• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum arată piața terenurilor agricole din Italia: Prețuri ce ating 35.000 de euro/ha și arendă în funcție de cotațiile cerealelor

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii italieni au toate motivele să se orienteze spre a cumpăra suprafețe agricole în România, precum și spre a dezvolta o afacere în acest sector, la noi în țară. De ce? Răspunsul este oferit de o analiză a pieței funciare din Italia, analiză realizată de către primul fond agricol de investiții din România – Proagro Capital.

    Cea mai exactă evaluare privind situația terenurilor din Italia a fost făcută în 2008 și este încă valabilă, pe piața din Vest neexistând fluctuații de preț așa de mari cum s-au înregistrat în România în ultimii șase ani. Astfel, în 2008, în Italia, prețurile terenurilor agricole se situau la nivelul mediu de aproximativ 13.000 Euro/ha în zonele de deal și 26.800 Euro/ha în zonele de câmpie.

    ”Diferențele sunt destul de mari între diversele zone ale țării: în zona de sud prețurile sunt mai mici, iar in zona de nord nivelul lor este mult mai ridicat”, explică Florin Rus, general manager al Proagro Capital.

    tabel-pret-teren-agricol-in-Italia-dupa-locatie1Prețul mediu la nivel național în Italia a fost de 15.900 Euro/ha în 2008, intervalul de variație fiind foarte mare: 1.000 Euro/ha pentru unele pășuni din sud și 516.000 Euro/ha pentru podgoriile DOC din Veneto.

    ”Principalii factori care au influențat creșterea prețurilor terenurilor agricole în Italia sunt: prețurile grânelor, dimensiunea fermei, tendința de urbanizare și de extindere a infrastructurii de transport și, în principal, politicile de dezvoltare rurală”, arată Florin Rus.

    În prezent, dimensiunea medie a unei ferme în Italia este de aproximativ 10 ha, ceea ce o face să aibă o dimensiune medie scăzută raportat la media europeană, unde Grecia are unele dintre cele mai reduse ferme (în medie 5 ha), iar UK cele mai extinse (în medie 56 ha). România, însă, are o suprafaă medie a exploatațiilor agricole de doar 3,4 hectare.

    ”O altă specificitate a Italiei este dată de faptul că, la nivel european, are unul dintre cele mai ridicate niveluri pentru taxele aferente tranzacțiilor cu teren agricol, și anume între 11 și 18%. Alte țări apropiate de Italia ca nivel de impozitare sunt Belgia și Irlanda. În Marea Britanie, însă, acest impozit poate ajunge, în funcție de calitatea solului, și la 1%”, mai spune managerul Proagro Capital.Clipboard01Arenda în Italia este deja de mulți ani puternic reglementată. ”O particularitate a Italiei este așa numita “equo canone”, arenda pe care nu o negociază cele două părți, ci este determinată de o comisie tehnică în funcție de prețul grânelor, de costurile de producție și de veniturile fermierului. În ultima perioadă, această situație care dezavantaja proprietarul a început să fie modificată în sensul căutarii unui echilibru între proprietar și arendaș”, explică Florin Rus.

    Din totalul suprafeței agricole a Italiei, 25% este arendată.

    ”Arenda/hectar în cazul exploatațiilor din zona câmpiilor din nordul Italiei se situează între 400 și 900 Euro, interesante fiind iarăși extremele: 15 eur/ha pentru pășunile din sud, comparativ cu 15.000 euro/ha pentru terenurile cultivate cu flori din Liguria”, potrivit Proagro Capital.

    În Italia, subventia pe suprafață variază între 58 Eur/ha și 445Euro/ha, cu o medie de 244 euro/ha, ușor peste media UE15 care este de 226 Euro/ha. Potrivit prof. univ. dr. Ioan Nicolae Alecu, în 2008, subvenția medie era de 367 de euro la hectar, iar o fermă primea, în medie, 3.168 de euro în fiecare an.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Plata ANT bovine. Primele județe unde fermierii au anunțat că au banii în cont Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii

    Ultimele știri

    Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere