• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președintele României a promulgat o lege importantă pentru agricultură

    Roxana Dobre -

    O lege importantă pentru agricultură a fost promulgată vineri, 13 mai, de către președintele României, Klaus Iohannis. Actul normativ prevede că angajatorii din domeniul agriculturii și din cel al industriei alimentare vor plăti un salariu minim de 3.000 lei.

    Președintele Klaus Iohannis a dat vineri – 13 mai undă verde facilităților fiscale care fac posibilă impozitarea lucrătorilor din agricultură în mod identic cu cei din sectorul construcțiilor.

    Pentru a se aplica, proiectul de lege care a fost votat pe 13 aprilie de Parlament mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial. Pe lângă impunerea unui salariu minim pentru angajații din agricultură, aceștia vor beneficia și de taxe salariale reduse, la fel ca angajații din construcții. Concret, este vorba de scutirea de impozitul pe venit (în cotă de 10%), de scutirea de contribuția la sănătate (în cotă de 10%), de reducerea contribuției la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% fiind fix partea care se duce la pensia privată) și de reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (teoretic, de la 2,25% la 0,3375%).

    Pe larg pentru salariul minim din agricultură, aici: S-a votat în Parlament! Salariu de minim 3.000 de lei în agricultură și industria alimentară!

    Sunt vizate următoarele sectoare, cu codurile CAEN aferente:

    Ce condiții trebuie să respecte angajatorii din agricultură

    Pentru a beneficia de scutiri, angajatorii vor trebui să realizeze o cifră de afaceri din acele activități de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală (vor exista și reguli detaliate privind îndeplinirea acestei condiții în funcție de unele situații mai speciale). În al doilea rând, facilitățile se vor aplica la veniturile brute lunare între 3.000 și 30.000 de lei, dacă salariații au normă întreagă de muncă (adică opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână).

    Pentru sumele ce depășesc 30.000 de lei se vor calcula și plăti taxele salariale obișnuite. Facilitățile urmează să fie aplicate în funcție de o procedură dată prin ordin al Ministerului Finanțelor.

    Ce beneficii au angajații care lucrează în agricultură și industria alimentară

    Salariații din agricultură vor fi scutiți de partea din contribuția la pensii care se duce acum la pensia privată obligatorie, însă aceștia vor putea opta pentru continuarea plății la pensia privată printr-o cerere depusă la angajator. Deși vor fi scutiți de plata contribuției la sănătate, salariații vor fi asigurați în sistemul sanitar autohton, inclusiv pentru concedii medicale și riscuri profesionale.

    Totodată, reducerea contribuției la muncă va însemna că angajatorul va plăti numai partea care se duce la stat pentru Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, însă salariații vor fi asigurați din oficiu pentru șomaj.

    Vă reamintim că, în luna iunie anul trecut, fermierul Vasile Balcan, membru în Senatul Asociației Forța Fermierilor, a propus public ca agricultura să beneficieze de același regim fiscal de salarizare cu sectorul construcțiilor. Pe 13 octombrie anul trecut, deputatul PSD Adrian Chesnoiu, în prezent ministru al Agriculturii, a anunțat că PSD a inițiat în Parlament un proiect de lege prin care să se acorde salariu minim de 3.000 de lei în agricultură, dar și regim fiscal ca în construcții.


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou