• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Războiul Grâului – conflictul în care România va avea un rol esențial

  Angelica Lefter -

  ”Războiul grâului” purtat de Moscova – tema abordată de miniştrii de externe din grupul G7 al națiunilor industrializate. Discuțiile au avut loc în cadrul unei întâlniri desfășurate sâmbătă – 14 mai, în Germania, aproape de Marea Baltică.

  În acest ”Război al grâului” România ar putea avea un rol esențial, posibilă chiar în soluţionarea lui, după cum reiese din comunicarea transmisă după întâlnirea oficialilor, mai ales că portul românesc Constanţa început deja să preia unele transporturi de cereale ucrainene. Pe de altă parte, țara naostră ar putea să-și mărească exporturile de cereale, în contextul unui an agricol bun.

  Miniștrii de externe ai țărilor care fac parte din G7 au decis să abordeze ”războiul grâului” purtat de Moscova

  Miniştrii de externe din G7 (care reunește următoarele țări: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii) au promis să consolideze izolarea economică şi politică a Rusiei, să continue să furnizeze arme Ucrainei şi să abordeze ceea ce ministrul german de externe a descris drept un ”război al grâului” purtat de Moscova.

  Întâlnirea oficialilor de rang înalt a avut loc la un castel vechi de 400 de ani din staţiunea Weissenhaus de la Marea Baltică.
  Aceștia s-au angajat să continue asistenţa militară şi de apărare ”atât timp cât va fi necesar”, relatează Reuters citat de mediafax.ro.

  Se caută alternativă pentru exportul de cereale ucrainene pentru a evita ”o criză globală a foamei”

  Grupul G7 al naţiunilor industrializate caută de urgenţă rute alternative pentru exportul de cereale ucrainene, deoarece războiul Rusiei împotriva vecinului său vestic a ridicat riscul unei ”crize globale a foamei”, a arătat ministrul german de externe, Annalena Baerbock.

  ”Oamenii vor muri în Africa şi în Orientul Mijlociu şi ne confruntăm cu o întrebare urgentă: cum pot fi hrăniţi oamenii din întreaga lume? Oamenii se întreabă ce se va întâmpla dacă nu vom avea cerealele de care avem nevoie şi pe care obişnuiam să le primim din Rusia şi Ucraina”, a spus oficialul german.

  Sub blocada impusă de Rusia în Marea Neagră se află momentan aproximativ 25 de milioane de tone de cereale, în porturile ucrainene.
  În 2020, Ucraina a fost al cincilea exportator mondial de grâu, iar ţările cu venituri mici şi medii au fost beneficiari importanţi. Principalele destinaţii de export au fost Egiptul, Indonezia, Pakistanul, Bangladesh şi Libanul.

  ”Fiecare tonă pe care o putem scoate va ajuta puţin la rezolvarea acestei crize a foamei. În situaţia în care ne aflăm, fiecare săptămână contează”, a completat Annalena Baerbock.

  Între timp, au apărut îngrijorările legate de aprovizionare precum şi de o serie de secete din întreaga lume. Îngrijorările legate de situaţia aprovizionării s-au adâncit sâmbătă – 14 mai, când India a anunţat că interzice exporturile de grâu, o măsură care este posibil să crească preţurile alimentelor şi să alimenteze foametea în ţările sărace care se bazează pe importurile de cereale, potrivit FT.

  Interdicţia a fost concepută pentru a ”gestiona securitatea alimentară generală a ţării”, a explicat guvernul de la New Delhi.

  La finalul întâlnirii, într-un comunicat transmis presei, G7 a menționat că grupul este ”hotărât să accelereze un răspuns multilateral coordonat pentru a menţine securitatea alimentară globală şi să fie alături de partenerii noştri cei mai vulnerabili în această privinţă”.

  Totodată, guvernele occidentale căută rute alternative pentru a scote din Ucraina cereralele destinate înainte de sosirea noii recolte. Până în prezent, ucrainenii au reuşit să transporte o ”fracţiune” din recolta lor de cereale pe calea ferată, prin România.

  ”Trasportul merge greu din cauza faptului că Ucraina are un ecartament diferit faţă de România. Acelaşi lucru este valabil şi pentru alte conexiuni, de exemplu, cu Polonia – vagoanele de marfă nu pot trece pur şi simplu”, a punctat Annalena Baerbock.

  România a preluat o parte din transporturile de cereale prin portul Constanța și își va putea mări cantitatea de grâu exportată

  La rândul său, ministrul ucrainean al politicii agricole şi al alimentaţiei, Mykola Solsky, a studiat opţiuni care variază de la Gdansk până la portul Klaipėda din Lituania şi trei porturi din Letonia. Asta în contextul în care portul românesc Constanţa a început deja să preia unele transporturi de cereale ucrainene.

  Pe acest fond, România ar putea mări cantitatea de grâu de grâu şi alte cereale pe care o poate exporta.

  Autoritățile estimează că în acest an, producţia de grâu a României ce va fi recoltată este estimată la peste 8 milioane de tone.


  Te-ar mai putea interesa

  Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

  Ultimele știri

  Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile