• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană copiază modelul Ungariei? Se pregătește un sistem de notificare pe piața cerealelor

    Mircea Olteanu -

    Modelul ungar de monitorizare al tranzacțiilor cu cereale ar putea fi implementat la nivelul Uniunii Europene. În acest fel se vor putea colecta în timp real informații privind circulația cantităților de mărfuri și schimburile făcute între state.

    Obligația recent introdusă de notificare privind exporturile de cereale maghiare poate servi drept exemplu pentru întreaga Uniune Europeană pentru a putea monitoriza cantitățile de mărfuri din statele membre și schimburile comerciale între țări, relatează portalul de știri Növekedés.hu.

    În urma războiului din Ucraina, Comisia Europeană ia în considerare introducerea unui sistem de notificare obligatorie pentru cereale în întreaga UE, pentru a asigura o aprovizionare sigură cu alimente. Astfel, CE intenționează să instituie un nou sistem de informare privind comerțul cu cereale, care va permite, în orice moment, monitorizarea schimburilor de mărfuri între statele membre și a stocurilor de cereale disponibile fiecărui stat membru.

    Urmărirea fluxului de mărfuri, imposibilă la acest moment 

    Panica pe piața cerealelor provocată de războiul din Ucraina au evidențiat lipsa de informații actualizate la nivelul UE cu privire la aprovizionarea curentă cu cereale pe piața comunitară.

    Deoarece astfel de date nu sunt colectate la nivelul UE, astăzi nu este posibilă urmărirea direcției fluxului de mărfuri, ceea ce face dificilă luarea unor măsuri bine întemeiate și rapide în sectorul cerealelor, lucru esențial pentru asigurarea aprovizionării cu alimente și furaje.

    Ungaria aplică un sistem de monitorizare

    Ungaria le-a luat-o înainte factoriilor de decizie de la Bruxelles, întrucât a impus o obligație de notificare asupra exporturilor de cereale începând din data de 6 martie, care va fi în vigoare până pe 15 mai, conform unui decret guvernamental.

    Regulamentul se aplică exporturilor de grâu, secară, orz, ovăz, porumb, soia și floarea-soarelui și prevede ca traderii să anunțe Autoritatea Națională pentru Siguranța Lanțului Alimentar (Nébih) dacă doresc să vândă cereale pe piețele externe.

    Proiect de Regulament, în lucru la Bruxelles

    Deși detaliile ideilor UE nu au fost încă publicate oficial, potrivit Növekedés.hu, la Bruxelles a fost deja pregătit un proiect de regulament, care ar necesita rapoarte lunare privind stocurile de cereale.

    Deocamdată, nu se știe dacă datele ar urma să furnizate Bruxelles-ului de către comercianți sau de către statele membre, dar cel mai probabil sarcina va fi delegată statelor membre.

    Acest lucru poate însemna, de asemenea, ca fiecare stat membru să oblige companiile proprii să furnizeze de informații privind circulația mărfurilor.

    În Ungaria, statul are și drept de preempțiune asupra produselor

    În același timp, exemplul Ungariei nu întruchipează un simplu sistem de monitorizare, ci de asemenea, acordă statului un drept de preempțiune asupra produselor declarate în cazul în care factorii de decizie consideră că exporturile ar putea pune în pericol securitatea alimentară a țării.

    Cu toate acestea, o astfel de restricție ar putea constitui deja o intervenție puternică pe piață și ar putea încălca dreptul fundamental la libera circulație a mărfurilor, așa că nu este surprinzător că actualele reglementări maghiare privind exporturile de cereale sunt, de asemenea, criticate sever la Bruxelles.

    Cu toate acestea, potrivit Ungariei, articolul 36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene permite, de asemenea, unui stat membru să restricționeze în mod semnificativ exporturile în cazul în care ordinea publică, securitatea publică sau sănătatea umană ar putea fi în pericol.

    În cazul unei penurii alimentare, aceste trei valori de bază ar putea fi grav încălcate, iar războiul din Ucraina amenință să epuizeze rezervele naționale de alimente și furaje.

    Situația este și mai nuanțată de faptul că, deși ministrul Agriculturii de la Budapesta, István Nagy, a anunțat suspendarea completă a exporturilor maghiare de cereale după izbucnirea războiului, în practică, această măsură nu a intrat în vigoare.

    Noile reglementări nu au oprit livrările și nici măcar nu putem vorbi despre restricții speciale, întrucât aproape toate loturile notificate au putut părăsi țara în scurt timp, iar statul maghiar nu și-a exercitat dreptul de preemțiune până în prezent. Acest lucru este evidențiat și de statisticile neoficiale, care reflectă cantitatea de cereale livrată.

    Potrivit acestora, după impunerea obligației de notificare, comercianții au exportat circa 620.000 de tone și 850.000 de tone grâu, respectiv porumb, până la sfârșitul lunii martie.

    Astfel, cerințele de notificare nu au împiedicat furnizorii să își îndeplinească contractele anterioare.

    Totodată, incertitudinea de pe piață este indicată de faptul că comercianții au devenit mai precauți în ceea ce privește încheierea de noi acorduri, astfel că și intensitatea exporturilor a scăzut în ultima perioadă.

    Sistemul de notificare ar putea avea impact asupra prețurilor

    Văzând o încetinire a livrărilor, producătorii de cereale se tem acum că sistemul de notificare ar putea duce la congestionarea pieței și ar putea reduce prețurile de achiziție pe piața internă cu până la 30 până la 40% sau ar putea împiedica golirea depozitelor fermierilor până la începutul verii.

    Evenimentele de pe piață nu justifică încă îngrijorările producătorilor, deoarece prețurile de achiziție pe piața internă au scăzut puțin în perioada recentă și rămân extrem de ridicate.

    Potrivit datelor Institutului de Economie Agricolă (AKI), din cadrul Ministerului Agriculturii de la Budapesta, prețurile la grâu și porumb pe tonă au variat la începutul lunii aprilie între 110.000 și 120.000 de forinți (1.470 lei și  1.600 de lei), ceea ce a însemnat o creștere de peste 60 la sută comparativ cu anul precedent.

    Porumbul furajer, esențial pentru creșterea animalelor, va fi semănat de producători în această perioadă, dar este deja cert că rezultatele recoltei de toamnă nu vor depinde de atitudinea fermierilor, ci de condițiile meteo. A mai rămas mult mai puțin timp până la recolta de vară pentru grâul semănat anul trecut, dar vremea poate fi un factor determinant și în acest caz.

    Precipitațiile din ultima perioadă au ajutat culturile de iarnă, așa că astăzi este probabil ca recolta să se ridice, la fel ca în anii precedenți, la aproximativ 5 milioane de tone de grâu. În același timp, cererea internă este de 1,5-2 milioane.

    Pe baza planurilor prezentate acum la Bruxelles, se poate presupune că jucătorii de pe piață vor trebui să se bazeze pe un fel de sistem administrativ pentru livrările în noul sezon de cereale, care începe în iulie, dar se va decide doar într-o etapă ulterioară în ce măsură acesta va fi diferit de reglementările interne actuale.

    Dacă Comisia Europeană va decide asupra unui sistem simplu de monitorizare, aceasta ar fi o soluție mai simplă decât actualele reglementări ungare și ar oferi Budapestei mult mai puține posibilități de intervenție.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului