• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordin ANSVSA, publicat în Monitorul Oficial pentru crescătorii de ovine și de caprine

    Roxana Dobre -

    Punctele de sacrificare ovine și caprine pot fi amenajate și în fermele deținute de persoane fizice. Decizia ANSVSA a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial intră în vigoare la 10 zile de la publicare.

    Punctele de sacrificare la nivelul fermelor puteau și autorizate până acum numai pentru exploatațiile deținute de persoane juridice. Prin noul ordin ANSVSA, se introduce o excepție, cea pentru fermele de ovine și de caprine deținute de persoanele fizice. Măsura a fost solicitată de către Asociația Crescătorilor de Ovine ”Păstorul Crișana”, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor, care, în data de 17 martie, a transmis ANSVSA o solicitare oficială pentru ca și fermele de ovine și caprine deținute de persoane fizice să poată avea puncte de sacrificare.

    ”La articolul 5 din Norma sanitară veterinară privind procedura de autorizare sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor a unităților care produc, procesează, depozitează, transportă și/sau distribuie produse de origine animală, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 57/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 462 din 6 iulie 2010, cu modificările și completările ulterioare, după litera f) se introduce o nouă literă, litera f1), cu următorul cuprins: „f1) prin excepție de la prevederile lit. e) și f), în cazul punctelor de tăiere la nivelul fermelor de ovine și caprine care aparțin persoanelor fizice, documentația va cuprinde copia atestatului de producător și copia carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol în locul copiei certificatului unic de înregistrare și a copiei certificatului constatator”, se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial.

    Ordinul ANSVSA intră în vigoare la 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

    Reamintim Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) emisese inițial un ordin în care se referea la abatoarele pentru animale, fără să specifice că este vorba doar despre ovine și caprine. Ulterior a decis să vină cu o nouă formă pentru proiectul de ordin privind înființarea punctelor de sacrificare la nivelul fermelor deținute de persoane fizice și a  precizat că excepția face referire numai la speciile de ovine și caprine, așa cum a solicitat public, în numele crescătorilor, Nicolae Cioranu, președintele Asociației Păstorul Crișana Arad, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor (AFF).

    Despre acest subiect aici: Semnalul din Agrointeligența schimbă proiectul de ordin pentru punctele de sacrificare din ferme

    Ce înseamnă  punct de tăiere la nivelul fermei

    Pentru a sacrifica animalele în ferme, crescătorii trebuie să dețină un abator de capacitate mică integrat fermei, care este dotat cu spații și facilități adecvate în care se defășoară activități pentru tăierea animalelor crescute în ferma proprie de ovine și caprine și pentru livrarea cărnii și a organelor rezultate în unități înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor de pe teritoriul național.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima fabrică de ouă lichide din România, inaugurată în prezența ministrului Florin Barbu: ”Parteneriatul dintre stat și privat funcționează” Ordin nou pentru fermele de animale: un berbec la 30-45 de oi și un taur la 40-70 de vaci Comisia Europeană a aprobat subvenția de 3.000 euro/hectar pentru fermierii români

    Ultimele știri

    Șeful ANAF revine în scandalul ”gemului cu TVA neîncasat” : Nu avem în vedere impozitarea autoconsumului! Marcel Sîrghiac – noul Președinte al Grupului ALCEDO Fabrica Luduș a început procesarea sfeclei de zahăr de la fermieri. Mihaela Neagu: ”Ne-am propus să scoatem pe piață 25.000 de tone de zahăr românesc”