• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Porumbeii au distrus 150 de hectare semănate cu floarea-soarelui în ferma lui Gheorghe Preda

    Angelica Lefter -

    Porumbeii sălbatici devin o problemă din ce în ce mai stringentă pentru fermieri. Culturile abia însămânțate cu floarea-soarelui sunt distruse de aceste păsări care s-au înmulțit peste măsură și se hrănesc cu semințele puse în sol.

    Fermierul Gheorghe Preda face agricultură de peste 25 de ani și este membru al Asociației Forța Fermierilor și totodată administratorul exploatației agricole Geo&Costi Agrostar S.R.L., din comuna Găneasa, județul Ilfov. Agricultorul se confruntă cu un fenomen pe care nu l-a mai întâlnit la asemenea intensitate în întreaga sa activitate.

    Porumbeii sălbatici, atrași în special de semințele de floarea-soarelui din sol

    Fermierul a descoperit, la acest sfârșit de săptămână, că o parte din cultura sa de floarea-soarelui a fost compromisă de stoluri întregi de porumbei sălbatici, care nu se sfiesc să se hrănească cu cultura abia răsărită. Acum, după descoperirea făcută, fermierul se pregătește de reînsămânțare, după cum a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    ”Vineri seara, m-am dus în câmp, să văd cum arată câmpul semănat cu floarea-soarelui, am folosit un hibrid de la Syngenta, am mers și n-am văzut nimic. M-am dus, l-am luat pe șeful de fermă și l-am întrebat ce au făcut, au semănat acolo? Când am stat să urmărim ce se întâmplă, stoluri de porumbei dinspre pădure pășteau, erau la păscut. A doua zi fiind sâmbătă nu aveam cu cine să comunicăm, să vorbim….ne chinuim de 2 zile să facem un plan, să găsim soluția bună. O să punem porumb pe suprafața distrusă, pentru că văd că ei au o afinitate către floarea-soarelui”, a spus fermierul Gheorghe Preda.

    150 de hectare de floarea-soarelui trebuie reînsămânțate, o parte va fi semănată acum cu porumb

    Suprafața cultivată cu floarea-soarelui a fost grav afectată de păsările sălbatice, astfel că din cele circa 200 de hectare cultivate, 150 de hectare au fost distruse. O mare parte din teren va fi reînsămânțat cu porumb.

    ”Terenul se află la ieșire din localitatea Șindrilița, spre Piteasca, este pădure în apropiere. Tarlaua a fost de 222 de hectare cultivată cu floarea-soarelui și afectate de porumbeii sălbatici au fost vreo 150 de hectare. Acum vom reînsămânța, ne-am gândit să luăm 100 de doze de porumb, 20 de doze de floarea-soarelui să cârpim practic. Fac agricultură de peste 25 de ani și nu am întâlnit așa ceva. Aveam probleme cu Tanymecus, dar îl putem combate cu tratamente, însă cu aceste stoluri de porumbei ce putem face?”, a întrebat retoric inginerul agronom Gheorghe Preda.

    Singura intervenție viabilă ar fi tunurile pentru alungat păsările, dar și acestea au o acțiune limitată

    Fermierul spune că nu știe cum să combată porumbeii având în vedere că este ilegal să fie omorâți. O soluție ar fi să îi sperie cu tunuri speciale, însă asta ar însemna să achiziționeze foarte multe astfel de tunuri. Pe de altă parte, firma de asigurare i-a menționat că nu este acoperită o asemenea pagubă.

    ”Nu avem cum face nicio intervenție. M-am gândit la niște tunuri de alungat păsări, dar m-am documentat și un tun din acela ar avea o activitate de sonorizare, de zgomot 4.000-5.000 de metri, la o tarla de 100 de hectare îmi trebuie foarte multe și sunt greu de manipulat. Facem acum sesizare către Direcțiile Agricole, către Primărie, către Protecția Plantelor. Cu asiguratorul am vorbit și a zis că nu este riscul asigurat, nu există așa ceva asigurat în poliță. Paguba s-ar ridica la 1.500 de lei la hectar”, a menționat agricultorul Gheorghe Preda pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Problema porumbeilor sălbatici care distrug culturi a mai fost menționată de fermieri, iar ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a menționat că păsările sălbatice s-au înmulțit peste măsură pentru că de 3 ani nu există cote de vânătoare pentru acestea deoarece Ordinul ministrului Mediului care aloca acele cote de vânătoare a este blocat în instanță de un ONG.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine! Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor Markus Kamieth este noul CEO al BASF