• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Poveste de succes Made in România

    Adrian Radu -

    Performanțele atrag oameni puternici! Este o regulă care se confirmă și în agribusiness, acolo unde oamenii de afaceri investesc în viitorul acestui domeniu. Unul dintre aceștia este Daniel Dines, cel care a ajuns pe paginile marilor ziare financiare după listarea la Bursa din New York a unicornului tehnologic UiPath. Dines face acum parte din acționariatul Rodbun.

    Rodbun este un nume important în agribusiness-ul din România. Compania a fost fondată în 2001 de doi tineri antreprenori din București, Daniel Munteanu și Alexandru Iancu. Aceștia au văzut potențialul pe care-l are agricultura românească și au mizat pe furnizarea de input-uri către fermieri. Iar decizia lor a dat roade.

    În 21 de ani, Rodbun a tot crescut. Acum, echipa are peste 500 de oameni care fac totul pentru ca producțiile fermierilor să fie la un nivel ridicat, atât cantitativ, cât și calitativ. Ce alte numere definesc Rodbun la acest moment? 150.000 de tone este capacitatea silozurilor, magaziilor de cereale și a fabricilor de sămânță. 70 de fitofarmacii au fost dezvoltate pentru ca fermierii să beneficieze cât mai repede de sfaturi specializate.

    Daniel Dines, acționar Rodbun

    Toate aceste puncte-forte au atras atenția investitorilor, care au rămas impresionați de cifra de afaceri de 130 de milioane de euro de la finalul lui 2021. Daniel Dines, imaginea unicornului UiPath, a fost cooptat în acționariatul Rodbun, deținând acum 9.57% din companie. În plus, o participație de 0.23% a fost achiziționată, în același timp, de un alt om important din UiPath, Ionuț Sas, responsabil pe zona de fiscalitate al companiei.

    Cine sunt acționarii Rodbun

    “Am ales să investim într-o companie care are potențialul de a contribui la realizarea unor sisteme alimentare mai reziliente și eficiente, inclusiv în contexte de criză”, a fost răspunsul acestuia. În acest moment, Alexandru Iancu și Daniel Munteanu au câte 44.27% din Rodbun, Daniel Dines, prin intermediul Ice Vulcan Properties, deține 9.57%, angajații Rodbun – 1.67%, iar Ionuț Sas restul de 0.23%.

    Odată cu modificările din acționariat, s-a gândit și strategia pe termen mediu și lung a companiei, care include listarea la Bursa de Valori București. Acest pas ar atrage o sumă importantă necesară pentru investiții, și anume 25 de milioane de euro. Iar numele lui Daniel Dines este o garanție pentru viitoarea listare.

    Rodbun are un potențial de creștere important, bazat pe investițiile făcute până în acest moment. Drumul parcurs din 2001 a însemnat consolidarea și evoluția unui business puternic. De la început, compania s-a concentrat pe dezvoltarea fermierilor mici și mijlocii, care dețin jumătate din suprafața arabilă a țării. Sigur, timpul a împins business-ul Rodbun și spre fermierii mari, aceștia având forța financiară de a investi în semințe de calitate și tehnologie de vârf.

    Pentru a intra cu succes în fermele din țara noastră, Rodbun a construit un portofoliu de semințe puternic și a colaborat cu specialiști în genetică. Acum, compania are 4 fabrici de semințe, 3 dintre acestea situate în zona Brăila. În plus, 2019 a fost anul în care s-a stabilit parteneriatul cu Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare de la Fundulea, prin care compania Rodbun a devenit deținătoarea pentru 5 ani a 2 dintre cei mai productivi hibrizi de porumb creați în România.

    Ideea pentru acest business în agricultură i-a venit lui Daniel Muntean după anii de facultate, când a lucrat într-o fabrică deținută de un producător german de semințe. L-a convins ulterior pe Alexandru Iancu să se alăture și au început să comercializeze semințe. Au urmat producerea de semințe, crearea de magazine în mediul rural și în orașele mici și, foarte important, digitalizarea afacerii.

    Fabrica de semințe Baldovinești, județul Brăila

    Procesele de digitalizare au însemnat investiții de sute de mii de euro, care și-au arătat însă valoarea mai târziu. Cel mai elocvent exemplu este cel al pandemiei, când Rodbun a continuat să producă și să livreze semințe, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

    Care sunt provocările viitoare ale Rodbun? Cea mai mare este reprezentată de capacitatea financiară a fermierilor români de a achiziționa semințe și îngrășăminte. Explozia din ultimele luni a prețurilor la îngrășăminte a pus o presiune uriașă pe bugetele agricultorilor din țara noastră. Mai mult, costurile cu utilitățile au afectat și cheltuielile Rodbun. Cu toate aceste lovituri, oamenii din top managementul Rodbun îi liniștesc pe fermierii români și îi asigură că vor continua să investească în agricultura din țara noastră.

    Dincolo de granițe, Rodbun are un plan îndrăzneț, de a pătrunde și pe piața din Africa. Discuțiile cu oficialitățile din Republica Democrată Congo duc la construcția unei ferme de 1.000 de hectare, care să includă capacități de procesare și prelucrare, un parc de utilaje de ultimă generație și specialiști care să le explice fermierilor africani tehnologiile Rodbun. A doua țară care va beneficia de know-how-ul Rodbun va fi Angola.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului