• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Firmă surprinsă de fermieri în timp de făcea prospecțiuni pe terenurile oamenilor, în weekend

    Roxana Dobre -

    Firmă prinsă de fermieri în timp de făcea prospecțiuni 3D pe terenurile agricole. Reprezentanţii Panfora au fost prinşi de fermierii din județul Arad în timp ce încercau să culeagă date 3D din subsolul terenurilor din oraşul arădean Pecica.

    În zilele în care toată lumea era liberă, respectiv sâmbătă, 30 aprilie, şi duminică, 1 mai, reprezentanţii companiei Panfora Oil & Gas au intrat pe drumurile agricole ale Pecicăi şi-au întins cablurile şi geofonii pentru a „scruta” subsolul terenurilor agricole.

    „Luni dimineaţa am fost să verific culturile şi m-am trezit că pe drumurile agricole, dar şi, pe alocuri, pe terenurile oamenilor au apărut ţăruşi, cabluri şi diferite aparaturi. Am mers la cei care le montau şi i-am întrebat ce fac pe terenurile noastre. Aceştia nu ştiau decât limba maghiară şi nu ne-am putut înţelege. Într-un final, a venit un translator care ne-a spus că acolo se fac prospecţiuni 3D ale solului. I-am întrebat cine i-a lăsat să efectueze aceste lucrări, iar translatorul ne-a prezentat un document emis de către Primăria Pecica, document în care se precizează faptul că circulaţia pe drumurile agricole ale oraşului nu este îngrădită. Atât scria acolo.

    Nicio referire la culegere de date 3D, la prospecţiuni. Am alertat atât Poliţia, cât şi pe reprezentanţii Primăriei. Ulterior, montarea cablurilor şi a celorlalte aparaturi a fost sistată, urmând ca luni, 9 mai, să avem o întâlnire la Primărie cu toate părţile implicate”, a spus pentru www.aradon.ro unul dintre agricultorii din Pecica, chiar cel care i-a prins pe reprezentanţii Panfora în timp ce îşi montau cablurile de prospectare.

    Compania susține că a avut acordul Primăriei 

    Contactaţi pe marginea acuzaţiilor care li se aduc, respectiv intrarea abuzivă pe drumurile agricole şi pe terenurile oamenilor, reprezentanţii Panfora Oil & Gas au spus că ei ar fi avut un act în baza căruia puteau efectua prospecţiuni, dar acest act le-ar fi fost anulat chiar luni, 2 mai, după izbucnirea scandalului.

    „Panfora Oil & Gas a intenționat să demareze procesul de culegere a datelor seismice la Pecica, județul Arad, ca parte a angajamentului asumat de executare a contractului de concesiune pentru perimetrul EX-6 Curtici. Compania a planificat să înceapă lucrările pe baza tuturor aprobărilor necesare, inclusiv din partea Primăriei, dar nu a continuat operațiunea, după ce a primit o altă notă care a anulat decizia inițială.

    Panfora Oil & Gas respectă întotdeauna prevederile legale și reglementările locale și naționale în vigoare și va continua lucrările numai după ce toate aspectele acestei proceduri vor fi clarificate de autoritățile locale. Așa cum s-a întâmplat și în trecut, pentru a răspunde preocupărilor fermierilor din zonă, compania intenționează să desfășoare toate activitățile necesare folosind tehnologii de ultimă generație. Acest lucru va permite companiei să exploreze noi hidrocarburi convenționale, petrol și gaze naturale în formațiuni de roci convenționale, chiar și în câmpuri care au fost explorate în trecut, când tehnologia modernă de măsurare a suprafeței 3D nu era disponibilă. Nu va exista niciun impact asupra mediului”, se arată într-un răspuns al companiei petroliere trimis către Jurnal arădean/Aradon.

    Au încercat să-i cumpere?

    Fermierii din Pecica spun că reprezentanţii Panfora le-au „dat târcoale” în ultima vreme, încercând să cumpere teren agricol în zonă la preţuri supraevaluate.

    „Am fost contactaţi de o casă de avocatură care s-a oferit să ne cumpere terenurile agricole la sume foarte mari, 15.000-18.000-20.000 de euro pe hectar. Ni s-a părut suspect că se oferă astfel de preţuri. Dar, după ce am căutat pe internet, am descoperit că este vorba despre aceeaşi casă de avocatură care a mai intermediat achiziţia de terenuri agricole pentru Panfora şi în zona Curticiului, moment în care am refuzat categoric ofertele lor”, a spus un agricultor din Pecica pentru sursa citată.

    Compania și-a retras utilajele de pe terenuri

    După semnalul jurnaliștilor arădeni, referitor la intrarea semi-abuzivă a celor de la Panfora pe drumurile agricole ale orașului Pecica, reprezentanții companiei petroliere și-au adunat toate cablurile și țărușii care au fost montați.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile