• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții ovine și caprine: 1 iulie – termen limită pentru adeverința obligatorie la APIA

    Roxana Dobre -

    Adeverința obligatorie pentru subvențiile crescătorilor de oi și de capre poate fi depusă la APIA până la termenul limită de 1 iulie. Formularul este eliberat la cererea fermierilor și atestă că aceștia au animalele înscrise în Registrele Genealogice (RG) de care aparține rasa pe care o dețin.

    Adeverința prin care oierii atestă că respectă condiția obligatorie privind paritatea de 1 berbec sau 1 țap cu origine la 35 de ovine, respectiv 35 de capre, poate fi depusă de acești la APIA până la data de 1 iulie 2023. Crescătorii pot depune documentul care este emis de asociațiile care dețin Registrul Genealogic (RG) și odată cu cererea de plată.  Termenul limită pentru crescători este stabilit prin Ordinul ”subvențiilor”, nr. 83/2023 privind aprobarea formularului-tip al cererii de plată pentru anul 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 170 și 170 bis din 28 februarie 2023.

    Citiți și: Subvenția mare la oi – 20 de euro/cap. Noile condiții APIA: Vârstă maximă la berbeci și perioadă de retenție

    Termen obligatoriu pentru ciobanii care cer subvenții la APIA

    Ce trebuie să conțină adeverința obligatorie pentru Sprijinul Cuplat

    Adeverința eliberată de asociația/agenția acreditată pentru înființarea și menținerea Registrului Genealogic al rasei este obligatorie pentru crescătorii care cer la APIA Sprijinul Cuplat pentru Venit Zootehnic (SCVZ) ovine/caprine în campania 2023.

    Adeverința se eliberează la cererea fermierilor iar prin aceasta se confirmă înscrierea berbecilor/țapilor de reproducție în Registrul Genealogic al rasei, înscrierea/înregistrarea oilor sau caprelor în Registrul Genealogic al rasei, pentru care se solicită SCVZ. Și respectarea raportului de sexe de minimum un berbec/țap de reproducție înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine/caprine.

    Fermierii pot obține adeverința și de la Oficiul pentru zootehnie județean iar prin aceasta autoritatea confirmă respectarea raportului de sexe de minimum un berbec/țap de reproducție cu certificat de origine la 35 de femele ovine/caprine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic.

    Vârsta berbecilor și a țapilor cu origine a fost schimbată la APIA

    Vârsta maximă a berbecilor și țapilor cu origine, care sunt necesari pentru reproducție și pentru a respecta condiția pentru Sprijinul  cuplat pentru venit zootehnic (SCVZ) de 1 mascul la 35 de oi, a fost majorată. Dacă până acum crescătorii puteau utiliza reproducătorii până la 6 ani, conform unei hotărâri de Guvern publicate în Monitorul Oficial, noul prag va fi de 8 ani.

    Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 10 mai, la propunerea Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), o hotărâre prin care se modifică definiția berbecului/ţapului cu certificat de origine, în sensul stabilirii vârstei maxime de 8 ani, ”astfel încât să se asigure atingerea nivelului optim al potențialului productiv al animalului”. Decizia a fost publicată vineri, 12 mai în Monitorul Oficial nr.407 și este în vigoare.

    ”Având în vedere organizarea procesului de reproducție care reprezintă factorul hotărâtor în acțiunea de sporire și ameliorare a efectivelor de oi/capre, coroborat cu tradiția de creștere în sectorul ovine/caprine din România, vârsta maximă de folosire a berbecilor/țapilor la reproducție s-a stabilit ca aceasta să fie de maxim 8 ani, astfel încât să se asigure atingerea nivelului optim al potențialului productiv”, se arată în nota de fundamentare a deciziei.

    Modificarea a fost făcută prin hotărârea de Guvern nr.422/2023 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial și se aplică odată cu campania prezentă pentru subvenții, adică 2023.

    Citiți și: Subvenții APIA ovine 2023. MADR vrea să schimbe vârsta maximă a berbecilor cu origine

    De ce au nevoie fermierii de berbeci cu origine

    Deținerea reproducătorilor, berbeci sau țapi cu origine, este necesară în fermele de ovine care solicită Sprijinul  cuplat pentru venit zootehnic (SCVZ) din 2023. Crescătorii de animale au nevoie de masculi cu origine ca să poată respecta o condiție obligatorie pentru subvenții care prevede o paritate de 1 mascul la 35 de femele. Această condiției este obligatorie pentru subvenții și pentru eligibilitatea ovinelor.

    SCVZ pentru ovine poate fi cerut de oieri, prin depunerea cererii de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), pentru un efectiv cuprins între 150 și 500 de capete de femele ovine și/sau berbeci de reproducție, inclusiv pe beneficiar. Excepție fac crescătorii din zona montantă care pot solicita subvenția pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete de femele ovine și/sau berbeci de reproducție, inclusiv pe beneficiar.

    Citiți și: Subvenția mare la oi – 20 de euro/cap. Noile condiții APIA: Vârstă maximă la berbeci și perioadă de retenție

    Berbecii trebuie menținuți în ferme pe o perioadă de 100 de zile

    Berbecii/țapii cu certificate de origine care atestă respectarea raportului de sexe de minimum 1 berbec la 35 de trebuie să aibă vârsta de maximum 8 ani la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări. Aceștia trebuie să fie menţinuți pe o perioadă de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/menţionate în cerere.

    Pentru campania 2023 APIA a prelungit termenul pentru depunerea cererii de plată astfel că ciobanii pot depune cererea până la 31 mai, fără penalizări.

    Pentru campania 2023 în Planul Național Strategic (PNS) cuantumul indicativ planificabil pentru subvenția pentru ovine/berbeci/țapi este de 20 euro/cap.  Cuantumul final însă va fi comunicat oficial de APIA după ce va realiza controalele pentru subvenții și va fi stabilit numărul final de animale eligibile iar primele plăți vot fi efectuate din 16 octombrie, odată cu demararea campaniei de subvenții în avans.


    Te-ar mai putea interesa

    Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți! Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta! Indienii de la TAFE se extind pe piața UE cu tractoare pentru micii fermieri