• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • În urma campaniei Forța Fermierilor, Ministerul Agriculturii – mandatat de Guvern să salveze fabrica de zahăr Luduș

    Roxana Dobre -

    Document aprobat de Executiv! În Ședința Guvernului din 4 mai a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este mandatat în demararea negocierilor pentru menținerea activității fabricii de zahăr de la Luduș – SC Tereos RO SA, anunță un comunicat remis de minister.

    Măsura vine după ce Agrointeligența – AGROINTEL.RO, la solicitarea fermierului Teodor Aflat, membru al Asociației Forța Fermierilor, a prezentat în detaliu istoricul și situația fabricii din Luduș pe care investorii francezi de la Tereos vor să o închidă definitiv și să o dea la fier vechi. În urma dezvăluirilor făcute și a unei discuții ulterioare avute cu fermierii, Ministerul Agriculturii s-a adresat printr-un memorandum Guvernului.

    Citiți și: Teodor Aflat, AFF: ”La fabrica de zahăr din Luduș trebuie să intervină Guvernul, să o naționalizeze. Ea e funcțională”

    Potrivit comunicatului MADR, mandatarea are loc în contextul deciziei Grupului Tereos, care deţine una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide fabrica situată în Luduș, județul Mureș, ce funcționează de peste 60 de ani.

    MADR precizează că în contextul geo-politic actual, menținerea în activitate a fabricii de zahăr de la Luduș – SC Tereos RO SA ar asigura susținerea cultivatorilor de sfeclă de zahăr arondați, păstrarea locurilor de muncă pentru salariații fabricii, menținerea unei concurențe pe piața internă a zahărului, precum și preîntâmpinarea unor dezechilibre în balanța comercială.

    Ministerul reamintește că, în urma anunțului de închidere a fabricii de zahăr SC Tereos RO SA, conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a inițiat discuții cu Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, cu Patronatul Zahărului și cu reprezentanții conducerii fabricii SC Tereos RO SA pe această temă. De asemenea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a adresat o scrisoare omologului său din Franța, Julien Denormandie, cu privire la identificarea soluțiilor pentru menținerea integrității fabricii de la Luduș în vederea continuării activității.

    Conform datelor MADR, Până în anul 2021, zahărul obținut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.

    Ministerul susține că fermierii care cultivă zahăr au primit plăți care care depășesc circa 1.000 de euro/ha

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susține în memorandumul aprobat de Guvern că a susținut cultivatorii de sfeclă de zahăr prin acordarea de plăți directe, plăți care depășesc circa 1000 de euro/ha. Conform ministerului, scopul sprijinului financiar a fost de compensare parțială a pierderilor de venit, generat de volatilitatea prețului de vânzare a sfeclei (lipsa prețului minim garantat de 26,29 euro/to după eliminarea cotelor), precum si a creșterii prețului input-urilor (semințe, carburanți, pesticide, etc.).

    Alte argumente pentru menținerea fabricii de la Luduș, expuse de minister: 

    – în situația actuală nu se va putea asigura cca. 25% din necesarul de consum de zahăr anual al României;

    – în contextul geo-politic actual, războiul din Ucraina are un impact negativ asupra exporturilor de zahăr realizate din Ucraina către România;

    – înlocuirea sau suplimentarea importurilor de zahăr generează costuri suplimentare consistente la bugetul de stat și implicit apariția unor dezechilibre bugetare. În acest sens, ținem să mai precizăm faptul că, în prezent, exportul Ucrainei către țările Uniunii Europene beneficiază de un contingent tarifar anual de import cu taxe zero;

    – diminuarea producției de zahăr de la 118.750 tone obținute în anul 2021 la circa 50.000 tone în anul 2022 corelată cu suprafața de sfecla contractată de 8.600 ha;

    – pierderea totală/parțială a cultivatorilor de sfeclă de zahăr arondați va conduce la scăderea producției de zahăr a României, iar, pe cale de consecință, la închiderea/diminuarea antreprenorilor care desfășoară activitatea în acest domeniu;

    – apariția unui proces de concediere colectivă care va avea un impact social major asupra salariaților din fabrică, în contextul pierderii locurilor de muncă.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț pentru fermierii care încasează subvenții pe hectar și animale Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Fost vânzător de puieți de Paulownia: Și eu m-am ”înțepat” cu 15 hectare în județul Constanța

    Ultimele știri

    Asprimea iernii – raport ANM: Iarnă blândă în cea mai mare parte a țării Plăți APIA 2025. Fermierii care nu au primit niciun ban din subvenții De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume