• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Roșii coapte neuniform, cu pete. Cauze și tratamente

    Mircea Olteanu -

    Roșii coapte neuniform, care prezintă pete verzi sau galbene, reprezintă o problemă des întâlnită. Cauzele pentur care tomatele nu au un roșu uniform și tratamentele care se pot aplica pentru a ajuta roșiile să se coacă uniform.

    O problemă des întâlnită în cultivarea roșiilor este când partea lor superioară rămâne fermă și se colorează îm verde-gălbui, deși restul fructului se coace și are consistență suculentă.

    Soiuri de roșii care se coc neuniform

    De precizat de la început că există și soiuri sau hibrizi de roșii pentru care culoarea neuniformă, „pătată” a fructului este un aspect normal și nu afectează consistența și gustul (Stripe Herman, Black Crimeea, Siberian Tiger, Indigo Blueberry, Geranium Kiss, Siberian Kiwi, Amethyst Jewel, Sergeant Peppers, Black Bison, Truffle, De Barao black și altele). În acest caz, nu ar trebui să vă îngrijorați – cultura evoluează bine, iar aceast aspect al soiurilor nu are niciun efect asupra gustului roșiilor.

    Dacă însă astfel de zone și pete galbene sau verzui-galbene, uneori până la verde închis, rămân în partea superioară a roșiilor – care ar trebui să fie complet roșii, roz, portocalii sau galbene când sunt coapte, atunci ceva cu siguranță ceva este în neregulă și trebuie să interveniți.

    Cel mai adesea suferă de această problemă roșiile mari de pe ramurile inferioare ale tufelor, precum și tomatele cu un conținut scăzut de substanță uscată. Zonele de sub coaja verzuie sau gălbuie rămân tari, aspre și necoapte, astfel că roșiile își pierd gustul și aspectul atractiv.

    Roșii coapte neuniform, cu pete – care este cauza și ce se poate face

    Când roșiile sunt coapte neuniform și prezintă pete, ce mai adesea problema este asociată cu tulburări în dezvoltarea plantei și poate semnala erori în cultivare.

    Așadar, maturarea parțială a roșiilor poate fi asociată cu mai mulți factori.

    Roșii coapte neuniform din lipsă de lumină

    Când roșiile se coc neuniform, prima cauză pe care să o analizați este accesul plantelor la lumină. Dacă aveți o densitate mare la plantare, umbrirea poate fi o problemă dificil de gestionat și poate cauza întârzieri în coacerea tomatelor, inclusiv apariția unor pete necoapte (pete galbene și verzi) în zona superioară a fructelor.

    Pentru ca toate tufele de roșii să aibă suficientă lumină solară, nu uitați de regulile de plantare a răsadurilor de roșii sau de rărirea ulterioară a culturilor (dacă au devenit prea dese), de defoliere și de palisarea corectă a plantelor.

    Roșii cu pete galbene la degenerarea unui soi

    Roșiile care prezintă pete și nu se coc uniform pot să provină dintr-un soi bun, dar care a degenerat. Mulți grădinari începători nu știu că fondul genetic al roșiilor ar trebui actualizat din când în când prin achiziționarea de semințe noi de la un producător de încredere. Adică, chiar și atunci când ați achiziționat roșii dintr-un soi deosebit de reușit și veți planta numai semințele colectate de la ele an de an, există o probabilitate mare de degenerare a soiului, adică apariția unor „defecțiuni”, semne nedorite.

    Acest lucru este caracteristic în special soiurilor din așa-numita selecție populară, caz în care selecția pentru calități și trăsături este în mare parte haotică și aleatorie, trăsăturile nu sunt corect fixate.

    Desigur, dacă pe planta de tomate au apărut deja numeroase roșii cu zone necoapte, este preferabil să nu folosiți anul următor semințele de la o astfel de plantă.

    Roșii coapte cu pete când solul este sărac

    O fertilizare insuficientă și un sol sărac sunt cea mai comună și probabilă cauză a petelor necoapte din zona superioară a fructului de roșie.

    În acest sens, colorarea neuniformă a fructelor de roșii este cauzată în primul rând de un dezechilibru în concentrația de azot și potasiu – și anume, un exces al primului element chimic pe fondul unei deficiențe a celui de-al doilea. Acest dezechilibru este cel care dă efectul de necopt al roșilor.

