• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prognoza agrometeorologică 5-11 iunie: Temperaturi ridicate și ploi locale însemnate

  agrointeligenta.ro -

  Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării, anunță specialiștii de la Administrația Națională de Meterologie pentru intervalul 5-11 iunie. Se prognozează ploi locale, cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole. Cantităţile de precipitaţii pot fi semnificative din punct de vedere agricol, iar local vor fi condiţii de producere a grindinei.

  Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 14…25°C, în aproape toată ţara, valori mai ridicate cu 1…5°C comparativ cu mediile multianuale.

  Temperatura maximă a aerului se va situa între 19…31°C, la scara întregii ţări.

  Temperatura minimă a aerului se va încadra între 8…19°C, pe întreg teritoriul agricol.

  Caracteristici agrometeorologice

  Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va menţine în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. În Maramureş, cea mai mare parte a Dobrogei, Crişanei, nordul şi vestul Transilvaniei, estul Munteniei, izolat în sud-estul Moldovei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică).

  În cultura de porumb, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Seceta pedologică moderată şi puternică se va semnala în Maramureş, pe suprafeţe extinse din Crişana, Dobrogea, nord-vestul Transilvaniei, estul Munteniei.

  Starea de vegetaţie a culturilor agricole

  Pe fondul unui regim hidro-termic din aer şi sol favorabil, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfăşura normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură şi mai intens în zonele de câmpie. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile tardive, precum şi pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.

  Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de înspicare şi înflorire (70-100%), maturitate în lapte (10-100%) şi maturitate în ceară (10-50%).

  La cultura de rapiţă se vor continua fazele de formare a silicvelor şi a boabelor în silicve, iar local în sudul ţării se va declanşa maturitatea deplină (10-20%).

  Floarea-soarelui se va afla la dezvoltarea primei perechi de frunze (70-100%) şi înfrunzire (10-21 frunze). Din punct de vedere fenologic, la porumb se vor continua fazele de formare a frunzei a treia (60-100%) şi înfrunzire (5-14 frunze).

  Cultura de sfeclă de zahăr din centrul, estul şi nord-vestul ţării va înregistra formarea primei perechi de frunze şi dezvoltarea aparatului foliar (10-100%), precum şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-50%).

  În principalele bazinele specializate, la cartof se vor continua fazele de creştere a lăstarilor şi tuberizare (10-100%), iar la soiurile timpurii se va putea înregistra îmbobocirea şi înflorirea (10-25%).

  În plantaţiile pomicole, soiurile de sâmburoase se vor afla în fazele de acumulare a zaharurilor şi coacerea fructelor, creşterea lăstarilor/frunzelor, iar la cireş se va continua recoltarea. Speciile de seminţoase vor parcurge creşterea lăstarilor, înfrunzirea şi dezvoltarea rodului.

  La viţa de vie din aproape toate podgoriile se vor semnala în continuare dezvoltarea aparatului vegetativ, înflorirea şi formarea boabelor.

  Condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp, exceptând zilele cu precipitaţii.

  Recomandările specialiștilor

  – Continuarea afectuării tratamentelor chimice împotriva bolilor şi a dăunătorilor în culturile de câmp, precum şi în plantaţiile pomi-viticole;
  – Combaterea buruienilor prin erbicidări şi praşile mecanice/manuale, la speciile prăşitoare;
  – Fertilizarea fazială cu îngrăşăminte foliare şi minerale la culturile prăşitoare

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Afacerea lui Fănel Bogos cu 1.000 ha și 2.000 de angajați. ”Suntem în perioada de conversie la ouă și pui bio” Noi reguli pentru subvenția APIA pe suprafață. Facturile devin obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul! Data de referință a ANT – folosită fraudulos. Dacă renunțăm, banii pot merge la SCZ pe animale reale!

  Ultimele știri

  SITUAȚIA PE JUDEȚE! APIA: Lista cu crescătorii de animale intrați la ajutorul de stat de 100 euro/UVM! Ing. Gavrilă Tuchiluș a renunțat să mai întoarcă brazda: ”Semănăm grâul ca în cenușă, nu a plouat din luna mai!” APIA: Documentele pe care fermierii trebuie să le depună începând de mâine, 1 octombrie!

  Căutare în articole