• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Furnici în grădină sau solarul de legume: combatere bio, insecticide

    Roxana Dobre -

    Furnici în grădina de legume, solar sau seră – riscuri și combatere cu tratamente naturale sau cu insecticide. Prezența furnicilor în cultura de legume în solar nu trebuie neglijată, ci trebuie luate măsuri urgente pentru a evita pagubele ulterioare.

    Cât de periculoase sunt furnicile din grădina de legume sau care intră în solarii sau sere și cum le alungăm. Furnicile sunt locuitorii naturali ai oricărei suprafețe de pământ și, deși la prima vedere par inofensive, în unele cazuri pot deveni o sursă de probleme grave care pot afecta culturile. Acest lucru este valabil mai ales în situațiile în care furnicile decid să se stabilească într-o seră sau într-un solar.

    Furnicile sunt un element integral al ecosistemului natural. Dispariția lor va duce rapid la o creștere bruscă a populațiilor de alte insecte, inclusiv a celor dăunătoare . Cu toate acestea, uneori, coloniile de furnici încep să crească și să se răspândească atât de activ încât, la un moment dat, se transformă din îngrijitoare de grădină într-un adevărat dezastru natural.

    Furnici în solar: beneficii

    Furnicile la legume în grădină, solar sau grădină aduc și beneficii. În timpul zilei, locuitorii unui mușuroi pot distruge până la 2.000 de larve, omizi, limacși și ouăle acestora.

    În plus, furnicile ajută la dispersarea semințelor de plante precum cimbru, veronica și violeta parfumată.

    Furnici în solar: pericole

    Furnici în solar: riscuri, pagube

    Furnicile în solar reprezintă și un risc și pot conduce la apariția unor pagube la nivelul producțiilor

    Iată o parte din pericolele și riscurile prezenței furnicilor în solar sau seră, precum și în grădină:

    Principalul pericol din solar sau seră constă în faptul că la început poate nici nu observați că insectele s-au instalat în imediata apropiere sau s-au „mutat” în ea. Chiar dacă ați învățat să coexistați cu aceste insecte destul de pașnice aparent, asta nu înseamnă că la un moment dat o furnică care a alergat „pentru recunoaștere” nu va aduce cu ea o echipă bună de camarazi.

    Gălbenelele sunt eficiente pentru a alunga furnicile

    Tratamente bio pentru a scăpa de furnici

    Tratamentele bio sau tratamentele naturale împotriva furnicilor au scopul de a le alunga, în primul rând. Există un număr mare de metode populare pentru a îndepărta ”prietenos” furnicile, fiecare rețetă cu gradul său de eficacitate.

    Iată mai multe soluții naturale contra furnicilor:

    Alungarea furnicilor cu soluții cu miros puternic. Insectele pot fi descurajate să mai intra în cultura de legume dacă întâmpină în solar sau seră un miros care le displace. Se crede că furnicilor nu le plac prea mult mirosurile puternice. Pentru a „speria” furnicile, grădinarii așează pe anumite parcele din solar sau seră cârpe sau rumeguș înmuiate în kerosen, infuzie de usturoi. Soluții ajuns chiar și la cazuri ”extreme” în care gărdinarii au încercat să scape de coloniile acestor insecte cu ajutorul capetelor de hering afumat.

    Dezvantajul acestor metode de combatere a furnicilor este mirosul puternic care poate face dificilă munca în solar pentru îngrijirea legumelor.

    Alungarea furnicilor cu ajutorul plantelor cu miros puternic. Pentru a respinge insectele din culturile care sunt cel mai afectate de apropierea de furnici (trandafiri, bujori, tufe de fructe de pădure), puteți folosi plante cu miros puternic: pelin, usturoi, pătrunjel, gălbenele.

    Cu toate acestea, se dovedește că este foarte dificil să plasați astfel de plante în condițiile unui spațiu de solar limitat, astfel încât plantele să crească în condiții bune.

    Alungarea furnicilor prin săpatul unor șanțuri. Este foarte greu (dacă nu imposibil) pentru furnici să depășească obstacolele de apă. Prin urmare, unii proprietari de solarii și sere echipează șanțuri înguste de aproximativ 5 cm adâncime în jurul solarului.

    Șanțurile umplute cu apă sunt indispensabile într-o situație în care o anumită plantă trebuie protejată de furnici, de exemplu, în cazul în care nu doriți ca insectele să facă trecere la un copac sau un arbust tânăr.

