• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florinel Bîrcă, ANZ: Pregătim un modul informatic pentru eliberarea adeverințelor necesare la APIA

    Roxana Dobre -

    Adeverințele pentru subvenții vor fi eliberate mai ușor pentru fermieri iar aceștia vor scuti drumurile pe care le făceau la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Directorul ANZ a anunțat ce schimbări vor fi implementate în acest an pentru fermierii care cresc animale.

    Directorul general al ANZ, Florinel Bîrcă, a anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR, ediția de astăzi – miercuri, 24 mai, că fermierii pot depune adeverințele obligatorii pentru subvenții până la 1 iulie, inclusiv, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Vestea bună pentru crescători este că formularele se vor elibera mult mai simplu datorită unei aplicații la care ANZ lucrează în prezent.

    ”Rugămintea mea pentru fermieri este de a-și depune cererea așa cum s-a stabilit prin lege până la 31 mai, fără penalizări. Dacă nu ai o cerere depusă, nu poți să soliciți sprijin. Adeverințele de tip B adică procurarea de către reproducători masculi, berbeci, se pot depune și pot fi eliberate până la 1 iulie, inclusiv.  Eu și cu colegii mei de la nivel central ne pregătim pentru a testa un modul nou de eliberare a acestor adeverințe”, a anunțat șeful ANZ în premieră pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.

    Citiți și: Subvenții ovine și caprine: 1 iulie – termen limită pentru adeverința obligatorie la APIA

    Adeverința ANZ pentru berbeci

    Adeverințele din zootehnie se vor trimite direct la APIA

    Potrivit șefului ANZ, trecerea la eliberarea automată a adeverinței se va face cel mai probabil la începutul lunii iunie, iar prin acest demers fermierii scutesc timp dar au și siguranța că datele completate sunt corecte.

    ”Până în prezent aceste adeverințe se eliberau în format scris, deci era o adeverință clasică. Fermierul mergea la Oficiul Județean pentru Zootehnie (OJZ) și lua adeverința. Dar verificarea făcută de către colegul nostru de la OJZ era destul de complexă. Adică trebuia să verifice în trei baze: în Baza Națională de Date (BND) să vadă dacă acel reproducător există în exploatația respectivă, mai departe în cererea fermierului fiindcă tot ce vă spun eu cum se desfășoară în sistemul APIA și, în fine, în baza date de la fermieri, adică de la societățile ameliorare. Și, atunci, gândiți-vă la momentul când trebuie să verifice trei baze de date, ce înseamnă ca timp. În momentul în care toate lucrurile acestea se fac automat prin introducerea unui număr de crotalii al reproducătorului, totul va merge mult mai ușor. Mai mult, fermierul nu  trebuie să mai meargă la agenția de plăți să depună acea adeverință, el o primește, o păstrează ca și document, dar automat datele se salvează în cererea fermierului”, a mai adus precizări Florinel Bîrcă.

    Citiți și: APIA a anunțat care este ultima zi în care se mai pot cere subvențiile la hectar și animale

    Șeful ANZ: La începutul lunii iunie putem să eliberăm aceste adeverințe

    Directorul ANZ a subliniat că, prin noul modul de eliberarea a adeverințelor pentru fermieri, aceștia se asigură că primesc un formular corect, cerere corectă care îi să siguranța că o să primească banii.

    ”Siguranța de eligibilitate este foarte mare, fiindcă adeverința respectivă este corectă. Deci noi ne pregătim cu procedura operațională, ne pregătim pentru a putea desfășura această verificare, pentru modulul care înseamnă testarea lui, înseamnă anumite probleme care apar. Sunt convins că o să apară anumite probleme în momentul când îl testezi și trebuie remediate, trebuie rezolvate. Dar eu zic că la începutul lunii iunie putem să eliberăm aceste adeverințe. Și va fi  mult mai simplu, vă dați seama, nu în primul rând nu mai face un drum către APIA. Pe scurt, noi vom scurta perioada de eliberare și corectitudinea eliberării acestor adeverințe va fi mult mai mare”, a mai arătat specialistul în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR. 

    AgroStrategia. Invitat: Florinel Bîrcă, Director General ANZ (24.05.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți! Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta! Indienii de la TAFE se extind pe piața UE cu tractoare pentru micii fermieri