• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul terenurilor agricole în UE: Ogoarele din România s-au scumpit de 5 ori în zece ani

    Mircea Olteanu -

    În Europa, prețurile terenurilor agricole au continuat să crească anul trecut. Nici măcar pandemia de coronavirus nu a putut opri creșterea prețurilor, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană cu privire la evoluția prețurile terenurilor în țările membre UE în 2020.

    Prețurile terenurilor au scăzut sau au rămas stabile doar în câteva țări, printre care Danemarca, Irlanda și Polonia. Însă, în majoritatea țărilor UE, terenurile agricole au continuat să devină tot mai scumpe în ultimul an, potrivit unei analize publicate de agrarheute.com.

    Diferențe enorme între piețele terenurilor din țările UE

    În luna martie, Comisia Europeană a publicat o statistică privind prețurile plătite pentru terenurile arabile în țările UE în 2020. Datele arată că prețurile terenurilor au scăzut sau au rămas stabile în doar cinci din cele 22 de țări UE incluse în studiu.

    Irlanda a înregistrat cea mai puternică scădere de preț în 2020, ajungând la 25.724 euro/ha (-2344 de euro față de 2019). Cu toate acestea, în trecut, prețurile terenurilor în Irlanda au fluctuat considerabil mai mult decât în ​​alte țări agricole importante. În ceea ce privește Polonia și Danemarca, scăderea prețurilor terenurilor a fost una redusă.

    Deși în Luxemburg s-a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor terenurilor din țările UE (până la 46.500 euro/ha), totuși, dintre țările agricole importante, cea mai mare creștere a fost în Italia (ajungând la 35.577 euro/ha). Terenurile au devenit semnificativ mai scumpe și în România (7.163 euro/ha) și Cehia (9.477 euro/ha). În ambele țări, cumpărătorii trebuie acum să plătească mult mai mult decât în ​​Franța (6.080 euro/mp).

    Terenul este cel mai scump în Olanda

    Terenurile agricole cele mai scumpe sunt în Olanda, ajungând la aproape 70.000 euro pe hectar, potrivit datelor pe anul 2019.

    Diferențele regionale de preț sunt, de asemenea, deosebit de mari în Olanda: fermierii din Friesland trebuie să plătească aproximativ 55.000 de euro pe hectar, în timp ce în provincia Noord-Holland trebuie să plătească 82.000 de euro pe hectar.

    În ultimii 10 ani, prețurile terenurilor olandeze au crescut cu aproximativ 20.000 de euro sau aproape 40 la sută – dar evoluția a fost relativ stabilă în ultimii doi ani. În ciuda prețurilor ridicate, aproximativ 3% din terenurile olandeze sunt vândute anual, în timp ce în Germania, doar 0,5% din terenul agricol este scos la vânzare în fiecare an.

    Prețurile au crescut brusc în Italia

    A doua cea mai scumpă piață majoră a terenurilor agricole din UE este Italia: aici, un hectar a costat în medie aproximativ 35.500 de euro în 2020, adică cu aproximativ 1300 de euro mai mult decât în ​​anul 2019. În timp ce fermierii din regiunea Veneto, din nordul Italiei, trebuie să plătească în jur de 60.000 de euro pe hectar, pe insula Sardinia, prețul pe hectar este de doar 15.000 de euro.

    Prețurile terenurilor în Italia a atins vârful în 2015, ajungând la 40.000 de euro – după care a urmat o perioadă de scădere până în 2018, iar din 2019 au început din nou să crească. Aproximativ 1,5% din suprafața agricolă a peninsulei este scoasă la vânzare în fiecare an.

    Italia a depășit și Germania, unde prețurile terenurilor agricole au ajuns anul trecut la 26.384 euro/mp. Prețurile terenurilor germane s-au dublat în ultimii 10 ani.

    Spre deosebire de celelalte țări cu prețuri mari ale terenurilor, proporția de terenuri închiriate în Germania este mult mai mare, în jur de 60 la sută – în timp ce, în același timp, diferențele regionale de preț sunt printre cele mai mari.

    În 2020, de exemplu, fermierii din Bavaria Superioară au fost nevoiți să plătească 112.000 de euro pentru un hectar de teren, în timp ce în landurile Brandenburg și Turingia, prețurile erau de circa 13.000 de euro, iar în Saarland doar puțin peste 10.000 de euro.

    Prețurile terenurilor agricole din România au crescut de cinci ori

    Creșteri masive ale prețurilor terenurilor în ultimul deceniu s-au înregistrat și în Polonia, Ungaria și România. Însă în Polonia, prețurile terenurilor s-au ieftinit ușor în 2020, scăzând la 10.711 euro/ha (dar dublu față de nivelul din urmă cu zece ani).

    În Polonia, 80 la sută din teren este, de asemenea, deținut de fermieri – puțin mai puțin de 2 la sută din teren este comercializat anual.

    În cazul României, prețurile au crescut de cinci ori în decurs de 10 ani, ajungând în 2020 la 7.163 de euro pe hectar, după o creștere de 1.824 de euro în anul precedent.

    Terenurile agricole costă mai puțin în Franța decât în ​​Polonia sau România

    Fermierii din cea mai importantă țară agricolă din Europa, și anume Franța, trebuie să cheltuiască mult mai puțini bani decât în ​​țările est-europene. În 2020, fermierii francezi au plătit în medie doar 6.080 de euro pe hectar, adică cu doar aproape 100 de euro mai mult decât în ​​2019.

    Un motiv pentru prețurile scăzute ale terenurilor din Franța are probabil legătură cu cota foarte ridicată de terenuri închiriate: 74 la sută. Cele mai ieftine terenuri agricole franceze sunt cele din Franche-Comte (2.500 de euro/mp), în timp ce cele mai scumpe au fost vândute în Calais și pe Coasta de Azur (12.000 euro).


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului