• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăieri la liliac. Metode și reguli

    Mircea Olteanu -

    Tăieri la liliac – metode prin care se aplică tăierile la liliac și reguli după care se fac tăieri la liliac pe tot parcursul anului. Pentru a înflori abundent, liliacul are nevoie de îngrijire atentă, de curățare și de tăieri, despre care vom vorbi în acest articol.

    Când și cum se taie liliacul:

    Tăierile la liliac sunt tăieri sanitare și tăieri de modelare, tăieri pentru formarea coroanei. Aceste lucrări trebuie să fie realizate într-un anumit interval de timp, iar simpla tăiere a ramurilor, fără un scop, stresează planta, crește riscul de apariție a bolilor fungice și grăbesc îmbătrânirea.

    Tăieri de primăvară la liliac

    Tăierea sanitară a liliacului primăvara

    Tăierea sanitară sau de curățare a liliacului se recomandă să se facă în două momente. Prima dată – la începutul primăverii – în martie-aprilie. A doua oară – la sfârșitul perioadei de înflorire.

    Lucrările constau în următoare procedurile:

    Cu toate acestea, dacă nu ați realizat aceste operațiuni la începutul primăverii, nu este o problemă, deoarece se pot efectua și după înflorire, împreună cu modelarea.

    Tăierea liliacului pentru a stimula înflorirea

    Stimularea înfloririi liliacului este aproape obligatorie după un an cu multe flori. La fel ca alte plante, liliacul care are o inflorescență bogată într-un an, în anul următor se va odihni și va face mai puține flori. Pentru a preveni acest lucru, înflorirea liliacului trebuie stimulată.

    Citiți și: Cum îngrijim liliacul. Tăieri esențiale și ”recoltarea” corectă a florilor parfumate

    Tăierile de stimulare a înfloririi liliacului se fac la începutul primăverii, în același timp când se efectuează și tăierile de curățare sau sanitare. Este necesar să îndepărtați o parte din lăstarii cu boboci florali, lăsându-i doar pe cei mai puternici.

    Tăierea liliacului în timpul înfloririi

    Cum se taie liliacul când are flori. Puteți tăia crenguțe de liliac înflorite doar pentru un buchet, sau puteți face tăieri pentru a stimula formarea mugurilor florali. Este important să tăiați ramurile cu foarfeca de grădină, nu să rupeți, deoarece leziunile sunt locul prin care pătrund sporii fungici, ceea ce înseamnă răspândirea bolilor.

    Există și o regulă: nu trebuie să tăiați mai mult de jumătate din lăstarii înfloriți.

    De ce nu mai mult de jumătate din lăstari trebuie eliminați? Probabil ați văzut arbuști de liliac cu o dezvoltare defectuoasă. Astfel de plante dezvoltă un număr mare de muguri noi, se ramifică puternic, inflorescențele lor sunt zdrobite, coroana tufișului se îngroașă foarte mult, planta își pierde atractivitatea, pare epuizată.

    Când tăiați o ramură de liliac pentru un buchet, tăiați-o la o lungime suficientă, de preferință de la bază, fără a lăsa cioturi. Acest lucru va permite plantei să se dezvolte mai armonios.

    Tăieri de vară la liliac după înflorire

    Tăieri de vară, tăieri de formare la liliac

    Tăierile de formare la liliac se fac vara, după înflorire. Dacă faceți tăieri de modelare primăvara, scurtând înălțimea sau reducând raza coroanei, împreună cu vârfurile ramurilor, veți îndepărta muguri florali, drept urmare înflorirea va fi rară și chiar absentă în cazul unei curățări intensive.

    Nu amânați tăierile de formare la liliac până la sfârșitul verii sau toamna. În caz contrar, liliacul nu va înflori anul viitor sau va forma muguri de flori doar pe lăstarii individuali.

    Tăierea de vară la liliac include, în mod obligatoriu, atât tăierea sanitară, mai ales dacă nu a fost făcută primăvara, cât și pentru combaterea îmbătrânirii plantei.

    Tăieri de vară la liliac – operațiuni:

    Tehnica celor trei tăieri. Metodă pentru a stimula rodirea pomilor fructiferi

    Ce se întâmplă dacă inflorescențele ofilite nu sunt tăiate? În acest caz, planta consumă energie pentru coacerea fructelor, ca urmare, depune mai puțini muguri florali și, ca urmare, înflorește mai puțin în sezonul următor.

