• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivare leuştean: semănat, îngrijire, recoltare, beneficii

    agrointeligenta.ro -

    Cultivarea leuşteanului de la semănat la recoltare. Sfaturi pentru îngrijirea culturii de leuștean, fertilizare, producție la hectar și combaterea bolilor.

    Leușteanul  – Levisticum officinale –  este o plantă perenă bogată în vitamina A, vitamina C, dar și calciu, fier și potasiu. Frunzele de leuștean au quercitină, o substanță care asigura sănătatea inimii, a prostatei și a ficatului, având și efect reglator asupra tensiunii arteriale.

    Leușteanul – plantă aromatică foarte apreciată

    Leușteanul este una dintre cele mai apreciate plante aromatice de la noi. Putem spune că leușteanul nu trebuie să lipsească din nicio grădină, fiind folosit integral – de la tulpină la frunze și semințe.

    Citiți și: Grădina de legume pe 300 de mp, soluția ideală pentru o familie cu copii

    Încă din antichitate, leușteanul este o plantă cu răspândire mare în zonele meditaraneene, însă își are originile în Asica Centrală. În ultimele secole, leușteanul a început să fie cultivat la plantă aromatică și de leac și în spațiul european.

    Leușteanul  – condiții de cultivare

    Condițiile de creștere pentru leuștean nu pun probleme grădinarilor.

    Leușteanul are preferințe moderate privind fertilitatea solului sau mediul de cultivare, fiind întâlnit atât în grădini, cât și în solar. Preferă solurile argiloase, bogate în humus, argilo-nisipoase și bine întreținute.

    Leușteanul dă randament și în locuri cu soare, dar și la umbra sau semi-umbră.

    Tolerează bine seceta, dar pentru a avea frunze verzi și suculente, are nevoie de umiditate.

    Cultivarea leușteanului – pregătirea solului

    Solul pe care se va cultiva leușteanul trebuie să aibă o încărcătură mică de buruieni.

    Pregătirea solului pentru semănatul leușteanului se face atent, pentru a obține un substrat bine afânat și cât mai bine nivelat.

    Fertilizarea din toamnă se face cu gunoi de grajd semifermentat (40 t/ha) și se execută o arătură de toamnă la la 30-35 cm adâncime. În grădină se poate săpa cu cazma, toamna. Solul trebuie apoi bine mărunțit.

    Când și cum semănăm leușteanul

    Leușteanul se seamănă primăvara. Perioada de semănat în primăvară pentru leuștean este în luna martie, dar se poate semăna leuștean și toamna, în septembrie. Pentru un randament mai bun, se recomandă producerea răsadurilor de leuștean.

    Semințele de leuștean germinează la temperaturi de 16-21 grade Celsius în circa 15-20 zile.

    Răsadurile de leuștean se pot planta afară când au rădăcini mature, adica undeva către finalul primăverii și începutul verii la semănatul de martie.

    Dacă optați pentru un semănat direct în grădină, plantele răsar, după semănarea de primăvară, în circa două-trei săptămâni, iar cele semănate toamna, la începutul lui martie. Este necesară rărirea parcelei, dar numai anul următor primei semănări.

    Plantarea leușteanului în câmp sau în grădină se face pe rânduri, cu distanță de 50-60 cm între rânduri, și distanță de 20-25 cm între plante pe rând.

    Citiți și: Când se plantează sau se seamănă legumele în grădină în fiecare lună

    Îngrijirea leușteanului

    Îngrijirea leușteanului în grădină

    Leușteanul pus în grădină trăiește în medie 7-10 ani și are tendința de a forma tufe care se pot regenera singure dacă solul este bine fertilizat si afânat corect primăvara.

    Îngrijirea leușteanului în grădină înseamnă mai ales păstrarea curată a culturii, fără buruieni. Plantele au nevoie de apă, așa că în perioadele de secetă, leușteanul se irigă.

    Începand din anul 2 se vor elimina tulpinile florifere pentru a favoriza producția de frunze.

    Ca fertilizare, puteți apela la rețete naturale precum maceratul de urzică.

    Boli și dăunători la leuștean

    Bolile și dăunătorii pot afecta cultura de leuștean. Leușteanul este sensibil la boli precum septorioza, mana și pătarea albă.

    Pătarea albă la leuștean se manifestă prin apariția unor pete decolorate, circulare, de aproximativ 3 mm diametru pe frunze, indiferent de vârstă acestora. Petele sunt delimitate e dungi brune și, deși inițial sunt izolate, ulterior ele se pot uni, devenind cafenii cu puncte negre în centru. Frunzele afectate se usucă și cad.

    Mana la leuștean se manifestă prin apariția de pete decolorate, pe suprafața superioară a frunzei, însă acestea sunt acoperite pe partea inferioară cu un puf foarte fin, de nuanță alb-cenușie.

    Bolile fungice se răspândesc la leuștean prin spor transportați de ploaie sau de vânt. Bolile pot fi prevenite cu o arătură adâncă, prin folosirea semințelor de bună calitate și prin aplicarea unor fungicide precum Topsin sau Metoben.

    Recoltarea leușteanului

    Recoltarea leușteanului

    Recoltarea frunzelor de leuștean se face treptat, la circa trei luni de la înființarea culturii. Se taie frunzele care au ajuns la maturitate, dar care nu sunt foarte bătrâne.

    Producția de leuștean la hectar poate ajunge la 25 de tone de frunze verzi.

    Semințe de leuștean

    De la leuștean se recoltează și semințele, care se usucă și se macină. Ele se pot utiliza la condimentarea cărnurilor de porc, bită și pui pentru a da arome biscuiților sărați și sărățelelor și chiar a pâinii făcute în casă.

    Recoltarea semințelor de leuștean se face când acestea sunt la maturitate, au culoarea brună și încep să se usuce. Recoltarea se face prin tăierea tulpinilor florifere de la bază, dupa care se procedează la uscare și extragerea semințelor.

    Semințele de leuștean se pot recolta de la plantele de la care nu am recoltat frunzele.

    Beneficiile leușteanului

    Beneficiile leușteanului

    Leușteanul este cunoscut mai ales ca o plantă aromatică cu numeroase utilizări în bucătărie, unde să savoare mâncărurilor. Frunzele de leuștean sunt se pun în salate, supe, ciorbe, tocană sau în mâncarea de cartofi, în vreme ce tulpinile sunt ideale că gustări, iar rădăcinile sunt ideale în salate crude.

    Frunzele uscate de leuștean se pot folosi în infuzii care tratează tusea.

    Leușteanul ajută digestia, este un antiinflamator și calmează durerile de la nivelul stoamcului, reduce flatulență și iritatia intestinală. În plus, asigura sănătatea colonului.

    Frunzele de leuștean ajută și la tratarea gutei și a artritelor, având efecte antiinflamatoare.

    Leușteanul poate fi utilizat și pentru a ameliora durerile menstruale. Reduce crampele asociate menstruației, dar și senzația de balonare. În plus, oferă o stare de bine și aduce un aport de vitamine și minerale.

    Nu în ultimul rând, leușteanul se recomandă în lupta cu infecțiile. Studii au evidențiat că leușteanul este eficient în combaterea infecțiilor cu E. coli, Salmonella sau Helicobacter pylori.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA