Soiul de grâu Kraljica. Potențial de mare de producție, indice excelent de panificație
Adrian Radu -Fermierii au experiența agricolă care le permite să definească foarte clar trăsăturile agronomice pe care doresc să le obțină de la un soi de grâu, în funcție de specificul zonei de cultură.
Pentru a răspunde atât factorilor de stres care afectează țara noastră, cât și cerințelor fermierilor privind calitatea, Rodbun a adus pe piața autohtonă soiul de grâu Kraljica, care se află deja în topul preferințelor pentru fermierii din Croația. Ce diferențiază Kraljica față de alte soiuri? Potențialul de producție, care este de peste 10 tone/ha.
Calitatea bobului reprezintă un alt avantaj pentru fermierii care aleg să cultive acest soi. Kraljica are un indice excelent de morărit și panificație, cu un conținut ridicat de proteină, care îl plasează în grupa 1.
Gluten > 28%
Proteină > 13&
MMB 42 – 44
Masă hectolitrică 80 – 82
Stefan Adrian Barbu a pariat deja pe soiul nou din portofoliul Rodbun. Cu aproximativ o lună până la recoltare, preconizează o producție medie pe hectar de 7.5-8 tone. ”Am văzut grâul Kraljica la alți fermieri. Am fost foarte încântat ce am văzut la ei. Mi-a plăcut cum s-a comportat, dar și ca producție”, a declarat fermierul ilfovean.
Kraljica este un grâu semitimpuriu, care se adaptează foarte bine pentru zonele de câmpie, cu rezultate excelente. Are o rezistență foarte bună la iernat, toleranță foarte bună la boli grâului, precum rugina, septorioza, fuzarioza, precum și la căderea plantelor.
Norma de semănat recomandată este între 240-290 kg/ha în perioada optimă. Mai multe detalii despre soiul de grâu Kraljica pot fi găsite pe www.fertillia.ro.