• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Criză de ”căpșunari”. Fermierii italieni lasă fructele să se strice pentru că nu mai au culegători

    Roxana Dobre -

    Căpșuni lăsate să se strice, fără să fie culese. Fructele sunt lăsate să se usuce pe plante deoarece personalul angajat în recoltare nu este suficient pentru a acoperi toate suprafețele cultivate din zona de sud a Italiei- Metapontino. Nici vremea nu îi ajută pe cultivatorii italieni, temperaturile fiind în creștere ceea ce duce la alterarea fructelor. Aceștia spun că angajații care veneau în anii trecuți, inclusiv românii, nu mai sunt disponibili datorită salariilor mari pe care le primesc în țara de origine.

    „După ce în urmă cu aproximativ 20 de zile am lăsat în câmp primele 2 hectare din soiul timpuriu Fortuna, acum sunt nevoit să repet această alegere dificilă, cu diferența că, de data aceasta, zonele rămase în urmă sunt tocmai câmpurile cultivate cu Sabrosa-Candonga, soiul cel mai căutat în zona Basilicatei, și foarte apreciat de piețe”, a spus Ermal Gjuzi, un tânăr fermier din Scanzano Jonico, cu aproximativ 6 hectare investite în căpșuni, potrivit freshplaza.com.

    Căpșuni lăsate să se strice din cauza lipsei forței de muncă (foto: freshplaza.com)

    Fermierul italian a subliniat că din cauza penuriei de forță de muncă, producătorii trebuie să se decidă ce parcelă să ducă mai departe, după ce au investit timp și bani multe luni. ”În doar câteva zile, am abandonat hectare întregi de căpșuni pentru că nu pot ține pasul cu ritmul în care se coc culturile. Temperaturile mai ridicate și mai multă lumină accelerează procesul de coacere, ceea ce face complexă recoltarea tuturor fructelor înainte ca acestea să nu mai devină potrivite pentru vânzare”, a mai spus acesta.

    Culegătorii preferă să muncească în țările de origine

    Ermal Gjuzi a mai precizat că în fiecare an, pe măsură ce sezonul se apropie de sfârșit, disponibilitatea forței de muncă este redusă drastic deoarece mulți muncitori se mută în fermele de sâmburoase, pentru rărire și cules fructe. ”De data aceasta, însă, se pare că lipsa de muncitori este cu adevărat critică. În comparație cu anii trecuți, există și un deficit de muncitori străini, care preferă să rămână în țările lor de origine, parțial din cauza creșterilor salariale”, a mai spus fermierul italian.

    Acesta a completat că se așteaptă să încheie sezonul căpşunilor în jurul datei de 25 mai, presupunând că actualii săi angajaţi îi vor permite acest lucru. ”Programul de lucru nu depășește 6 ore și 30 de minute. Cu toate acestea, un lucru este cert și este că pentru următoarea campanie voi reduce suprafețele plantate cu căpșuni și voi crește cele dedicate legumelor”.

    Și cultivatorii de cireșe caută cu disperare culegători 

    Giacomo Giotta – fermieri din Italia, caută cu disperare culegători de căpșuni (foto: freshplaza.com)

    Situația nu este mai bună nici pentru pomicultorii care cultivă cireșe

    Odată cu sosirea sezonului și pentru cireșe,  pomicultorii caută sute de muncitori sezonieri. Un exemplu este Giacomo Giotta, un fermier din Conversano (Bari) cu 20 de hectare de cireși, care caută cu disperare forță de muncă pentru a recolta.

    ”Ar fi trebuit să încep recoltarea cireșelor de pe 11 mai, explică Giacomo, dar mai am nevoie de mai mult de 10 angajați pentru a putea acoperi minimul necesar pentru plantațiile de cireș, situate în diverse zone din provincia Bari și care acoperă mai multe soiuri, precum Bigarreau, Giorgia și Ferrovia. Nu găsesc personalul, în ciuda diverselor anunțuri de pe rețelele de socializare, din gură în gură și apeluri către cei care au lucrat cu mine în sezoanele trecute. Cu toate acestea, ofer angajări regulate până la sfârșitul lunii iunie, cu salarii chiar mai mari decât nivelurile minime sindicale, în special pentru a încuraja oamenii să vină la muncă. Au fost câteva solicitări ciudate în ultimele zile, precum cea a unei persoane care primea venitul de bază italian și care a spus că este dispus să muncească, dar ”la negru”, pentru că altfel ar pierde subvenția de la stat”, a spus Giacomo pentru sursa citată.

    Acesta și-a exprimat îngrijorarea că nu va găsi forța de muncă necesară pentru a putea recolta cireșele, care sunt foarte perisabile.

    ”De fapt, cireșele, în comparație cu alte fructe sau legume, necesită atenție și viteză mai mare în timpul fazele de recoltare. Adesea, câteva ore de soare sunt suficiente pentru a ajunge la un stadiu avansat de coacere și, prin urmare, la nevoia de a angaja mai multă forță de muncă pe câmp.

    În anii trecuți, datorită sprijinului muncitorilor străini, am reușit să compensez deficitul de personal, dar acum muncitorii de alte naționalități, precum românii, albanezii și africanii, par să nu mai fie disponibili. În fiecare an suntem nevoiți să pregătim personal nou, astfel încât să recunoască roadele coapte pentru a fi recoltate. An de an suntem nevoiți să pregătim personal nou, care să recunoască fructul copt, gata de recoltat și să lase în pom pe cele care nu sunt coapte în totalitate”, a conchis pomicultorul.


    Te-ar mai putea interesa

    Tânărul inginer Rafael Marian propune un nou concept de consultanță gratuită pentru fermieri Guvernul a adoptat OUG pentru majorarea salariului minim în agricultură Județul ”asistaților social” în care peste trei sferturi din populație nu muncește

    Ultimele știri

    Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv”