Document Bulgaria: Comisia Europeană va restricționa utilizarea unei substanțe contra afidelor
Mircea Olteanu -Apelul fermierilor, ignorat de Comisia Europeană care va limita utilizarea produselor de protecție a plantelor care conțin substanța activă Sulfoxaflor. Aceste pesticide vor putea fi utilizate numai în sere, se arată un buletin al Ministerului Agriculturii din Bulgaria.
Decizia de la Bruxelles este motivată de faptul că substanța activă are efecte adverse asupra albinelor sălbatice.
Propunerea Executivului UE de limitare a utilizării acestei substanțe nu a primit suficient sprijin din partea statelor membre, în ciuda discuțiilor și dezbaterilor din ultimul an, potrivit agri.bg. Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakidis, a afirmat pe această temă că „angajamentele noastre din strategia Farm to Fork și strategia pentru biodiversitate sunt clare: pesticidele chimice dăunătoare vor fi fie interzise, fie utilizarea lor restricționată”.
Potrivit oficialului european, concluziile științifice ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) arată că utilizarea Sulfoxaflorului în aer liber poate dăuna albinelor.
Acțiunile decise de CE vizează limitarea utilizării acestei substanțe doar în sere.
Propunerea Comisiei a fost prezentată pentru prima dată Comitetului permanent pentru plante, animale, alimente și hrana pentru animale în februarie, dar membrii nu au ajuns la unanimitate. Drept urmare, propunerea a fost prezentată Comisiei de Apel, unde statele membre nu au reușit să ajungă la consensul necesar. Totuși, regulamentul ce limitează utilizarea substanței Sulfoxaflor va fi adoptat de Comisia Europeană în această primăvară.
Vă reamintim că încă din ianuarie anul trecut, fermierii români au cerut autorităților de la Bruxelles să nu interzică Sulfoxaflor, o substanță cu eficiență ridicată în combaterea afidelor. Totodată, și europarlamentarul român Daniel Buda a făcut un apel în Parlamentul European ca Sulfoxaflor să fie permis în continuare pentru combaterea dăunătorilor la culturi în câmp deschis.