se poate întâmpla pentru agricultori în ultima perioadă, iar aceste facilități cu siguranță vor atrage forță de muncă. Vasile Balcan a mai explicat că de lege vor beneficia toți cei care realizează venituri de minim 80% din domeniul agricol.

    ”Eu spun că această lege este cel mai bun lucru care s-a putut întâmpla pentru agricultori în ultima perioadă. Noi avem probleme deosebite chiar dacă stimulăm și vrem să fidelizăm salariații, nu reușim, grila de impozitare era mult prea mare, ori acum cu 21,5%, categoric putem atrage forță de muncă. Angajatorul în primul rând își găsește salariați, clar că în condițiile actuale nimeni nu o să micșoreze salariul, o să majoreze, știind că primește net salariatul mult mai bine. Este bine de precizat că am auzit niște comentarii pe la vreo două televiziuni, nu știau, se întrebau ce înseamnă 3.000 de lei, dar nu se uitau la exact esența legii. Salariul minim e ca o plecare de grilă, dar esențialul este la facilitatea fiscală, lucru care s-a demonstrat în construcții, unde a avut un efect deosebit. Facilitatea se aplică tuturor celor care sunt sub codurile CAEN respective și care realizează venituri minim 80% din acest domeniu. Dacă realizează din alte domenii, comercializare sau intermediere, nu beneficiază de facilitate”, a punctat Vasile Balcan.

    Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene (Pl-x 35/2022) s-a aflat miercuri – 13 aprilie, la vot final în Camera Deputaților, fiind aprobată în unanimitate.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Fermier cu 15 vaci: Am ieftinit brânza la 25 de lei kilogramul și lumea tot nu este mulțumită

    Ultimele știri

    Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți! Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta! Indienii de la TAFE se extind pe piața UE cu tractoare pentru micii fermieri