    Desigur, ambii nutrienți – azotul și potasiul, sunt necesare plantelor – dar la un anumit moment, și într-o anumită cantitate.

    Azotul este în primul rând responsabil pentru creșterea masei verzi a plantelor și este implicat în protecția împotriva microorganismelor patogene. Potasiul menține echilibrul hidric al culturilor, contribuie la rezistența acestora la secetă și îngheț, crește calitatea fructelor și rezistența plantelor la boli.

    Amintiți-vă că îngrășămintele cu azot (nitrat de amoniu, uree, uree, sulfat de amoniu, gunoi de grajd etc.), la care roșia este destul de sensibilă, se aplică în principal primăvara sau la începutul verii, neapărat încorporate în sol. Îngrășămintele cu potasiu (sulfat de potasiu, azotat de potasiu, humat de potasiu, magnezie de potasiu, cenușă de lemn etc.) se dizolvă în apă și se aplică de obicei pe sol în timpul verii sau toamna.

    Este mai bine să nu folosiți clorură de potasiu pentru fertilizarea roșiilor, deoarece clorul inhibă dezvoltarea acestei plante.

    Cenușa de lemn (poate fi combinată cu alte îngrășăminte – gunoi de grajd de pui și gunoi de grajd putrezit, cu superfosfat, coji de ouă, coji de ceapă etc.) se poate adauga la plantare, în gaura în care se plantează răsadul de roșii.

    Roșii coapte neuniform, cu pete, din cauza fluctuațiilor de temperatură în perioada de creștere

    Coacerea neuniformă a roșiilor poate fi cauzată de fluctuații mari de temperatură și umiditate în perioadele de creștere a plantei și de formare a fructelor.

    Roșiile nu tolerează  excesul de apă, așa că este necesar să udați tufișurile pe măsură ce solul se usucă. Dacă în solarul sau serele sunt slab ventilate, acest lucru crește foarte mult umiditatea aerului, lucru care nu este foarte favorabil pentru plante. Același lucru este valabil și pentru stropire, procedură care nu trebuie folosită în cazul tomatelor în creștere, deoarece afectează negativ înflorirea, provoacă căderea florilor, întârzie coacerea fructelor.

    Umiditatea excesivă a solului și a aerului afectează negativ capacitatea acestei culturi de a absorbi pe deplin nutrienții necesari – ca urmare, veți obține fructe coapte incomplet cu pigmentare deficitară.

    În plus, ploile regulate și/sau udarea excesiv de abundentă și frecventă pot spăla potasiul din sol, chiar dacă ați aplicat o cantitate suplimentară.

    Un alt motiv din cauza căruia roșiile nu se coc în niciun fel și nu se înroșesc în zona superioară are legătură cu temperaturile extrem de ridicate sau scăzute în momentul coacerii fructelor. În cazul anumitor soiuri, țesuturile puternic iluminate (și încălzite) în mod constant de razele soarelui își pierd capacitatea de a forma pigmenți roșii – așa că se formează zone foarte galbene. Interesant este că și în cazul temperaturilor scăzute, pigmenții se pot forma în mod neuniform, creând un aspect pătat.

    Pe lângă valorile extreme, fluctuațiile de temperatură și umiditate în momentul coacerii roșiilor pot duce la problemele descrise mai sus.

    Recomandări pentru coacerea uniformă a roșiilor:

    – Actualizați-vă fondul de semințe din când în când, cumpărați semințe de la un producător de încredere;
    – Alegeți soiuri de roșii cu conținut ridicat de solide (dulci și cărnoase), mai rezistente la capriciile vremii;
    – Plantați roșii pe un sol fertilizat;
    – Nu plantați răsadurile de roșii prea apropiate unele de altele, efectuați copilirea și defolierea plantelor la timp;
    – Reconsiderați schemele dvs. de fertilizare pentru tufele de roșii – poate fi util să reduceți procentul de azot din îngrășăminte și, în același timp, să creșteți procentul de potasiu;
    – Mențineți condiții optime de temperatură, lumină și umiditate pentru cultura de roșii.

    De asemenea, este important de înțeles că pete de culoare similare pe fructele de roșii se pot forma uneori în stadiile ale unor boli fungice sau bacteriene (cladosporioză, antracnoză, blenă târzie, alternarioză, putregai cenușiu etc.).


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!