• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful ANPC anunță controale la comercianții care practică preţuri speculative la alimente!

    Angelica Lefter -

    Toți agenții economici din piețe și din magazine, care, în perioada de Paşti, practică preţuri speculative la alimente, vor primi controale din partea inspectorilor Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC)

    Anunțul a fost făcut de joi – 14 aprilie, de preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, în cadrul unei conferințe.

    ANPC a verificat în această perioadă 151 de comercianți, iar controalele vor continua

    Președintele ANPC a anunțat că până în acest moment, ANPC a derulat 151 de controale la nivel naţional şi au fost date amenzi de peste 600.000 de lei.

    Horia Constantinescu a menționat că în această perioadă controalele vor continua, iar consumatorii ar trebui şi ei să sancţioneze comercianţii care cer preţuri prea mari şi să nu mai cumpere de la ei.

    ”Comerţul este liber în România şi preţurile sunt permise indiferent de adaosul comercial. Trist este că exact o parte dintre cei care se plângeau de majorarea preţurilor la combustibil sau la energie, la utilităţi în general, sunt probabil unii dintre cei care probabil astăzi aşează pe tarabe preţuri speculative legate de acest moment. ANPC face tot ceea ce îi stă în putinţă, dar avem nevoie de sprijinul consumatorilor să fie şi ei cei care sancţionează. Dacă un furnizor de carburanţi n-ar fi avut în ziua respectivă niciun consumator, sancţiunea ar fi fost mult mai mare decât amenzile mult prea mici pe care le aplică autoritatea noastră. Astăzi se achită jumătate din minim şi se ajunge în situaţia în care marii operatori comerciali plătesc 500 de lei”, a declarat Constantinescu.

    Horia Miron Constantinescu, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). (Sursa foto: mediafax.ro)

    Limita superioară a prețurilor afișate ține de ”bunul simț” al comerciantului

    Șeful ANPC a precizat că, dacă preţul este afişat corespunzător, nicio autoritate nu poate interveni pe piaţa liberă, nu există o lege care să oprească specula, iar lucrul acesta ţine de bunul simţ al comerciantului.

    ”Dar vom vedea dacă respectivul comerciant este cu adevărat producător. Este tema principală pe care Ministerul Agriculturii a solicitat-o tuturor autorităţilor implicate, să vedem dacă cei care astăzi comercializează la preţ speculativ sunt ceea ce pretind a fi. Acţiunea, chit că am devoalat-o înaintea începerii, cu siguranţă nu-i va împiedica pe aceştia să fugă cu roşiile şi cu morcovii de pe tarabă. Cu siguranţă îi vom găsi acolo, pentru că ceea ce nu v-am spus este piaţa cu care vom începe această acţiune. Dar cu siguranţă unora le vom face Paştele foarte frumos, vor primi de la Iepuraş un control de la ANPC”, a completat preşedintele instituţiei.

    ANPC: Alimentele fără documente autentice de proveniență nu pot fi comercializate

    Reprezentantul Protecţiei Consumatorilor a mai spus că acei comercianți care practică prețuri speculative riscă să nu mai poată comercializa produsele respective.

    ”Neavând documente de provenienţă autentice, adevărate, acele alimente nu pot rămâne la comercializare. Vom vedea care vor fi măsurile. Mă gândeam să ne transformăm în Iepuraş şi să împărţim roşii scumpe trecătorilor, pentru că, fiind ale nimănui, pentru că ele nu sunt nici măcar româneşti, pot fi ale celor care trec pe acolo”, a continuat președintele ANPC.

    În schimb, pentru comercianţii care au preţuri mari, dar demonstrează că au toate documentele valide, ANPC nu poate să facă nimic.

    ”În acest caz ne uităm la ei şi ne rugăm să fie pedepsiţi de divinitate pentru atitudinea pe care o au în Săptămâna Mare”, a declarat Horia Constantinescu.

    Inspectorii ANPC verifică și respectarea ingredientelor de pe etichetele produselor puse la vânzare

    Acesta a menţionat că ANPC va analiza inclusiv dacă produsele care ar trebui să conţină ca ingrediente produse derivate din lapte nu folosesc alte ingrediente, cum a mai fost cazul. În cazul pieței de pește, șeful ANPC a menționat că i-ar plăcea ca acesta să se regăsească pe mesele tuturor rpmânilor.

    ”În ceea ce priveşte peştele, mi-ar plăcea să avem mai mult peşte din producţia autohtonă. Suntem toţi doritori de a pune pe masă un peşte proaspăt şi nu poate fi atât de proaspăt un peşte care a călătorit cu autocarul, tirul sau elicopterul până a ajunge pe tarabă. Ne-am obişnuit să căutăm preţiozitate pe etichetă, în loc să căutăm prospeţime. Astăzi avem la comercializare păstrăv din import, uitând că avem păstrăvi foarte buni din toate râurile şi păstrăvăriile noastre şi nu ajung la toate rafturile”, a punctat Horia Constantinescu.

    Și fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, îi avertizează pe cumpărători să fie atenți la raportul calitate-preț al produselor și a apreciat că s-au scumpit atât de mult alimentele încât ”nu îți vine să mai mănânci”. El a menționat că chiar și legumele românești au ajuns un lux, după ce știrea că un kilogram de roșii poate fi cumpărat și la 50 de lei a creat controverse în mediul online și pe grupurile de legumicultori.


    Te-ar mai putea interesa

    Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată!

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină