• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Seceta e în toi, ministrul Agriculturii tace mâlc la Bruxelles

  agrointeligenta.ro -

  Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin (Partidul Conservator), nu a scos o vorbă despre seceta din România la ultima reuniune a Consiliului UE pentru Agricultură şi Pescuit, deşi chestiunea se afla pe ordinea de zi şi a fost abordată de alte ţări, scrie EVZ.

  Potrivit comunicatului de presă de după reuniunea din 24-25 septembrie a acestui consiliu, miniştrii europeni au fost informaţi de colegii lor din Ungaria, Bulgaria, Italia, Portugalia şi Slovenia despre consecinţele secetei. În acest context, delegaţia Greciei a vorbit despre situaţia din sectorul animalier, în condiţiile creşterii preţurilor la nutreţuri. Spania şi Portugalia, susţinute de Polonia şi Lituania, au cerut Comisiei Europene măsuri împotriva deteriorării situaţiei de pe piaţa lactatelor, se arată în comunicatul de presă.

  Comisia a refuzat însă măsuri de urgenţă pentru sprijinirea pieţei laptelui. Totuşi, Comisia Europeană, reprezentată de Dacian Cioloş, a arătat că este pregătită să permită să se folosească la limită de legislaţia existentă, inclusiv printr-un ajutor de stat „de minimis”.

  Atât în comunicatul de presă de după reuniunea din septembrie, cât şi în nota de background publicată pe site- ul Consiliului Uniunii Europene, numele României nu este menţionat decât o singură dată: atunci când este listată delegaţia, formată din ministrul Daniel Constantin şi secretarul de stat Achim Irimescu.

  Nici la reuniunile din iunie şi iulie (când erau deja cunoscute, parţial, efectele secetei), ministrul Daniel Constantin nu pare să fi avut vreo contribuţie, România fiind menţionată doar pe lista de participanţi, dar nu şi cu vreo contribuţie la dezbateri. În Consiliul UE, ţara noastră este pe locul şapte ca putere de vot, dispunând de 14 voturi. Şi în alte formate ale Consiliului European (politică externă, finanţe şi economie, politici sociale) reprezentanţii ţării noastre sunt spectatori.

  De exemplu, la reuniunile Consiliului pentru economie şi finanţe, România este reprezentată de secretarul de stat din ministerul de Finanţe Claudiu Doltu, în condiţiile în care alte ţări sunt reprezentate de miniştri de finanţe, iar din Italia vine însuşi premierul Monti.

  Pierderi de jumătate de miliard de euro pentru fermierii români Absenţa României de la dezbaterile din cadrul UE despre efectele secetei are loc în condiţiile în care premierul Victor Ponta declara, la 1 septembrie, că România este ţara europeană cea mai afectată de secetă. Potrivit unei estimări a ”Ziarului Financiar”, fermierii români au pierdut circa 500 de milioane de euro, urmare a secetei.

  Recolta din 2012 este cu 40% mai mică decât în 2011. „Datele Comisiei Europene arată că România, o piaţă agricolă fără nicio protecţie reală în faţa secetei, are o reducere cumulată pentru producţia de cereale de aproape 40% în acest an. Acesta este totodată şi cel mai mare declin de producţie agricolă din Uniunea Europeană”, scrie ”Ziarul Financiar”.

  Într-o intervenţie separată, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, atrage atenţia oficialilor de la Ministerul Agriculturii că trebuie să fie mai activi în procesul decizional la nivel european. Mai mult, Cioloş avertizează că o să fie foarte atent la propunerile României.

  Comisarul susţine că nu este suficient pentru o ţară să aibe un comisar european care îi cunoaşte bine agricultura, este necesar ca şi guvernanţii locali să se implice, mai ales că este vorba de reforma politicii agricole comune.

  “Sper ca anul viitor să finalizăm decizia privind reforma politicii agricole comune şi apoi, în cursul anului 2014, statele membre să vină cu programele de dezvoltare rurală şi cu programele de abordare a subvenţiilor. Şi pot să vă spun că o să fiu foarte atent cu ceea ce propune România, ca să mă asigur că există coerenţă în ceea ce propune”, a declarat la Cluj Cioloş, citat de Agerpres.

  Iată ce mai spune comisarul român

  EVZ


  Te-ar mai putea interesa

  Fermieri: Plățile de la avansul APIA au fost mai mici în acest an. Care este motivul! Lucian Georgescu: Oameni buni, nu mai vindeți pâmântul agricol pe sume ridicole! Dan Negru: Zăpada care cade acum face ca România să fie pe primele locuri la producția de cereale

  Ultimele știri

  Echipa Nufarm: Dorin Pricope, omul din spatele cifrelor Subvenții APIA 2023 – calendar cu plățile pentru fermieri până la finalul anului Zăpadă de Moș Nicolae. Cum va fi vremea în această săptămână