Jarissa, soiul care fructifică avantajele grâului de primăvară
Adrian Radu -Avantajele oferite de grâul de primăvară nu au fost niciodată mai atrăgătoare, în contextul în care condițiile din toamnă devin tot mai dificile pentru însămânțat. Ca un răspuns anticipat la practicile agricole în schimbare și la nevoile fermierilor, ITC Seeds a lansat încă din 2018, soiul de grâu de primăvară Jarissa.
Prin tehnologii avansate de ameliorare și capacități de cercetare, la ferma din Popești-Leordeni, județul Ilfov, s-a reușit dezvoltarea unui soi care se remarcă atât prin randamentul ridicat, cât și prin calități de panificație. Jarissa are un conținut genetic ridicat de gluten, lucru care îi asigură un preț mai bun la recoltă.
”Chiar dacă vom avea 5 tone / ha, compensat cu acea mică diferență pe care o avem la preț, vom avea un venit pe hectar confortabil,” a explicat Beatrice Tavares, reprezentant ITC Seeds.
Densitatea la semănat recomandată în cazul grâului Jarissa este de aproape 500-550 de plante/mp. Soiurile de primăvară necesită o densitate mai mare, întrucât numărul de frați pe care îl dezvoltă este mai mic. Prin urmare, sporul de producție este obținut din cantitatea de sămânță.
Jarissa are o calitate superioară în ceea ce privește parametrii de panificație, cu o proteină de 12,5+14% și gluten 29-33%. ITC Seeds a dezvoltat soiuri de culturi bine echipate cu toleranță la factori multipli de stres pentru a atenua constrângerile schimbărilor climatice și pentru a satisface cerințele fermierilor.
Jarissa are trăsături valoroase pentru producători, care includ toleranța la principalele boli ale spicului, inclusiv fuzarioză, septorioză, făinare și rugini. Un alt câștig genetic este toleranța la secetă și rezistența la cădere. Potențialul de producție este de peste 5 tone/ha.
Toate detaliile despre întreg portofoliul creat pentru fermieri pot fi consultate la telefon 0723 266 669 sau pe site-ul www.itcseeds.ro.