    Alungarea furnicilor prin mutarea lor. Mutarea forțată vă ajuăa să scapați de furnici dacă ele s-a stabilit recent în apropierea serei sau solarului. Esența acestei metode este că, odată cu apariția amurgului, când toate insectele se întorc la mușuroi, mutați locuitorii împreună cu pământul cât mai departe posibil de amplasament și vărsați în groapa goală rămasă apă clocotită.

    Alungarea furnicilor cu sare sau piper. Puteți scăpa de furnicile nedorite prin presărarea de piper, sare sau foi de dafin în zonele foarte puternic afectate de micile insecte. În jurul plantelor afectate sau predispuse la a fi distruse de furnici puteți așeza coji de citrice sau castravete.

    Combaterea furnicilor cu zaț de cafea. Zațul de cafea reprezintă o altă metodă naturală prin care micile furnici sunt combătute. Zațul de cafea se presară în zonele unde știți că circulă furnicile.

    Oțetul este eficient pentru a scăpa de furnici. Dacă știi unde au mușuroiu, pulverizează pe acesta oțet și insectele vor părăsi locul.

    Praful de copt se poate folosi împotriva furnicilor. Se amestecă 2 linguri de zahăr pudră cu 3 pliculețe de praf de copt, iar amestecul se pune într-un borcan de sticlă. Se perforează capacul borcanului pentru a da acces furnicilor care vor fi atrase de dulceața zahărului, în timp ce praful de copt le este fata.

    Capcanele pentru furnici sunt eficiente pentru a alunga insectele dacă acestea nu sunt într-un număr foarte mare. Puteți folosi un produs precum Capcana anti furnici de la Bros care nu conține substanțe chimice, ci acționează prin ultrasunete.

    Clorul este eficient împotriva furnicilor. Se face o soluție cu apă și clor care se pulverizează pe suprafața unde circulă furnicile. Metoda este una toxică și nu se recomandă a fi folosită în grădină sau solar, dar are eficiență în spații închise. Atenție la animalele din preajmă, care pot fi afectate de această metodă care, deși nu utilizează un insecticid, este toxică.

    Tratamente cu insecticide pentru combaterea furnicilor

    Tratamentele chimice pentru combaterea furnicilor dau cele mai bune rezultate, dar majoritatea nu pot fi utilizate dacă vă doriți o cultură de legume bio. Se recomandă să apelați la stropiri cu insecticide în cazul în care aveți în solar sau în seră furnici care s-au instalat de mai mult timp.

    Stropirile cu insecticide împotriva furnicilor au efect într-un timp scurt și de regulă este nevoie de un singur tratament pentru a scăpa de ”musafiri”.

    La magazinele de specialitate veți găsi insecticide, geluri și capcane speciale pentru furnici, pe care le puteți alege și în funcție de gravitatea atacului.

    Insecticide contra furnicilor:

    Solfac EW 50 de la Bayer Cropscience este un insecticid eficient ce acționeaza prin contact și ingestie. Are efect asupra insectelor târătoare și zburătoare, iar pe lângă furnici, mai poate fi aplicat contra țânțarilor, căpușelor, muștelor, gândacilor, puricilor, ploșnițelor, viespilor etc.

    K-Othrine SC 25 de la Bayer Cropagroscience este un insecticid cu spectru larg şi eficacitate dovedită în distrugerea sistemului imunitar al tuturor insectelor dăunătoare comune, precum furnici, căpușe, gândaci de bucătărie, gărgărițe, molii, muște, păianjeni, purici, ploșnițe, țânțari sau viespi.

    Fendona 15 SC de la BASF combate insectele, (țâanțari și insecte târâtoare, inclusiv furnici) prin acțiune de contact și ingestie.

    Max force Quantum Gel este un insecticid pentru combaterea furnicilor. Produsul sub formă de gel nclude atractanți alimentari – în special pe bază de zaharuri – ce atrag furnicile la consum, chiar și în detrimentul surselor de hrană clasice. Permite o intervenție ușoară și practică în incintele unde utilizarea insecticidelor clasice (lichide sau solide) poate genera eventuale probleme secundare.

    Duracid granule profesional este un produs anti furnici și anti alte insecte târâtoare, acționând ca o momeala micro-încapsulată pe bază de cipermetrină. Produsul este recomandat pentru tratamente interioare și exterioare. Duracid granule se distribuie peste sau în apropierea cuibului sau pe suprafețele unde furnicile sunt o prezență constantă, la o doză de 15-20 g /m2.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till