• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noi investiții în irigații – ținta ministrului Chesnoiu în 2022. ”Vrem să avem 2 milioane de hectare cu acces la apă!”

    Roxana Dobre -

    Investiții în sistemul de irigații. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și-a propus ca pentru anul 2022 să finalizeze 22 de noi investiții în infrastructura de irigații. Acesta a vorbit și despre noua lege a irigațiilor, care va permite fermierilor să realizeze sisteme locale de irigații dar să beneficieze și de compensarea până la 50 la sută a energiei electrice pentru irigat, și celor care nu au contracte încheiate cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

    Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, se află vineri -15 aprilie într-o vizită în județul Gorj unde de la primele ore s-a întâlnit la Prefectura Gorj, cu fermierii din județ. Acesta le-a vorbit producătorilor agricoli despre noile investiții care se vor face în acest an în sistemul de irigații.

    ”Anul acesta am ca obiective recepționarea a 22 de noi investiții în infrastructura de irigații și este mandatul pe care l-am trasat conducerii ANIF. De cealaltă parte a treia linie de acțiune care vizează realizarea de sisteme locale de irigații, și nu întâmplător în Planul Național Strategic (PNS) am prins 100 de milioane de euro pentru fermieri și sistemele locale de irigații și 400 de milioane pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații prin Organizațiile de utilizări ai apei pentru irigat”, a spus ministrul.

    Conform demnitarului, în prezent România are 1,3 milioane de hectare suprafață viabilă reabilitată și în care fermierii au acces la apă pentru irigații. ”De cealaltă parte vrem extinderea acestei suprafețe până la 2 milioane de hectare, reabilitarea sistemelor”, a subliniat oficialul guvernamental.

    Facturi compensate și sisteme locale de irigații pentru fermieri

    Adrian Chesnoiu a amintit și despre Legea pentru modificarea și completarea cadrului legislativ privind irigațiile, prin care fermierii sunt sprijiniți pentru dezvoltarea sistemelor de irigații locale, și care a primit, miercuri – 13 aprilie, votul Parlamentului, așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO  a anunțat în premieră.

    ”O a doua veste bună o vizează modificările Legii 138 a irigațiilor, prin care am reușit să prelungim implementarea programului de reabilitare a infrastructurii principale până în 2027, am introdus și desecarea în acest program. Am majorat bugetul de la 1 miliard de euro la 1,5 miliarde în următorii ani și le dăm posibilitatea fermierilor să realizeze sisteme locale de irigații, având astfel o abordare multidirecțională asupra problemei irigațiilor în România.

    Pentru că trebuie să avem în vedere pe deoparte realitatea sistemelor vechi existente și extinderea lor. Totodată prin această lege le acordăm posibilitatea și celor care irigă din alte surse de alimentare cu apă, nu doar celor care au contracte cu ANIF, să poată beneficia de compensarea energiei electrice pentru irigat, de până la 50 la sută, de care a beneficiat cei care aveau contracte. Este un lucru extrem de important pe care l-au solicitat fermierii la toate întâlnirile pe care le-am avut până acum în țară cu ei”, a punctat ministrul.

    Reamintim că legea aprobată de Parlament, prevede că deținătorii sistemelor de irigații locale au dreptul de a beneficia de finanțare publică nerambursabilă pentru proiecte de dezvoltare rurală de investiții pentru înființarea/reabilitarea/modernizarea și/sau exploatarea sistemelor de irigații locale. Deținătorii sistemelor de irigații locale au obligația dotării acestor sisteme cu mijloace de măsurare a consumului de apă și energie electrică pentru irigații.

    Cheltuielile, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică, necesar asigurării apei pentru irigații de către deținătorii de sisteme de irigații locale, independente de infrastructura de îmbunătățiri funciare, vor fi suportate din bugetul ANIF, pe aceleași principii aplicate deja fermierilor care folosesc infrastructura principală de irigații și beneficiază în prezent de această măsură.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Când se seamănă semințele de roșii Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte