• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Dan Motreanu, eurodeputat: Planul de acțiune al UE pentru dezvoltarea producției ecologice, votat la Strasbourg

  Angelica Lefter -

  Planul de acțiune al Uniunii Europene pentru dezvoltarea producțiilor ecologice și stimularea consumului de produse bio a fost votat la Strasbourg.

  Într-un mesaj transmis pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul român, Dan Motreanu, a arătat care este rolul agriculturii ecologice în transformarea sistemului alimentar european, dar a vorbit și despre structura acestui plan finanțat din fonduri destinate noii Politici Agricole Comune (PAC).

  ”Agricultura ecologică va juca un rol esențial în transformarea sistemului alimentar al UE și asigurarea unei alimentații mai sănătoase și mai durabile. Astăzi (n.r. 3 aprilie 2022), la Strasbourg am votat Planul de acțiune UE pentru dezvoltarea producției ecologice. Obiectivele principale urmăresc stimularea producției și consumului de produse ecologice precum si creșterea suprafeței terenurilor utilizate pentru agricultura ecologică în UE de la 9,1%, conform ultimelor date, la 25 % până în 2030.

  Planul este structurat pe trei axe:

  1. stimularea cererii și menținerea încrederii consumatorilor;
  2. stimularea conversiei și consolidarea întregului lanț valoric;
  3. îmbunătățirea contribuției agriculturii ecologice la sustenabilitatea mediului.

  Cele trei axe vor fi sprijinite prin 23 de acțiuni, care continuă şi dezvoltă o parte din acțiunile din planurile pentru agricultura ecologică din perioada 2014-2020, dar propun și acțiuni noi şi mobilizează diferite surse de finanțare”, a menționat oficialul.

  Europarlamentarul Dan Motreanu a arătat că țara noastră a solicitat un sprijin de 330.752.000 de milioane euro din bugetul Uniunii Europene pentru a-i sprijini pe fermieri în vederea conversiei sau menținerii suprafețelor agricole ecologice. Acești bani vor fi suplimentați cu alte fonduri de la bugetul de stat.

  Fiecare țară își poate elabora propriile planuri de acțiune, după cum a menționat oficialul.

  ”Statele UE pot elabora planuri naționale, regionale sau locale de acțiune privind dezvoltarea agriculturii ecologice şi sunt încurajate să creeze ”Biodistricte”, anume zone în care toate părțile interesate colaborează în vederea gestionării durabile a resurselor locale, pe baza principiilor și practicilor ecologice. Principala sursă de finanțare pentru agricultura ecologică o va reprezenta Politica Agricola Comună. În prezent, un procent de circa 1,8 % (7,5 miliarde euro) din PAC este dedicat acestui tip de agricultură. Prin pilonul II din viitoarea PAC, România a solicitat un sprijin de 330.752.000 milioane euro din bugetul UE pentru a susține conversia sau menținerea suprafețelor agricole ecologice, pe care îl va suplimenta cu 389.120.00 milioane euro de la bugetul public. De exemplu, conform planului național strategic propus de România, un producător de legume şi cartofi certificați ecologic poate primi 431 euro pe hectar pe an pentru menținerea culturii (sau 500 euro pe durata conversiei la agricultura ecologică), în timp ce livezile certificate ecologic pot aduce un venit suplimentar de 442 euro pe hectar pe an (sau 620 euro pe durata conversiei la agricultura ecologică)”, a punctat Dan Motreanu.

  Europarlamentarul român a menționat că s-a propus ca data de 23 septembrie să fie dedicată produselor ecologice.

  ”Pentru a sensibiliza publicul cu privire la producția ecologică, s-a propus consacrarea datei 23 septembrie ca ”Zi a produselor ecologice” la nivelul UE, și acordarea de premii în cadrul lanțului alimentar ecologic, care să recunoască excelența în toate etapele lanțului alimentar ecologic”, a explicat europarlamentarul Dan Motreanu.


  Te-ar mai putea interesa

  Eurostat: Suprafețele cultivate ecologic în UE au crescut cu 9,9% Raport în Parlamentul European despre programul Farm to Fork fără ținta de 25% culturi bio Înregistrarea fermierilor bio 2023 – termenul limită a fost prelungit

  Ultimele știri

  Plăți APIA 2023. Valoarea unui euro din subvenție în acest an Polonia și Ungaria nu au participat la discuțiile pentru licențierea exporturilor de cereale din Ucraina Ministrul Agriculturii: ANT bovine se va plăti numai pentru junincile oprite în fermă