    Unii regretă că elimină părți din liliac, crezând că un tufiș mare va înflori mai magnific. Această opinie este una greșită, deoarece lăstarii de la bază crescuți în exces măresc dimensiunea tufișului, înrăutățindu-i aspectul. Inflorescențele pe astfel de plante sunt mai mici. Umbrirea coroanei crește, ventilația tufișului se înrăutățește, crescând riscul dezvoltării de boli. În plus, creșterea excesivă epuizează planta, deoarece consumă mai multă energie pentru a susține creșterea.

    Tăiere de întinerire la liliac

    Tăierile de întinerire la liliac se execută numai în cazul plantelor adulte. Necesitatea acesteia apare dacă tufa de liliac a devenit bătrână și a încetat să crească puternic. În acest caz, ramurile vechi trebuie îndepărtate complet, de la bază, dacă planta este înrădăcinată. Sau de deasupra locului de altoire, dacă planta este altoită. În câțiva ani, liliacul va crește din nou, cu crengi tinere.

    Cu toate acestea, eliminarea concomitentă a tuturor ramurilor vechi nu este recomandată. Întinerirea trebuie făcută în etape, eliminând cel mult două ramuri pe an. În acest caz, va fi mai ușor pentru plantă să se adapteze, iar efectul decorativ se va păstra.

    Tăierile pe ramurile groase trebuie făcute pentru a menține o ușoară pantă, astfel încât apa de ploaie să se scurgă liber, pentru că, în caz contrar, lemnul va putrezi mai repede. După tăieri, curățați bine locul cu un cuțit și aplicați cu antifungicid și ceară, pentru că această tehnică reduce riscul unei infecții.

    În cazul tăierii unei plante altoite „pe ciot”, care este lăsat la 40–60 cm înălțime, în anul viitor se pot forma mai mulți lăstari noi deodată, deasupra punctului de tăiere. Dintre aceștia, este necesar să lăsați 2-3 dintre cele mai puternici lăstari și tăiați restul. Deja în al treilea an, liliacul își va reveni și va înflori.

    Tăieri la liliac – reguli generale

    Tăierile aplicate la tufa de liliac trebuie să respcte o serie de reguli generale. Atunci când începem să tăiem liliacul este necesar să ne amintim că sarcina noastră este să ajutăm copacul să se formeze armonios și să îi dezvăluim potențialul. Prin urmare, nu neglijați regulile.

    Cel mai dificil lucru pentru grădinarii începători este întinerirea plantelor și subțierea coroanei. Dar fără aceste tehnici, liliacul devine mai des și își pierde efectul decorativ.

    Al doilea lucru de reținut este faptul că orice tăiere reprezintă o traumă pentru plantă. Este necesar să tăiați, atunci trebui să o faci cu unelte de grădină bine ascuțite și sterilizate, pentru a nu lăsa muchii rupte și pentru a nu infecta leziunile.

    După tăiere, tratați leziunile mari și tăieturile de ferăstrău cu smoală de grădină sau vopsea de grădină.

    Când tăiați liliacul, trebuie să vă concentrați pe faptul că nu mai mult de 20% din coroană poate fi îndepărtată din plantă la un moment dat, altfel va începe să dezvolteze intens lăstari noi, ceea ce va duce la creșterea densității plantei. După tăiere, este important să îngrijiți planta – după câteva zile, trebuie udată adecvat, iar dacă este necesar, aplicați fertilizant. Dacă lăstarii sunt lăsați pentru înmulțirea soiului, atunci trebui plantați la timp.

    Și nu trebuie să vă fie frică să experimentați! Liliacul crește bine și deja la o lună și jumătate până la două luni după tăiere, coroana lui este complet restaurată, așa că dacă greșiți cu ceva, greșeala poate fi întotdeauna corectată.


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier din Arad a înființat de la zero o pădure cu fonduri din PNRR Noi plăți pentru fermieri anunțate de ministrul Agriculturii. Banii, în conturi în perioada următoare Anunțul RAR pentru toți fermierii care au nevoie de ITP

    Ultimele știri

    Efectul Agrointeligența: Fermierii și-au primit azi facturile Electrica. Mâine este ultima zi pentru depunere Prima listă cu crescătorii de animale care intră la plata avansului APIA Daniel Radu despre campania de recoltat: Ne-am plimbat cu combinele degeaba, doar ca să curățăm terenul!